Vertraging bij paspoortaanvragen door invoering nieuw model1 min leestijd

Koninklijke Marechaussee

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Op 30 september 2024 komt er een nieuw model van het paspoort en identiteitskaart. Vanwege de introductie kunnen paspoortaanvragen vertraging oplopen en is een spoedaanvraag niet mogelijk.

Vertraging voor paspoort door nieuw model

Tijdens het overgangsmoment naar de nieuwe modellen kunnen gemeenten en andere uitgevende instanties echter geen spoedaanvraag indienen. Dit betreft de periode van woensdag 25 tot en met zondag 29 september 2024.

Het aanvragen van een nieuw reisdocument kan tot en met 29 september 2024 volgens de reguliere procedure. Het kan echter langer duren voordat je het nieuwe document op kunt halen.

Dit jaar is ook het eerste jaar van de paspoortpiek. In 2014 is de geldigheidsduur van deze documenten aangepast van vijf naar tien jaar. Dat zorgde ervoor dat tussen 2019 en 2024 weinig nieuwe documenten aangevraagd zijn.

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens verwacht dat het aantal aanvragen in het voorjaar van 2025 weer op loopt. De KMar heeft dit jaar al een recordaantal aan nooddocumenten uitgegeven.

Paspoort ©Rijksdienst voor Identiteitsgegevens nieuw paspoort
Huidig model paspoort

Prijs voor een nieuw reisdocument stijgt

Vanaf volgend jaar stijgt de prijs voor een nieuw (zaken)paspoort of identiteitskaart met maximaal 4%.

De tarieven bestaan uit een deel voor het Rijk en een deel voor de gemeente. Elke gemeente mag zelf bepalen welk tarief zij hanteren. De kosten voor een nieuw (zaken)paspoort voor personen van 18 jaar of ouder kost volgend jaar maximaal €86,85.

Een volledig overzicht met alle tarieven kun je in dit artikel vinden op InsideFlyer.

Afbeeldingen ©Koninklijke Marechaussee/Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *