Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York9 min leestijd

Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dit artikel is zeker niet bestemd voor mensen met hoogtevrees! We gaan namelijk de hoogte in, hoe toepasselijk voor The Big Apple. Tijdens mijn vier bezoeken aan New York heb ik alle observatiedekken bezocht die momenteel geopend zijn of waren. Voor mij kan het namelijk niet hoog genoeg zijn, je bent dan voor je gevoel on top of the world. Lees je mee met mijn ervaringen, foto’s en informatie over de zeven New Yorkse observatiedekken?

Empire State Building

We beginnen natuurlijk met de meest bekende van allemaal: het Empire State Building. Iedereen kent de wolkenkrabber wel uit films, series en foto’s. Het is al decennia één van de meest bekende attracties van New York. Voor mij was het dan ook geen lastige keus toen ik tijdens mijn tussenstop van 7 uur New York in ging voor een paar uur. Het Empire State Building moest ik natuurlijk op tijdens mijn eerste bezoek aan de stad. Vol trots stond ik hoog boven de drukke straten van New York te genieten van het icoon. Met een grote glimlach stond ik daar dan in de grote stad waar ik al zo lang van droomde om naar toe te gaan.

Het Empire State Building is 361 meter hoog. Met een regulier ticket ga je naar de 86e verdieping. Ook zijn er tickets te koop waarmee je zelfs naar de 102e verdieping gaat. Zelf ben ik alleen naar de 86e verdieping geweest. De eerste keer dat je zo hoog boven alle gebouwen staat is onbeschrijfelijk. Je ziet mini yellow cabs rijden, hoort in de verte wat rumoer maar verder voel je alleen de wind. Het is een heerlijk gevoel, als je het mij vraagt

Je kan natuurlijk overal tickets kopen voor de observatiedekken. Ik bestel ze meestal op de officiële sites.
Het Empire State Building is elke dag geopend van 10:00-00:00. Ticketprijs is vanaf $42,- voor volwassenen, kinderen vanaf $36,-.

Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York

 

Top of the Rock

Veel mensen twijfelen vaak of ze het Empire State Building moeten bezoeken of Top of the Rock. Ik zeg natuurlijk ga naar beide gebouwen! Zelf ben ik twee keer naar Top of the Rock geweest. De eerste keer overdag en de tweede keer ’s avonds. Vanaf de 70e verdieping van 30 Rockefeller Plaza heb je ook een prachtig uitzicht op het Empire State Building. En de rest van New York is zeker ook niet onaardig om naar te kijken.

Wil je het Empire State Building en Top of the Rock beide bezoeken dan zou ik er één overdag bezoeken en de andere ’s avonds. Ik moet zeggen dat toen ik Top of the Rock aan het begin van de winter in 2019 bezocht, was het echt magisch. Het was om 22.00 uur dus de topdrukte was over. Er liep nog maar een handjevol mensen. Het is echt heel indrukwekkend als je al die lampjes ziet. Je ziet zo pas echt heel goed hoe groot de stad is en hoeveel mensen er wonen. En jij staat daar dan op 259 meter hoog weg te dromen van het uitzicht.

Top of the Rock is geopend elke dag van 09.00 tot 23.00 uur. Ticketprijs is vanaf $40,- voor volwassenen, kinderen vanaf $34,-.

Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York

 

One World Observatory

Voor deze toren moet je echt geen hoogtevrees hebben. Het One World Observatory is met zijn 541 meter namelijk de hoogste wolkenkrabber van het Amerikaanse continent. Deze staat op het terrein waar ooit de Twin Towers stonden, in het begin heette de wolkenkrabber nog Freedom Tower. One World Observatory heeft geen buitendek zoals bij de bovenstaande observatiedekken.

Om hier te komen moet je met liften genaamd Sky Pods, de reis naar de 102e verdieping duurt maar een minuut en onderweg naar boven krijg je nog een timelapse te zien. Kom je boven aan dan krijg je eerst een video te zien over New York. Is deze afgelopen dan gaat er een scherm omhoog en kan je gaan genieten van de skyline van New York.
Je merkt bij deze wolkenkrabber wel echt dat hij zo hoog is. Het voelt een klein beetje alsof je op een boot zit. Een wolkenkrabber hoort ook te ‘bewegen’ anders zou deze afbreken.

Je kan tijdens je bezoek ook nog wat eten of drinken terwijl je van het uitzicht aan het genieten bent. Er zijn namelijk ook nog meerdere eetgelegenheden. One World Observatory is elke dag geopend van 09.00 tot 21.00 uur. De Ticketprijs is vanaf $43 voor volwassenen, kinderen vanaf $37,-.

Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York

 

Edge

Edge is één van de nieuwste observatiedekken van New York, geopend in 2020 in de wijk Hudson Yards. Herkenbaar aan de uitstekende driehoek. Ik weet niet of ik de enige ben maar ik vind het net een snavel. Edge is erg populair, ik zou dan ook zeker aanraden om van tevoren online tickets te bestellen want het kan zijn dat tickets uitverkocht zijn.

Wil je de perfecte foto? Verwacht dan wel dat je in de rij moet staan. De hoeken van het observatiedek zijn natuurlijk erg populair om foto’s te maken. Ik stond zo ook 20 minuten in de brandende zon met 31 graden. Nu ben ik niet iemand die hele fotoshoots maakt, maar anderen helaas wel. Het kan dus even duren voor je aan de beurt bent. Maar ben je aan de beurt dan kan je wel echt hele mooie foto’s maken met zowat heel New York op de achtergrond.

Naast het observatiedek heeft Edge ook nog meer activiteiten. Zo kan je ook sky high yoga doen. Ik heb geprobeerd daar tickets voor te krijgen maar je komt daar bijna niet tussen, zo populair is het! Voor $50,- kan je dan een yoga les volgen op 335 meter hoogte. Het is wel voor de vroege vogels want de les begint om 6.30 uur. Maar als je dan toch een jetlag hebt is het wel een keertje de moeite waard. Voor de echte dare devils heb je ook nog de City Climb. Dan klim je langs het gebouw op. Mij niet gezien trouwens!

Edge is geopend dagelijks van 8.00 uur tot middernacht. De Ticketprijs is vanaf $38,- voor volwassenen, kinderen is vanaf $33,-.

Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York

 

Summit One Vanderbilt

Summit One Vanderbilt is de allernieuwste aanwinst van de stad. Geopend eind 2021. Summit One Vanderbilt is absoluut niet vergelijken met de andere observatiedekken. Het is een totaal andere ervaring, enige wat overeenkomt is het nooit teleurstellende uitzicht over Manhattan en omstreken. Het begint al bij het betreden van de lift. Binnen een minuut ben je op de 93e verdieping. Onderweg naar boven krijg je een soort van lichtshow. Voor mensen met epilepsie is Summit waarschijnlijk geen goed idee.

De Summit bestaat uit drie verdiepingen met elke verdieping weer wat anders. Eenmaal boven dan begint het spektakel. Wanneer je de grote ruimte binnenkomt dan worden al je zintuigen getriggerd. Met de glazen vloeren en spiegelwanden lijkt het wel of er geen eind aan de ruimte komt. Hoogtevrees heb ik niet maar ik hou dan weer niet van glazen vloeren, dan krijg ik de kriebels. Het is bijna niet uit te leggen hoe mooi het is met de lichten en de muziek. Het heeft iets mysterieus. Je zou haast het uitzicht buiten vergeten.

Op de tweede verdieping heb je een ruimte met allemaal ballonen. Bij de ingang staat duidelijk aangegeven dat je voorzichtig moet doen met de ballonen want deze kunnen knappen. Ik denk dat mijn timing niet best was, want ik belandde tussen de losgeslagen kinderen met een sugar rush en knappende ballonen. De ballonen zijn zilver maar door de steeds wisselende kleuren in de ruimte, krijgen ze steeds een andere kleur. Summit One Vanderbilt is echt een waar spektakel, je kan er uren verblijven. Op de bovenste verdieping vindt je ook nog een café waar je wat kan drinken of eten.

Summit heeft wisselde openingstijden. Op dinsdagen zijn ze gesloten. Zondag, maandag, woensdag en donderdag zijn ze geopend van 9.00 tot 22.30 uur. Vrijdag en zaterdag geopend van 9.00 tot middernacht. De Ticketprijs is vanaf $59,- voor volwassenen, kinderen vanaf $53,-.

Houd wel rekening met de kledingkeuze. Jurken en rokken worden afgeraden in verband met de spiegel en glazen vloeren. Ook zijn hakken niet toegestaan, om beschadiging van de vloer te voorkomen. Zonnebril wordt ook geadviseerd om mee te nemen overdag. Dit vanwege het weerspiegelen van de spiegelvloeren.

Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York

 

The Vessel

De Vessel staat net zoals Edge in de wijk Hudson Yards. Helaas is de Vessel momenteel gesloten, dit na een aantal droevige incidenten. Toch wilde ik hem delen mocht hij ooit weer open gaan. Je kan nog wel naar binnen om te kijken hoe de Vessel er van de binnenkant uitziet. Het is een indrukwekkend bouwwerk, geïnspireerd op een bijenkorf. In 2019 toen ik er was kon je nog wel naar boven. Toegang was toentertijd gratis. Om de top te bereiken moet je wel wat trappen op. Er is een lift aanwezig maar deze is alleen voor minder valide mensen. Vooralsnog is het de vraag of de Vessel nog ooit opengaat voor publiek, er nog geen datum bekend of sprake van een heropening.

Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York

 

Metropolitan Museum of Art

Dit is wel één van de minst bekende maar zeker niet de minste. Het Metropolitan Museum of Art (MET) heeft ook een uitzichtpunt. Niet zo hoog als alle voorgaande observatiedekken maar het uitzicht is zeker niet verkeerd. Het MET Museum is sowieso een New York must see dus waarom niet tijdens je bezoek genieten op het dakterras van het uitzicht over Central Park? Je gaat met de lift naar de 4e verdieping en vanuit daar ga je met de trap naar de 5e verdieping. Je vindt een lift bij de European Sculpture en Decoratives Arts tentoonstelling.

Het Metropolitan Museum is gesloten op woensdagen. Zondag, maandag, dinsdag en donderdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur. Ticketprijs is $30,- voor volwassenen, voor kinderen onder 12 jaar is toegang gratis. Je kan niet zonder toegangskaart van het museum naar het dakterras.

Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York
Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York

 

Nog te openen

Er is nog geen datum bekend maar het schijnt dat het observatiedek heropend wordt op het Chrysler Building. Deze is al decennia gesloten maar met aanpassingen schijnt deze weer terug te komen. Het Chrysler Building is net zoals het Empire State Building één van de iconen van de stad. De Art Deco wolkenkrabber is niet te missen met zijn prachtige kenmerken. Ik kan in ieder geval niet wachten tot deze opengaat, ik houd het nieuws dus goed in de gaten.

Welk observatiedek is jullie favoriet? Zelf kan ik bijna niet kiezen maar ik denk dat ik toch voor de klassiekers ga.

Er zijn natuurlijk nog meer opties om de stad van grote hoogte te bekijken. Zo is een helikoptervlucht over de stad ook zeker een aanrader. Rooftopbars zijn natuurlijk ook geweldig, moet je alleen geen vrienden hebben zoals de mijne die hoogtevrees hebben.

Op grote hoogte: de 7 observatiedekken in New York

Wil je één of meerdere observatiedekken bezoeken dan kan je het beste online tickets bestellen, scheelt weer wachtrijen en is vaak iets goedkoper. Sommige observatiedekken zitten bij de New York pass of New York CityPass in. Deze voordeelpassen zijn vooral ideaal wanneer je meerdere attracties wilt bezoeken tijdens je verblijf aan New York.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *