Kabinet: Lelystad Airport moet open in april 2019

lelystad, airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het kabinet wil Lelystad Airport in april 2019 open voor vakantievluchten. Het is de bedoeling dat een aantal vakantievluchten verhuizen van luchthaven Schiphol naar Lelystad. Dat zei minister Van Nieuwenhuizen dinsdag in een debat in de Tweede Kamer. “Ik heb deze opdracht gekregen van de Tweede Kamer en ik zet me hier 100% voor in”. De minister geeft aan dat de veiligheid voorop staat. “Als er iets moet worden uitgezocht waardoor het proces langer duurt, is dat geen probleem. We gaan geen risico’s nemen en we gaan geen onveilige vliegroutes aanleggen”.

Een aantal jaar geleden werden plannen opgesteld om vakantievluchten over te plaatsen naar Lelystad Airport omdat Schiphol overbelast is. Schiphol verwerkt dit jaar naar schatting bijna 70 miljoen passagiers en dat is veel meer dan dat de luchthaven eigenlijk aan kan. Vakantievluchten overplaatsen naar het nabijgelegen Lelystad zou daar een mooie oplossing voor zijn.

lelystad, infrastructuur, waterstaat, minister
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat blijft bij haar besluit. Photo credit @ ANP

Protest van omwonenden

Omwonenden zijn niet te spreken over de opening van Lelystad Airport. Er wordt gevreesd voor geluidsoverlast en natuurschade door de geplande vliegroutes. Daarnaast zijn er fouten gemaakt in de communicatie waardoor de omwonenden zich belazerd voelen. Volgens de Nationale Ombudsman, Reiner van Zutphen, worden burgers niet serieus genomen bij de besluitvorming over uitbreiding van Lelystad Airport. De minister geeft aan dat er samen naar een oplossing moet worden gezocht. Ook zei ze dat er naar de milieueffecten moet worden gekeken.

Featured image: Photo credit @ ANP

Reacties

  1. PasjeDeluxe zegt

    Nu nog zorgen dat het aantal vliegbewegingen per jaar nog een beetje significant is. Die 10k die ze nu toestaan helpt amper als je het vergelijkt met de 500k van Schiphol (2%). Ik, als Lelystedeling zou zeggen dat dit beter direct op 50k gesteld kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *