Airbnb

Logo Airbnb

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Airbnb is een community-marktplaats waar mensen over de gehele wereld een kamer of accommodatie kunnen huren of verhuren. Dit kan online of via een app op je smartphone of tablet.  Het succes van Airbnb is groot. Particulieren zijn bereid een kamer te delen aan andere particulieren. Zij worden rechtstreeks met elkaar in verbinding gebracht. Inmiddels is het aanbod uitgegroeid naar meer dan 800.000 accommodaties in meer dan 34.000 steden. Dit varieert van appartementen, villa’s tot aan kastelen.

Het kan niet anders dat het grote succes van Airbnb ten koste gaat van hotelkamerverhuurders. Inmiddels zie je Booking.com hetzelfde doen. Een leuk detail: beide homepages lijken wel heel erg op elkaar.

Airbnb in beeld
Airbnb in beeld

 

Hoe werkt het?

Om een accommodatie te kunnen huren of verhuren moet je je registeren. Dit kan met een e-mailadres of via je Google account. Airbnb start op hun homepage met de vragen: waar, wanneer en met hoeveel personen wil je een accommodatie huren? Vervolgens kun je allerlei filters toepassen zoals het prijsbereik, maar ook uitgebreidere filters zoals voorzieningen, type woning enzovoort.

Zoekresultaten
De zoekresultaten

De prijs is opgebouwd uit de vraagprijs van de aanbieder en de servicekosten van Airbnb . Deze kosten variëren van 6 – 12 % van het totale huurbedrag. Het exacte percentage hangt af van het subtotaal van de reservering. Hoe hoger het totaal, hoe lager het percentage van de servicekosten zodat gasten geld kunnen besparen wanneer zij grote reserveringen boeken. Houd er wel rekening mee dat servicekosten nooit worden terugbetaald.

Betrouwbaarheid

Airbnb is een community marktplaats dat gebaseerd is op vertrouwen en veiligheid. Airbnb neemt dit dan ook zeer serieus. Zij werken met offline – en online verificaties. Bij offline verificaties moet je denken aan een scan van je ID bewijs, bij online verificatie gaat het om je Google, Facebook of LinkedIn account. Naast deze verificaties kan je een reputatie opbouwen door recensies te ontvangen. Als laatste kunnen verhuurders en gasten openbare referenties ontvangen, gepost door vrienden, familieleden of collega’s. Dit tezamen zorgt voor een goed en eerlijk profiel wat ervoor zal zorgen dat een verhuurder zijn of haar ruimte aan jou ter beschikking stelt. Belangrijker nog zorgt een goed profiel ervoor dat je sneller een ruimte kunt verhuren.

Ervaringen

Mijn eerste ervaring met Airbnb was in 2011. We (vriendin en ik) zouden een aantal dagen naar New York gaan. Goede hotels in Manhattan zijn duur dus ik was op zoek naar een goedkoper alternatief. Na een tijdje surfen kwam ik terecht op Airbnb. Een account aangemaakt en de eerste boeking was een feit. Voor iets meer dan 350 euro zaten we 5 nachten in hartje New York! De host had goede recensies van meer dan 30 personen.

Het was een privékamer in een nieuw appartement drie straten van Chinatown vandaan. De host, een jongedame uit Frankrijk ontving ons vriendelijk en maakte ons wegwijs in het huis. Na het overhandigen van de sleutels konden we de geweldige stad ontdekken!

Kamer NY Airbnb
De woonkamer
Slaapkamer NY Airbnb
De slaapkamer

Sinds een jaar verhuren we ook een slaapkamer in ons huis. Na enkele weken kwam de eerste reactie van een man uit Australië die op reis was door Europa om allerlei dierentuinen te bezichtigen. We hebben hem op basis van zijn recensies, die goed waren, geaccepteerd. Het was een aardige man die open stond voor een leuk gesprek. Daarnaast heeft hij een leuke recensie achtergelaten.

Ontwikkelingen

Airbnb meldt op haar blog dat het zich meer gaat richten op de zakelijke markt. Inmiddels zijn bijna 10% van de boekingen zakelijk. Ze willen zich richten op groepen collega’s. Airbnb zorgt voor een ruimte die het gevoel van vakantie en ontspanning geeft na een dag werken. Daarnaast kunnen collega’s samen koken en gebruik maken van vergaderruimtes.

Pro’s en cons

Het voordeel is dat je vaak tegen een scherp tarief op een mooie plek zit tussen de lokale bevolking. Zij geven je vaak de tips die net niet in het reisboekje staan of bieden soms zelfs aan om mee te gaan bij het verkennen van een stad of gebied.

Het nadeel kan zijn dat een verhuurder vlak voor tijd de reservering annuleert, soms zelfs zonder enige reden. Daarnaast biedt niet elke verhuurder standaard schone lakens en handdoeken. Vraag hier dan ook om wanneer je contact hebt met de verhuurder tijdens de reservering.

Acties

Actie Airbnb, reistegoed verdienen
De huidige actie van Airbnb – meld vrienden aan en verdien reistegoed

Airbnb biedt momenteel bovenstaande actie aan. Je stuurt een vriend 19 euro reistegoed. Als zij er gebruik van maken dan krijg je ook 19 euro reistegoed. Als ze een kamer verhuren krijg je zelfs 56 euro. Dit houdt dus in dat je maximaal 75 euro per vriend kan verdienen.

Ontvang ook 19 euro reistegoed, klik op deze link en meld je aan of registreer indien je nog niet lid bent van Airbnb. Je ziet het reistegoed automatisch verschijnen als een tegoedbon op de uitcheckpagina wanneer je een kwalificerende reservering op Airbnb boekt. Een kwalificerende reservering heeft een totale waarde van 56 euro of meer, exclusief schoonmaakkosten.

Reacties

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi, ik heb zelf ook nog geen gebruik gemaakt van AirBNB, maar ik heb mensen in m’n vriendenkring die er laaiend enthousiast over zijn. De enigste tip die ik je kan geven is om af te gaan op de reviews die bij de accommodaties staan, dit geeft je een idee hoe het is en hoe het er aan toe gaat. Tuurlijk kom je ook wel eens slechte reviews tegen, maar dat is evengoed het geval bij hotels.

   Groeten,
   Lionell
   InsideFlyer Forum Captain

 1. Jan Jan zegt

  Persoonlijk vind ik het een goede optie in een stad of land waar hotels erg duur zijn. Denk bijvoorbeeld aan Manhattan – New York. Zoals Lionell aangeeft is het inderdaad belangrijk wat de recensies zijn van de verhuurder. Ik kies bijvoorbeeld minimaal 4 sterren als waardering en het is me nog nooit tegengevallen. Bijkomend voordeel is dat je onder de locals zit en daarom soms goede tips krijgt. Vergeet niet dat jezelf ook recensies ontvangt. Dit telt ook zeker mee bij de verhuurder om jou of jullie als gast binnen te halen.

 2. Fabian Groen zegt

  Dit artikel helpt mensen zeker op weg, een soort bondige handleiding voor airbnb. 😉
  Bedankt voor de informatie, ik ga mij hier zeker in verdiepen.

  Met vriendelijke groet,
  Fabian Groen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *