American AAdvantage dynamische awards zijn nu live3 min leestijd

American Airlines, Boeing 777

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

American AAdvantage is onlangs volledig overgegaan op dynamische awards. Hiermee komt er een einde aan de Saver- en Anytime awards. Eind vorig jaar kondigde American Airlines al aan om in de toekomst over te gaan op dynamische awards.

American AAdvantage dynamische awards

American AAdvantage bleef in tegenstelling tot andere Amerikaanse loyaliteitsprogramma’s nog jaren lang awardtabellen publiceren. Hierdoor kon je vooraf precies weten hoeveel miles je nodig had voor een bepaalde vlucht. Ook was er een verschil tussen Saver- en Anytime awards.

American, Awards, Dynamisch
Ook American AAdvantage is onlangs volledig overgestapt op dynamische awards. (Foto American Airlines)

Hiermee kon je in bepaalde periodes zeer goedkoop een award ticket boeken. Zo vloog ik zelf in 2016 voor slechts 20.000 miles en $ 5,60 USD aan toeslagen van Hawaii naar Frankfurt. Nadat concurrenten Delta en United afzagen van vaste awardtabellen volgt nu ook American AAdvantage deze trend.

Awardtabellen American Airlines

Laten we eerst eens kijken naar de nieuwe tabellen voor American Airlines zelf. In tegenstelling tot de vorige awardtabellen zijn de nieuwe tabellen een stuk minder transparant. De nieuwe tabellen laten namelijk ‘vanaf prijzen’ zien waardoor een ticket in werkelijkheid veel meer miles kan kosten dan voorheen het geval was. Echter klopt de tabel niet helemaal. De nieuwe tabel laat namelijk zien dat vluchten binnen de Verenigde Staten minimaal 7.500 miles kosten. Echter kun je ook nog steeds vluchten boeken voor 6.000 miles. Hetzelfde geldt voor Business class awards voor internationale vluchten. Als je dus een award wilt boeken check je best de website van American Airlines om na te gaan wat je werkelijk kwijt bent voor je vlucht.

American, Awards, Dynamisch
De nieuwe awardtabellen blijken niet altijd te kloppen. (Foto: American Airlines)

De nieuwe awards zijn daarnaast ook minder flexibel. De oude awards kon je in bepaalde gevallen nog wijzigen. Aangezien de nieuwe awards meer te maken hebben met wat de vlucht op dat moment kost in geld gelden hier ook dezelfde voorwaarden. Daarom is het niet mogelijk om deze te wijzigen.

Geen wijzigingen bij partners

Gelukkig gelden deze wijzigingen voor dynamische awards alleen op vluchten met American Airlines zelf en dus niet op partners. Dat is goed nieuws te noemen aangezien American AAdvantage een populair programma is om mooie vluchten te maken met maatschapppijen zoals Etihad, Qatar Airways en Cathay Pacific. Zo vloog ik zelf een keer voor 60.000 miles in first class met Qantas en Cathay Pacific.

Qatar Airways QSuite A350-1000
Voor partner awards verandert er gelukkig niets. (Foto: InsideFlyer)

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Delta SkyMiles heeft American AAdvantage voor nu geen wijzigingen doorgevoerd bij partner awards. Laten we hopen dat dit zo blijft. Deze wijziging naar dynamische awards lijkt daarmee mee te vallen. Eigenlijk is het programma hiermee eenvoudige geworden aangezien er geen verschil meer is tussen Saver- en Anytime awards. Dit kan echter ook een teken zijn van een komende devaluatie. De laatste devaluatie bij partner awards was namelijk die van 2016. En partner Alaska Airlines kwam de laatste tijd ook al met behoorlijk hoge prijzen voor partner awards nadat deze maatschappij toetrad tot de Oneworld alliantie.

Uitgelichte afbeelding: American Airlines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *