KLM meest punctuele maatschappij ter wereld2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Nederlandse nationale carrier KLM is uitgeroepen tot meest punctuele maatschappij ter wereld. Dit blijkt uit een overzicht van Cirium, een bedrijf dat data uit de luchtvaart analyseert. In januari stond juist het Spaanse Iberia nog aan de top van maatschappijen die het vaakst op tijd vlogen.

KLM vaakst op tijd

In de eerste maand van dit jaar vloog KLM ruim 86,2% van de vluchten zonder grote vertraging. In februari liep dit op naar 89,66%. En daarmee neemt de Nederlandse nationale maatschappij de leiding als het gaat om de categorie ‘Global Airlines’. Het Spaanse Iberia volgt echter op de voet met 89,57% punctualiteit. Avianca is de derde op de lijst met 87,89%, een redelijke afstand tot de nummer 1 en 2 dus. Interessant detail is dat Air France in de hele ranking niet eens voorkomt.

Uit de data blijkt overigens dat maatschappijen er vaak in slagen om een vertraagd vertrek in te halen en alsnog op tijd aan te komen. De dienstregeling is natuurlijk vaak ruim gepland, dus er is altijd wel een buffer om wat vertraging op te vangen. Dat is zeker het geval bij de kortere vluchten, maar ook intercontinentaal.

KLM Boeing 787-10 in New York JFK. Foto: InsideFlyer – Marco

De andere maatschappijen in de top 10 zijn (van plaats 4-10) JAL, LATAM, Delta, Azul, Qatar Airways, China Southern en Saudia. Delta en China Southern voeren van de genoemde maatschappijen wel veruit de meeste vluchten uit.

Regionale airlines

Cirium kijk ook naar maatschappijen met een relatief klein netwerk. In Azië doen Thai AirAsia en IndiGo het erg goed met respectievelijk 89,03 en 87,78% van de vluchten die op tijd aankomt. In Noord-Amerika staan Delta en SouthWest aan de top met respectievelijk 84,84% en 82,43%. Als we alleen naar Europa kijken dan doet Austrian Airlines het nog wat beter dan KLM. De nationale carrier van Oostenrijk vliegt namelijk in meer dan 91% van de gevallen op tijd. KLM en Iberia staan op plaats 2 en 3. ITA en Brussels Airlines doen het ook goed met plaats 5 en 9 in de ranking.

KLM meest punctuele maatschappij ter wereld

In Latijns-Amerika staat Copa Airlines op nummer 1 met 94,39% punctualiteit. In het Midden-Oosten en Afrika doen Safair, Oman Air en Royal Jordanian het goed. Hun on time performance ligt tussen de 88 en 94%. Safair steekt er met 94,89% overigens met kop en schouders uit.

On time performance

Cirium definieert punctualiteit, ook wel ‘on time performance’ genoemd, als een vlucht die binnen 15 minuten van de geplande dienstregeling vertrekt en aankomt. Een vertraging van minder dan een kwartier wordt dus niet als te laat gezien. Meer dan een kwartier wel. Als een airline een on time performance van 80% heeft, dan betekent dit dan 20% van de vluchten meer dan 15 minuten vertraging heeft gehad. Bij de punctualiteit wordt echter geen rekening gehouden met annuleringen. Daarom wordt dit vaak nog apart benoemd.

Alle details van het laatste Cirium rapport kun je hier teruglezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *