IHG Rewards Club – Introductie7 min leestijd

IHG Rewards Club logo

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het spaarprogramma van IHG heet Rewards Club. Heel kort door de bocht kunnen er bij dit programma punten gespaard worden en deze punten kunnen onder andere weer besteed worden voor gratis nachten. Daarnaast kan er status verdiend worden, waardoor er extra voordelen zijn als je in een IHG hotel overnacht. In dit artikel een basishandleiding van het IHG programma. In vervolgartikelen zullen we dieper op een aantal onderdelen inzoomen.

IHG staat voor Intercontinental Hotel Group en hieronder vallen de onderstaande hotelketens. In ieder hotel van bovenstaande ketens kunnen IHG Rewards Club punten gespaard worden.

Overzicht IHG hotel ketens
Overzicht IHG hotel ketens

Statusniveaus

Het programma kent vier statusniveaus:

  • Club (dit ben je automatisch nadat je je hebt aangemeld)
  • Gold Elite
  • Platinum Elite
  • Spire Elite

Daarnaast zijn er nog twee statusniveaus die specifiek gelden voor Intercontinental Hotels. Deze speciale statussen zullen in een vervolgartikel nader belicht worden en laten we nu even buiten beschouwing, maar zijn:
– Ambassador
– Royal Ambassador

In de tabel hieronder een opsomming van de voordelen per statusniveau:

Verschillen IHG statusniveaus
Verschillen IHG statusniveaus

De meest in het oog springende voordelen die er zijn te behalen, zijn de bonuspunten die te verdienen zijn (10% bij Gold, 50% bij Platinum en 100% bij Spire Elite) en de gratis kamer-upgrade. De kamer-upgrade houdt in dat je een luxere kamer krijgt aangeboden dan de kamer die je geboekt hebt. Dit is wel altijd onder voorbehoud van beschikbaarheid van luxere kamers in het hotel.

Hoe kun je Elite lid worden?

  • Gold Elite: minimaal 10 overnachtingen per kalenderjaar òf minimaal 10.000 qualifying points.
  • Platinum Elite: minimaal 40 overnachtingen per kalenderjaar òf minimaal 40.000 qualifying points.
  • Spire Elite: minimaal 75 overnachtingen per kalenderjaar òf minimaal 75.000 qualifying points.

Over qualifying points (punten die meetellen voor de berekening van het status niveau) meer onder het kopje Punten verzamelen.

IHG Elite status behalen
IHG Elite status behalen

Punten verzamelen

Er is een aantal mogelijkheden om punten te verzamelen. Dit kan door te overnachten in IHG hotels, door gebruik te maken van speciale acties, promocodes te gebruiken of door punten te kopen. Uiteraard heb je een IHG Rewards Club account nodig. Als je deze nog niet hebt, dan is registratie te doen via deze link: https://www.ihg.com/rewardsclub/us/en/join/register

Overnachten in IHG hotels
De gespaarde punten worden in twee categorieën verdeeld: de elite qualifying points en het totaal aantal punten. Elite qualifying points tellen mee voor de status. Als je dus voldoende van deze punten hebt, kun je het Gold- of Platinum Elite status niveau halen. Het totaal aantal punten zijn de ‘elite qualifying points’ plus eventuele bonuspunten. Deze punten kunnen vervolgens gebruikt worden om bijvoorbeeld een gratis hotelovernachting te boeken.

Voor iedere US Dollar die wordt uitgegeven ontvang je 10 Rewards Club punten. Of er nu in euro’s of in een andere valuta betaald is voor het hotel, het bedrag wordt omgerekend naar US$ en vervolgens vermenigvuldigd met 10. Bij de laatstgenoemde twee ketens (Staybridge en Candlewood Suites) worden 5 Rewards Club punten verdiend per US$.

IHG punten per hotelketen
IHG punten per hotelketen

Niet alleen de kosten van de overnachting, maar ook eventuele extra’s worden hierbij meegerekend. Als je bijvoorbeeld in het hotel-restaurant hebt gedineerd, is het dus verstandig de rekening op de kamer te laten zetten, zodat je ook voor die uitgaven punten spaart. Doorgaans worden de punten vier dagen na uitchecken bijgeschreven in je account.

Voorbeeld:
Ik heb als Platinum Elite gast in een Holiday Inn overnacht voor €70 en ik heb voor €5 van de minibar gebruik gemaakt. Bij het uitchecken reken ik €75 af. IHG rekent dit bedrag om naar Amerikaanse dollars en ik ga er in dit voorbeeld even vanuit dat dit precies $100 is. Na vier dagen zie ik in mijn account dat er 1000 qualifying points zijn bijgeschreven en ook nog 500 bonus points. Per US$ geeft IHG 10 punten, vandaar de 1000 punten. Aangezien ik Platinum Elite lid ben, krijg ik 50% bonus, waardoor er nog eens 500 punten extra gegeven worden. Alleen de 1000 punten tellen mee voor mijn status niveau, maar ik heb nu 1500 punten die ik kan gebruiken om uit te geven.

Boeken met “Bonus Points Package”
Bij diverse hotels is het mogelijk om bij het boeken van een kamer te kiezen voor een extra “Bonus Points Package”. Dit zijn pakketten van 1.000, 2.000, 3.000, 4.000, 5.000 of soms 10.000 punten. Het voordeel hierbij is, is dat deze bonuspunten ook worden meegeteld als ‘elite qualifying points’. Dat wil zeggen dat deze punten dus ook meetellen voor het behalen van een volgend statusniveau!

In onderstaand voorbeeld een mogelijkheid bij het Singapore Atrium Hotel in Singapore kan voor 25SGD (ongeveer €15) een bonus package gekocht worden van 5000 miles plus ontbijt. In dit geval een mooie aanbieding, maar vaak moet er relatief veel worden bijbetaald, waardoor het niet meer interessant is.

IHG bonus packages
Voorbeeld IHG Bonus Point Packages

Punten verzamelen door speciale acties
Regelmatig heeft IHG speciale acties waarmee je vaak eenvoudig punten kunt verdienen. Soms zijn dit kleine acties, zoals een quiz op de website waarmee honderd of een paar honderd punten te verdienen zijn. Maar er zijn vaak ook grote acties, zoals de  “Big Win”-actie die afgelopen najaar en voorjaar gehouden werd.
Hierbij konden er 50.000 tot over de 100.000 punten verdiend worden door aan een aantal voorwaarden te voldoen, zoals een x aantal overnachtingen in een aantal verschillende IHG hotelketens. In zo’n geval kan het interessant zijn om een zogenaamde mattress run te doen. Dit wil zeggen: enkel in een hotel overnachten vanwege de reden om punten te sparen!

Op het moment van schrijven zijn er geen speciale acties bij IHG, maar houd ikvliegveel.com in de gaten. We zullen er uiteraard direct over berichten!

Promotiecodes
IHG stuurt soms emails naar specifieke doelgroepen met een promotiecode. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er een aantal duizend bonuspunten verdiend kunnen worden bij de eerstvolgende overnachting nadat men zich met deze code heeft geregistreerd. Deze codes worden vaak via internet gedeeld en kunnen dus gemakkelijk extra punten opleveren.
Een waarschuwing hierbij: aangezien deze codes in principe bestemd zijn voor de doelgroepen die IHG heeft benaderd, kan het zijn dat IHG dit als misbruik ziet. Helemaal duidelijk is het beleid hierachter niet. Er zijn om die reden accounts door IHG gesloten of er zijn waarschuwingen gegeven. We zullen over dit onderwerp nog een vervolgartikel schrijven!

Punten kopen
Als je niet genoeg punten hebt om je gewenste hotel te boeken, is het mogelijk om punten te kopen via de IHG website.

IHG Punten kopen
IHG Punten kopen

In de meeste gevallen zal dit niet interessant zijn omdat het relatief duur is, maar het kan handig zijn als je net wat punten tekort komt. Maar IHG heeft regelmatig aanbiedingen met soms tot 100% bonus punten! Dat betekent dus dat de prijs gehalveerd kan worden!

Een tweede manier om punten te kopen, is om een boeking te doen met points&cash. Het is hierbij wel nodig dat je al punten in je IHG account hebt staat, anders werkt dit niet. Het idee hierbij is het volgende: Je boekt een hotelkamer met punten plus bijbetaling. Let erop dat het een “refundable” boeking is. Dat wil zeggen dat de boeking gratis en zonder problemen weer geannuleerd kan worden.
En dat is precies wat we gaan doen! Zie onderstaand voorbeeld:

IHG Points & Cash
IHG Points & Cash

Links zien we dat dit tarief refundable is. We zien dat het 20.000 punten kost als we deze kamer willen boeken, maar dat er ook mogelijkheden zijn om met minder punten plus bijbetaling te boeken.
We kiezen hier voor 10.000 punten + 70$ en boeken de kamer. Na het boeken annuleren we deze boeking weer. Dat gaat heel gemakkelijk binnen je account op de IHG site. Het aardige is dat er vervolgens 20.000 miles teruggeboekt worden in je account in plaats van de 10.000 en de 70$. Betekent dus dat je met deze truc 10.000 miles kunt kopen voor 70$, terwijl het op de officiële manier bijna het dubbele kost.

Punten gebruiken

We hebben het gehad over diverse manieren van punten sparen. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om deze te verzilveren. Vanaf 10.000 punten is het mogelijk een nacht te boeken met punten. Maar ook is het mogelijk de punten om te zetten in miles bij een luchtvaartmaatschappij, of deze bij andere partners te besteden.

Er zijn zelfs met regelmaat aanbiedingen waarbij hotels voor maar 5.000 punten aangeboden worden. Dit zijn de zogenaamde ‘Point Breaks’. In een vervolgartikel (klik) is verder ingezoomd op het besteden van punten! Wie weet ligt onderstaand plaatje nog eens in het verschiet…

IC Bora Bora Tahiti
InterContinental Hotel Bora Bora Tahiti

Het originele artikel is gepubliceerd in augustus 2017 en laatst bijgewerkt in december 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *