Bestemmingstips Hong Kong

Hong Kong

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een reis gepland naar Hong Kong? In dit artikel lees je een aantal tips voor je verblijf in Asia’s World City!

Airport Express

Veruit de snelste en makkelijkste manier om vanaf de luchthaven naar de stad te gaan is middels de Airport Express. Deze hogesnelheidslijn gaat vanaf de luchthaven met stops in Tsing Yi en Kowloon in 24 minuten naar Hong Kong Island. De trein rijdt elke 10 minuten.

Hong Kong Airport Express
Veruit de snelste manier om in het centrum te komen

Aan boord zijn er ruime stoelen, bagagerekken en gratis wifi en in sommige wagons stopcontacten.

Tarieven

De tarieven zijn alsvolgt:

Hong Kong Airport Express
10 HKD is ongeveer €1,15

Zoals te zien is, is de prijs voor een retour op dezelfde dag hetzelfde als een enkeltje. Ideaal op een layover.

Reis je met meerdere personen, dan kan je een groepsticket kopen waarbij de prijs afneemt als je met meer mensen reist. Hiervoor moet je wel naar de balie die in de aankomsthal zit.

Voorzie je veel van de metro (MTR) gebruik te maken? Dan kan je er ook voor kiezen een Airport Express Travel Pass te kopen bij een van de Airport Express balies op de luchthaven. Hierbij krijg je voor 250 of 350 HKD respectievelijk één of twee enkele reizen met de Airport Express én 3 dagen (feitelijk 4) onbeperkt reizen met de MTR, MTR Bus en Light Rail. Lever je de kaart bij een balie daarna weer in dan krijg je 50 HKD terug. De prijzen voor metroreizen zijn laag als je vooral van en naar toeristische trekpleisters rijdt in Kowloon en Hong Kong Island. Tenzij je in de drie dagen erg veel met de metro rijdt (en naar Hong Kong Island rijdt in plaats van Kowloon met de Express) haal je het tarief er waarschijnlijk niet uit. Daar staat wel tegenover dat de kaart natuurlijk meer gemak biedt. Je hoeft je geen zorgen te maken over losse kaartjes of saldo op je Octopus, waarover zo meer.

Airport Express Travel Pass
Niet per se het goedkoopst, wel het gemakkelijkst

Hotelshuttle

Heb je een Airport Express kaartje? Dan kan je op de stations Hong Kong Island of Kowloon ook gebruik maken van de speciale hotel shuttle bussen. Deze rijden van de stations verschillende routes langs grote hotels. Deze buslijnen vertrekken elke 12 of 20 minuten. De routes zijn hier (klik) te raadplegen. Op de stations zijn de opstapplekken duidelijk aangegeven.

Octopus

De Octopus is de OV-chipkaart van Hong Kong. Daarnaast kan je de Octopus ook bij veel winkels, zoals 7/11, gebruiken om snel iets te kopen. Ook bij de Peak Tram is de kaart te gebruiken zodat je niet in de rij moet staan voor een gewoon kaartje. De Octopus is de betere optie vergeleken met de Travel Pass als je langer dan drie dagen in Hong Kong bent en/of niet veelvuldig met de MTR reist. Je kan een Octopus op elk station bij de klantenservice kopen of bij de 7/11 of Circle-K minimarts. Hierbij heb je de keuze uit een Sold of On-loan Octopus. De Sold variant is voornamelijk een lokkertje voor toeristen; met een design bedoeld als souvenir. Deze kost 39HKD. De on-loan variant is een betere optie. Deze kost 70HKD waarvan 20 saldo is en 50HKD borg. Je kan beide kaarten verder opladen met saldo. Elke keer als je in en uit tapt wordt er saldo afgeschreven. Aan het einde van je reis kan je de On-loan Octopus bij een MTR station of op de luchthaven weer inleveren. Het resterende saldo én de borg van 50HKD worden dan teruggegeven. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je teveel saldo op de kaart zet en niet kan gebruiken. Breng je de kaart binnen 90 dagen terug, dan betaal je wel 9HKD (ongeveer €1) administratiekosten.

Hong Kong Octopus
Kies voor de on-loan Octopus

Lokale simkaart

Hong Kong is een plek waar mobiel internet goed van pas komt, bijvoorbeeld voor Google Maps (die heel handig de metro uitgangen laat zien), de MTR app of om restaurantbeoordelingen te bekijken met OpenRice. Er zijn verschillende sim kaarten beschikbaar voor bezoekers aan de stad. De Individual Traveler Prepaid SIM Card van China Mobile is een erg goede optie. Deze sim kaart kost online 53HKD en heeft 18HKD saldo. Daarnaast krijg je de eerste 5 dagen na activatie 1,5GB 4G/3G internet, dat erg snel is in Hong Kong. In de telecom winkels of 7/11 en Circle-K kost de kaart 68HKD. Je kan er ook voor kiezen online, met creditcard, te bestellen en de sim gratis bij je hotel te laten bezorgen. Zo kan je direct na aankomst gebruik maken van mobiel internet. Neem hiervoor wel even contact op met je hotel of te vragen of dat mogelijk is en of er misschien kosten voor zijn.

Hong Kong
Tip: de metrostations hebben veel uitgangen. Google maps laat de corresponderende letters zien op de kaart!

Reisbureau’s

Wachtrijen bij toeristische trekpleisters in Hong Kong kunnen, zeker in het hoogseizoen, erg lang zijn. Het loont daarom om vooraf je kaartjes te kopen. Er zijn verschillende online reisbureau’s die tickets voor attracties verkopen en vaak is het online nog goedkoper ook! Een grote en betrouwbare site is klook.com . Deze site biedt toegangskaarten voor veel populaire attracties aan. Je kan per creditcard betalen en krijgt direct je voucher per mail. Als je op iOS de app download kan je ook je voucher in Passbook gebruiken; met de promo Mobile10 krijg je daarnaast ook nog eens $1,3 korting op je eerste boeking via de app. Meestal kan je met de voucher de walk-in rij overslaan. Klook is bij sommige attracties ook goedkoper dan direct boeken, bijvoorbeeld bij de Sky100 en Ngong Ping Cable car. Kaartjes voor de Airport Express zijn echter niet goedkoper. Afhankelijk van de koers kan het aantrekkelijker zijn in HKD of USD te betalen. Er zijn vaak verschillende tickets dus kijk goed naar de voorwaarden.

Hong Kong bestemmingstips
Met een Passbook ticket van klook geen gedoe met papier of in de rij staan

In-town check-in

Ga je Hong Kong weer verlaten? Dan kan je je bagage al afgeven op het treinstation! Ga je met de Airport Express naar de luchthaven dan kan je op Kowloon en Hong Kong Island gebruik maken van in-town check-in. Volg na de metro de bordjes met in-town check-in, scan je Airport Express kaartje en je komt bij de check-in balie van de luchtvaartmaatschappij. Dit geldt niet alleen voor Cathay Pacific maar voor bijna alle  grote maatschappijen; bijvoorbeeld Air France, KLM, Emirates en British Airways. Voor zover je die nog niet had kan je je boardingpass krijgen en ook je bagage inchecken. Deze wordt dan gelabeld en gaat automatisch met een trein naar de luchthaven. Zo kan je zonder bagage de trein in en direct door naar de paspoortcontrole op Hong Kong International.

Wat zijn jouw tips voor Hong Kong?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *