Zo werkt het openbaar vervoer in Hong Kong7 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Hong Kong is een van mijn favoriete steden in Azië. Door de Engelse historie heel toegankelijk maar toch met een karakteristieke Aziatische sfeer. In eerdere bestemmingstips hebben we al enkele adviezen gegeven voor een trip naar ‘Asia’s world city’. In dit artikel zal ik verder focussen op het openbaar vervoer in Hong Kong. Over het algemeen is dit heel goed geregeld en ook erg betaalbaar. Ideaal dus om de stad maar ook de omliggende regio te verkennen.

Octopus Card

Allereerst, wat voor kaartjes heb je nodig voor het OV? Je kan enkele reis kaartjes kopen of cash betalen maar wat eigenlijk onmisbaar is in Hong Kong is de Octopus Card. Dit is vergelijkbaar met de OV-chipkaart in Nederland; je laadt er saldo op en kan vervolgens bij alle vormen van openbaar vervoer tappen om te betalen. In Hong Kong is de Octopus Card echter een uitgebreider betaalmiddel waarmee je bijvoorbeeld ook bij 7-Eleven kan betalen.

 

De Octopus Card kan je uiteraard kopen bij elk MTR (metro) station maar ook bij 7-Eleven en Circle K minimarkets. Ook vlak na aankomst op de luchthaven van Hong Kong kun je een kaart aanschaffen bij de Airport Express. Je kan zowel een Octopus Card kopen bij de automaat (50 HKD borg plus 150 HKD saldo) of bij de balie (50 HKD borg plus 100 HKD saldo). Bij laatstgenoemde kan je alleen cash betalen. Bij de automaten ook met creditcard. Als je de kaart koopt zit er dus een borg bij van 50 HKD en een bepaald krediet. Je kan dit saldo gelijk aanvullen als je wil, maar dit kan ook op alle MTR stations.

Zorg wel dat je voor de ‘on-loan’ kaart gaat en niet de ‘sold Tourist Card’. Wanneer je Hong Kong weer verlaat kan je op bijna elk metrostation je Octopus Card weer inleveren bij de information desk. Je krijgt dan de borg terug plus het resterende saldo. Wel wordt er 9 HKD (ongeveer één euro) administratiekosten in rekening gebracht. Je hoeft dus niet per se uit te rekenen hoeveel saldo je exact moet opladen; wat over is kan je gewoon terugkrijgen. Of zoals gezegd besteden bij de 7-Eleven.

Airport Express

Om vervolgens naar je bestemming in Hong Kong te komen kan je een bus of taxi nemen, maar als je in Kowloon of Hong Kong Island verblijft is de Airport Express vrijwel altijd de beste optie. Betrouwbaar, snel (elke 10 minuten in 25 minuten naar Hong Kong) en zeer comfortabel. Je kan uitstappen bij Kowloon of Hong Kong station.

Je kan met Octopus betalen of een enkeltje of retour kopen naar één van de stations in het centrum; online, bij de automaat of balie. Reis je met meerdere personen dan is het voordeliger om een group ticket te kopen. Met hoe meer personen je reist, hoe lager het tarief.

Je kunt ook een Airport Express Travel Pass kopen; een enkeltje of retour met de Airport Express plus 3 dagen gebruik van de MTR en bus voor 250/350HKD (inclusief deposit). Dit is de meest gemakkelijke optie voor een kort verblijf, maar misschien niet de goedkoopste tenzij je heel veel gebruik maakt van de metro.

Het goedkoopst ben je uit door een ticket te kopen via Klook; een grote online Chinese reisagent. Hier kan je enkeltjes of retourtjes kopen tegen vaak een flinke korting. Betalen gaat makkelijk per creditcard en je krijgt gelijk een ticket met QR-code of een ticket voor je e-wallet. Je kunt dus eventueel zelfs nog bij aankomst via Klook (app) een treinkaartje kopen via de gratis airport wifi.

Met de volgende referral link kan je ook nog eens €5 korting krijgen op je eerste aankoop via Klook: www.klook.com/invite/Q55QG. Deze kan je ook gebruiken voor bijvoorbeeld de Airport Express Travel Pass, Peak Tram tickets, Ferry tickets of simkaart.

Op Hong Kong Airport volg je voor Airport Express de borden naar het platform dat duidelijk staat aangegeven. Hier hoef je nog geen ticket te scannen; je kunt direct aan boord van de trein stappen. Pas op je aankomst station scan je ticket/Octopus card om het station te verlaten. Voor QR-code tickets zijn er speciale poortjes.

Eenmaal op Kowloon of Hong Kong station kan je gebruik maken van de gratis shuttle bus die naar de meeste hotels rijden. Deze staan duidelijk aangegeven en rijden om de 15 minuten. Alle routes met de hotels staan hier.

Op de terugweg kun je bij je hotel weer in de shuttle stappen om naar het station te gaan. Je kunt dan voor de meeste airlines ook gebruik maken van in-town check-in waarbij je je koffer op het treinstation al af kan geven.

Hong Kong MTR Metro

De MTR is de levensader van Hong Kong. De stations zijn schoon, de informatie en aanwijzingen duidelijk en de metro’s snel en efficiënt. Tijdens het spitsuur kan het natuurlijk wel druk zijn. Een overzicht van alle routes en stations is hier te vinden. Tip: download van te voren een app op je telefoon met een routekaart.

Om gebruik te maken van de MTR gebruik je je Octopus card bij de poortjes om in te checken. Bij je aankomststation check je weer uit bij de poortjes. Zo wordt het tarief berekend welke je ook kan zien op het schermpje.

Houd er rekening mee dat veel stations meerdere uitgangen hebben die zijn aangegeven met letters (en cijfers). Vaak zijn er plattegronden die een overzicht geven van de uitgangen en ook belangrijke gebouwen en attracties in de omgeving. Ook Google Maps geeft dit aan. Handig als het regent en je snel en droog zo dicht mogelijk bij je bestemming wil komen.

Hong Kong Tram (Ding Ding)

Op Hong Kong Island kan je tussen Central en Causeway Bay ook gebruik maken van de tram, die ook bekend staat als Ding Ding. Deze dubbeldeks trams zijn niet te missen. De routes lopen hoofdzakelijk langs, of parallel aan, de belangrijke weg Hennessy Road en Queensway. Zo is het een ideale manier om je snel te verplaatsen terwijl je ook nog eens iets van de stad ziet. Op Google Maps zijn de stations te herkennen aan een groen rondje.

Instappen bij de tram doe je achterin. Je hoeft hier nog niet te betalen. Geniet vervolgens van de rit en het uitzicht vanaf het bovendek. Als het druk is, zorg dan wel dat je je op tijd door de meute naar de voorkant van de tram werkt. Bij het verlaten van de tram tap je met je Octopus card uit op de scanner bij de bestuurder. Er is een vaste prijs 2,6 HKD; slechts 30 eurocent! Als je geen Octopus card hebt moet je cash betalen maar er is geen wisselgeld.

Bussen in Hong Kong

Wanneer je bestemming niet direct bij een MTR station ligt, of als je bijvoorbeeld de prachtige omliggende gebieden zoals Aberbeen, Repulse Bay of Stanley Market wil verkennen ben je aangewezen op de bus. Ook dit is prima geregeld met veelal moderne dubbeldeks bussen. Buiten de stad kom je ook nog wel eens kleinere minibussen tegen. De bussen in Hong Kong zijn van verschillende maatschappijen maar ze accepteren allemaal Octopus cards.

Om een route te plannen en de prijs te bepalen kan je het beste gebruik maken van deze site.

De tarieven voor de bus werken misschien een beetje vreemd. Je scant je Octopus Card wanneer je de bus binnengaat maar niet wanneer je weer uitstapt. Je opstapplek bepaalt het tarief ongeacht waar je uitstapt. Voor kleine stukjes kan je daarom beter een lokale bus pakken dan een lange-afstandsbus.

Star Ferry

Een vervoersmiddel dan een attractie op zichzelf is, is de Star Ferry. Zo kan je over het water de oversteek van Kowloon naar Hong Kong Island en vice versa maken waardoor je een mooi uitzicht hebt op de Skyline. Vooral als je het ’s avonds goed timet met de Symphony of Lights.

In de boot kan je kiezen voor lower deck of upper deck. Upper deck is iets duurder maar het prijsverschil is minimaal. Ook in het weekend is een kaartje een paar cent duurder. Maximaal is een ticket zo’n 40 eurocent Je kan op de pier bij de automaat een kaartje kopen of gebruik maken van je Octopus Card.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *