Review: British Airways Galleries First Class Lounge (Heathrow Terminal 5)8 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Mijn excuses voor de vertraging van deze reeks. Mijn vorige review is al weer even geleden, maar helaas lieten de omstandigheden het niet toe de rest klaar te maken.

Een verslag van een korte trip naar Chicago en Los Angeles. Voor een ontmoeting met een andere “Travel Hacking” liefhebber, werd het tijd een reis naar Los Angeles in te plannen. Natuurlijk ligt Los Angeles niet om de hoek, dus ik bouwde er een leuk reisje omheen.

Dit verslag bestaat uit de volgende onderdelen:

De lounge waar ik tijdens mijn “frequent flyer leven” het meest geweest ben, is de British Airways Galleries First Class Lounge. Desondanks heb ik nooit een review geschreven. De hoogste tijd dus!

Het is iets voor achten als ik mijn digitale sleutel aan de receptionist van het Renaissance hotel Londen Heathrow overhandig. Als ik naar buiten loop, bestel ik via de app een über taxi. Deze is “toevallig” dichtbij, waardoor ik een minuut later in de auto zit richting Terminal 5 van London Heathrow.

British Airways Galleries First Class Lounge, First Wing

In Terminal 5 loop ik vervolgens naar de “First Wing”, die vorig jaar geopend is. Toen ik in februari van Londen naar Moskou vloog was deze nog niet klaar. Nu is het echter tijd om deze te proberen. Ik heb reeds een boarding pass en kan dus rechtstreeks doorlopen naar de receptie van de beveiliging. Ik laat daar mijn LATAM Black (Oneworld Emerald) kaart zien op mijn telefoon en leg uit dat ik mijn AA nummer op mijn boarding pass heb vanwege de miles. Het is geen enkel probleem en ik kan doorlopen.

galleries first class lounge
First Wing

Zodra je boarding kaart gescand is, kom je gelijk uit bij de security. Dit is vaak een drama op Londen Heathrow. Of je nu fasttrack hebt of niet, het komt dikwijls voor dat je hier lang staat te wachten. Hier gelukkig niet: ik ben gelijk aan de beurt. Nadat mijn spullen weer in mijn tas heb gestopt loop ik zo de Galleries First Class lounge binnen. Van het binnenlopen van de terminal naar de lounge in twee minuten. Dat is voor Londen Heathrow fenomenaal goed!

galleries first class lounge
Binnen twee minuten in de Galleries First lounge

Ik neem allereerst een kop koffie en geniet een beetje van de vliegtuigen. Er zijn voldoende koffiemachines verspreid door de lounge. Aangezien de gemiddelde bezoeker liever gelijk aan de champagne of Gin Tonic gaat, hoef je nooit te wachten tot je een kopje koffie kunt inschenken. De kwaliteit van de koffie is oké.

galleries first class lounge
Uitzicht vanaf de BA Galleries First Class Lounge

British Airways Galleries First Class Lounge, eten

Zodra je de lounge binnenkomt kun je linksaf slaan naar de “dining room”. Hier is een uitgebreid buffet aanwezig. Daarnaast kun je ook gerechten van de kaart bestellen. Vandaag laat ik dat achterwege, maar als ik kan naar aanleiding van vorige bezoeken de Eggs Benedict zeker aanraden!

galleries first class lounge
Fruit ontbijt BA Galleries First
galleries first class lounge
Yoghurt Ontbijt BA Galleries First Lounge
galleries first class lounge
Engels ontbijt BA Galleries First Lounge
galleries first class lounge
A la carte opties BA Galleries First Lounge
galleries first class lounge
A La Carte ontbijt BA Galleries First Lounge

Bij de tafels bij het buffet liggen overal menukaarten, maar mijn indruk is dat je achterin het snelst geholpen wordt. Hier is ook de keuken.

galleries first class lounge
Dining gedeelte BA First Lounge
galleries first class lounge
Diner tafel BA First Lounge

De tafels worden redelijk snel leeggehaald en zijn over het algemeen goed schoon. Het bedienend personeel is efficiënt maar niet overdreven vriendelijk.

British Airways Galleries First Class Lounge, overige faciliteiten

Bij de receptie kun je handbagage achterlaten. Erg handig! Nadat ik mijn koffer heb ingeleverd loop ik naar de balie van “Eleminis”. Vlieg je in Club World Of First, dan kun je hier een gratis behandeling van een kwartier reserveren. De balie is gesitueerd tussen de Concorde Room en First Lounge in. De Galleries Club Lounge is een verdieping hoger gelegen. Alleen First Class passagiers kunnen deze behandeling van te voren inplannen, voor Club World passagiers is het “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.

galleries first class lounge
BA First Lounge faciliteiten

Ondanks dat het nog maar kwart over acht is, kan de eerstvolgende behandeling pas om kwart over elf plaatsvinden. Dan gaat mijn vlucht al boarden, dus ik laat het maar achterwege. Jammer.

Aan de rechterzijde van de lounge is een “business center” met computers. De computers zijn voorzien van een oud besturingssysteem maar kunnen handig zijn als je nog iets moet uitwerken.

galleries first class lounge
Business Center BA Galleries First Lounge

Aan de positieve kant, hier zijn in ieder geval ruimschoots voldoende stopcontacten te vinden.

galleries first class lounge
Voldoende stopcontacten

Bij de “Guest Services” afdeling kun je allerlei vluchtgerelateerde zaken regelen. Meestal is deze balie echter niet bemand en moet je naar de Galleries Club Lounge. Een beetje omslachtig is dit wel, maar niet het einde van de wereld.

British Airways Galleries First Class Lounge, drankjes

Naast het business center is de champagne bar. Dit is enerzijds een mooie ruimte, maar anderzijds heb je geen enkel uitzicht. Hier is het wel lekker rustig in de meeste gevallen, waardoor je eenvoudig een zitplaats kunt vinden.

galleries first class lounge
Champagne Bar BA First Lounge
galleries first class lounge
Het is hier vaak lekker rustig

Voorin de lounge is het over het algemeen druk. Het is soms lastig om een plek te vinden, laat staan een plek waar je even je telefoon kunt opladen. Wel is er in het gedeelte aan de rechter kant een vrij uitgebreide bar aanwezig, met allerlei sterke dranken.

galleries first class lounge
Gold Bar, BA First Lounge
galleries first class lounge
Ruim voldoende drank aanwezig!

Naast de sterke drank zijn er diverse zakjes “premium chips” te vinden, evenals pinda’s en andere zoutjes.

galleries first class lounge
Kettle Chips

Aan de linkerkant is nog een champagne bar. Deze is vrij populair. Het mag dan iets na achten in de ochtend zijn, menig bezoeker schenkt zichzelf alvast even een glas champagne in. De champagne in deze lounge is wat mij betreft prima. Het gaat om Henriot Brut. Deze champagne is lekkerder dan de Castelnau die men aan boord van Club Europe schenkt. Daarnaast heeft men ook een Henriot Rosé.

galleries first class lounge
Champagne aanbod
galleries first class lounge
Henriot champagne

Wie liever een gewoon glas wijn drinkt kan ook prima terecht in deze lounge, want er is ruimschoots voldoende aanbod. Er zijn tenminste drie verschillende soorten rode en witte wijn. Ik kan het waarderen dat er zoveel keuze is in een lounge.

galleries first class lounge
Wijn in de First Lounge
galleries first class lounge
Rode Wijn Selectie in de Galleries First Lounge
galleries first class lounge
Witte wijn selectie

British Airways Galleries First Class Lounge, terras

Wie trouwens liever frisdrank of een biertje drinkt: door de lounge heen verspreid zijn er verschillende stations met (kleine) blikjes frisdrank, water, bier, enzovoort.

galleries first class lounge
Frisdrank en bier
galleries first class lounge
Cola (light) en verse sappen
galleries first class lounge
Ginger Ale

Het meest prettige gedeelte vind ik zelf het terras. Dit deel staat in verbinding met de rest van de terminal. Hierdoor is het er hier vaak wat minder warm en je hebt een prachtig uitzicht over het vliegveld. Het blijft heerlijk om met een glaasje champagne vliegtuigen te zien opstijgen. Dat kan ik uren doen. Ik vind hier een oplaadpunt voor mijn mobiele telefoon, dus ik zit hier geruime tijd te genieten.

galleries first class lounge
Terras BA First Lounge
galleries first class lounge
Mooi uitzicht over het vliegveld
galleries first class lounge
Terras Galleries First Lounge

Indien je even wilt douchen na een intercontinentale vlucht dan moet je weer naar de receptie lopen. De douches zijn namelijk gemengd met de Galleries Club Lounge (business class lounge). Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, je krijgt gewoon een tijdstip mee waarop je kunt douchen. De douches zelf zijn prima te noemen, maar wel een beetje in ziekenhuisstijl. Dit is ook het geval bij de toiletten. Deze zijn wel gewoon in de First Lounge aanwezig, maar dikwijls is er sprake van een flinke wachtrij.

British Airways Galleries First Class Lounge, conclusie

Alles overziend is de British Airways Galleries First Lounge een aangename lounge. Nee, de lounge kan niet concurreren met de Cathay Pacific First Class Lounge in Terminal 3. Toch ben ik van mening dat dit een prima lounge is. Het is immers niet een “echte” first class lounge, maar een lounge voor passagiers met elite status. Passagiers in First Class hebben immers toegang tot de Concorde Room. En, gelet op de eenvoud waarmee je BAEC Gold kunt halen, is dit een uitstekende lounge.

Daarnaast is deze lounge voor “iedereen” die status heeft en vanaf Terminal 5 vliegt: shorthaul en longhaul. Terwijl de meeste lounges in shorthaul terminals een stuk minder luxe zijn.

Overzicht

Publicatie Datum

13 April 2018

Voordelen

- Mooi uitzicht over London Heathrow;
- Ruim aanbod aan (sterke) dranken;
- Lekkere champagne;
- A la carte mogelijkheid;
- Mogelijkheid je koffer te stallen.

Nadelen

- Het aantal toiletten is beperkt;
- De douches zijn in ziekenhuisstijl;
- Het is vaak erg druk.

Sfeer

Service

Ruimte

Voorzieningen

Eten en drinken

Algemene Waardering

Conclusie

Een uitstekende lounge voor status passagiers. Vooral voor korte vluchten is dit een heel luxe lounge. Een goed ontbijt van de kaart en een heerlijk glas Henriot voor een vlucht van een paar uur is uitstekend. Vooral in combinatie met de "First Wing" maakt dit Heathrow een stuk aangenamer.

Opgemerkt moet worden dat de lounge niet zo goed is als bijvoorbeeld de Cathay Pacific Lounge in Terminal 3.

8 min leestijd">
4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *