Amstel Hotel: geen upgrades meer bij award nachten?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het loyaliteitsprogramma van IHG Rewards Club is één van de meest toegankelijke die er is. Ook als je niet al te vaak in een hotel verblijft, kun je mooi wat punten verdien. Mede dankzij de “Accelerate” acties die de keten regelmatig heeft, kun je relatief eenvoudig punten bij elkaar sprokkelen. Al eerder hebben we een opsomming gemaakt van de vijf sterke punten van IHG Rewards. Omdat het programma ook zeker een aantal nadelen heeft, schreven we ook over de vijf zwakke punten van het programma.

Als je dan eenmaal een aantal punten hebt verzameld, wil je natuurlijk zo goed mogelijk gebruik maken van je punten. Een goede optie zijn de “Pointbreaks”, waar je voor 5.000 punten een overnachting kunt boeken. Maar als je een exclusieve ervaring wilt hebben, is het Amstel Hotel een uitstekende optie. Voor 50.000 IHG Rewards punten boek je hier een overnachting.

Waarom 50.000 punten voor het Amstel Hotel een goede deal is

Behalve de IHG Pointbreaks kun je al IHG Reward Nights boeken voor 10.000 punten. Deze zijn in Nederland niet te vinden, de goedkoopste Reward Night is Holiday Inn Express Papendorp of Schiphol met 15.000 punten. Een kamer heb je daar al vanaf € 69,00. Daarmee krijg je dus € 0.0046 per punt terug. In het iets hogere segment kun je bijvoorbeeld het Crowne Plaza Den Haag Promenade boeken voor 25.000 punten.  Een nacht in het weekend is vanaf € 111,00 te boeken (€ 0,0044 per punt opbrengst).

Een nacht in het Amstel Hotel kost je 50.000 IHG Rewards punten, terwijl je normaliter € 375,34 kwijt bent voor een overnachting. Je krijgt in dit geval dus € 0.0075 per punt terug, wat ruim 70% hoger ligt dan de eerder genoemde opties. Rationeel gezien is het dus een keuze die te verantwoorden is.

Voor de 50.000 punten krijg je een kamer met uitzicht op de stad en niet op de Amstel. Omdat er bij het IHG Rewards programma vaak de mogelijkheid is om slechts één type kamer te selecteren, kun je dus geen andere kamer kiezen.

Amstel Hotel
Een standaard kamer in het Amstel Hotel

Geen upgrades meer bij award nachten?

Het Amstel Hotel is in de afgelopen jaren scheutig geweest met het toekennen van upgrades tijdens award nachten. Toen ik in januari in het hotel verbleef, stond op mijn welkomstbrief dat ze alle Ambassador voordelen (inclusief gegarandeerde upgrade) hanteren. Volgens de voorwaarden is een gegarandeerde kamerupgrade uitgesloten (wat niet wil zeggen dat het hotel dit niet mag geven).

De laatste tijd lijkt IHG er veel energie in te steken om ieder hotel volgens deze voorwaarden te laten opereren. Soms komt dat er op neer dat ze niet royaler zijn dan volgens de voorwaarden zou moeten, onder de uitleg dat dit “volgens de voorwaarden niet mag”. Om meer uniformiteit te creëren binnen het IHG Rewards Club programma.

En zoals het er naar uit ziet, heeft inmiddels ook het Amstel Hotel het beleid aangepast. Volgens diverse berichten op Flyertalk.com heeft het Amstel Hotel haar beleid aangepast, waarbij geen upgrades meer worden gegeven bij award nachten. Ik sprak met Monique van der Hoek, Reservations Supervisor van het hotel. Van der Hoek gaf aan dat het hotel inderdaad de regels van het programma volgt, maar nog altijd proberen hun gasten (award & betaalde gasten) zo goed mogelijk te bedienen. Een bevestiging dat er geen upgrades meer worden gegeven bij award nachten, wilde van der Hoek niet geven.

Amstel Hotel
Is wakker worden met uitzicht over de Amstel verleden tijd?

Momenteel is er een grote verbouwing gaande in het Amstel Hotel. Een deel van het hotel staat in de steigers. Hoewel het er op lijkt dat het Amstel Hotel inderdaad haar beleid heeft aangepast (geen upgrades meer bij award nachten), kan ik me voorstellen dat dit ook meespeelt in deze beslissing. Het is immers lastig uit te leggen dat een betalende gast een minder goed uitzicht krijgt dan een gast die op punten verblijft.

Maakt dit een award bij het Amstel Hotel minder aantrekkelijk?

Het is in mijn ogen begrijpelijk dat een hotel geen upgrades garandeert bij award nachten. Anderzijds zou het in mijn beleving vreemd zijn dat een hotel bij beschikbaarheid geen upgrade geeft aan Ambassador leden. Deze leden betalen een jaarlijkse bijdrage en velen zijn loyaal aan het IHG Rewards programma. Het zou raar zijn om klanten minder goed te behandelen ten behoeve van de uniformiteit van een loyaliteitsprogramma.

Amstel Hotel
Fruit, een welkomstbrief en water maakt nog steeds deel uit van Ambassador voordelen tijdens award nachten

Maar zelfs als het Amstel Hotel helemaal geen upgrades meer zou weggeven bij award nachten, 50.000 punten voor dit prachtige hotel is nog steeds de moeite waard. Voor Ambassador leden houdt dit in dat een kamer met uitzicht op de Amstel er niet meer in zit. De overige voordelen (gegarandeerd laat uit checken, fruit en water op de kamer, persoonlijke welkomstbrief met geschenk) blijven van toepassing. Daarbij is het mogelijk om de “Club Life Experience” bij te boeken, waar je als Ambassador slechts € 84,00 voor betaald. In mijn ogen is dit een goede deal, vooral als je het hotel met twee personen boekt.

Amstel Hotel
Het ontbijt maakt deel uit van de “Club Life Experience”

Mocht je het toch belangrijk vinden een mooiere kamer te hebben, is het bij het Amstel Hotel ook mogelijk om tegen betaling te upgraden.

Conclusie

Zoals het nu lijkt, klopt het inderdaad dat het Amstel Hotel geen upgrades meer geeft op award nachten. Klaarblijkelijk wordt er binnen IHG gestuurd op uniformiteit. In mijn ogen zouden ze bij IHG meer loyale klanten overhouden door hun elite voordelen wat te verbeteren, maar wie ben ik 😉 . Ondanks deze wijziging blijft het Amstel Hotel mijn favoriete hotel binnen IHG Rewards. Het is een niet alledaagse ervaring en veel exclusiever dan de gemiddelde Intercontinental hotels. Vooral in combinatie met de “Club Life Experience” krijg je beslist waar voor je geld en punten.

Tot slot ben ik er van overtuigd dat het hotel er alles aan zal doen om je volledig in de watten zal leggen tijdens je verblijf. Bij mijn verblijf (op punten) in januari gebeurde dit van check-in tot check out. De problemen (ik deed geen oog dicht vanwege een groot feest) werden keurig opgelost en omdat ik jarig was stond er een fes Veuve Clicquot klaar.

Ik ben benieuwd hoe dit in praktijk uitpakt. Heb jij recent een award nacht gehad bij het Amstel Hotel? En heb je een upgrade gekregen? Laat het weten in de reacties hieronder!

Amstel Hotel
Een fles Veuve Clicquot lag klaar op de kamer….

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *