Actiegroep wil Lelystad Airport pas open in 2020

lelystad, airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Christenunie wil de opening van het vernieuwde Lelystad Airport uitstellen tot 2020. Dat is volgens Leon Adegeest van Actiegroep HoogOverijssel een eerste stap naar meer vertrouwen in de overheid. Een maand geleden werd bekend dat Lelystad Airport in april 2019 zou opengaan. Dat wordt dus mogelijk met een jaar vertraagd. De actiegroep wil die extra tijd gebruiken om grote delen van het onderzoek naar het vliegveld over te doen.

Adegeest denkt uiteindelijk dat er in de Tweede Kamer een meerderheid komt voor uitstel. Hij denkt dat ook D66 aansluiting zal vinden in dit voorstel. Vanaf volgend jaar moet Lelystad Airport een groot aantal vluchten overnemen van luchthaven Schiphol. Tegenstanders zijn echter bang voor milieuschade en geluidsoverlast. Adegeest geeft aan dat er eerder foute berekeningen zijn gemaakt in de milieueffecten. Daarom lijkt het hem een goed idee om de opening uit te stellen, zodat er opnieuw onderzoek kan worden gedaan.

Nog meer uitstel

De huidige plannen zouden zorgen voor teveel overlast. Als er laag wordt gevlogen is er teveel geluidsoverlast en als er hoog wordt gevlogen wordt het verkeer van en naar Schiphol gehinderd. HoogOverijssel wil de komst van Lelystad Airport samen laten vallen met de herindeling van het luchtruim. Dat proces is echter pas in 2023 afgerond en daarom zou zelfs een jaar uitstel tekort zijn volgens de Actiegroep.

rijen Schiphol KLM marechaussee
Hoelang moeten we nog wachten tot Lelystad Airport vluchten overneemt van het drukke Schiphol?

Protest

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat er protest is tegen dit uitstel. Zo vindt Wethouder Jop Fackeldey van Lelystad het bijvoorbeeld onterecht dat de herindeling van het luchtruim wordt gerelateerd aan de opening van Lelystad Airport. Daarnaast denkt hij dat een jaar uitstel niet de juiste oplossing is. “Laten we eerst kijken naar de milieueffectenrapporten om vervolgens een kamerdebat te houden”. Ook wordt er in het buitenland gekeken naar de hele discussie rondom Lelystad Airport. Volgens Fackeldey is het daarom belangrijk dat de overheid afspraken die al gemaakt zijn nakomt.

Ook reisorganisatie Corendon is niet te spreken over een eventueel uitstel. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het vliegveld al in 2014 open zou gaan, maar dat liep dus vertraging op. Corendon-topman Stefan van der Heijden: “Er is heel laat begonnen met het inregelen van het verkeer van Lelystad. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid. In dat opzicht is er een heuse soap bezig”.

Featured Image: ANP

Reacties

    • Goffe de Boer Goffe de Boer zegt

      Lokaal is het er inderdaad niet mee eens. Locatie speelt dus een belangrijke rol in deze zaak. En dat is te begrijpen aangezien er hier geen afspraken worden nagekomen waardoor bedrijven minder snel of helemaal niet meer zullen investeren in Lelystad.

  1. Mike zegt

    Vandaag actie op Lelystad airport , ik was op weg naar de KLM Aero club om me in te schrijven. Er waren wat mensen bezig de naam van het airport van het hekwerk af te slopen, alsmede wat politie en security.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *