Zo kun je een naamgebonden EMD voucher van KLM voor iemand anders gebruiken2 min leestijd

KLM BlueBiz

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Op dit moment moeten honderdduizenden klanten van KLM het met een travel voucher, in de vorm van een EMD, doen als hun vlucht geannuleerd is. Een restitutie in geld is in de meeste gevallen geen optie. Over de rechtmatigheid hiervan hebben we hier en hier al eerder geschreven. Naast voor individuele consumenten is de voucher ook voor bedrijven niet altijd een acceptabele oplossing. Vooral omdat de EMDs naamgebonden zijn. Zakenreisbureaus en reizende bedrijven hebben geklaagd dat dit een grote beperking is. Wanneer er weer gestart wordt met reizen, moet misschien een andere collega op reis. Of degene aan wie de voucher is toegekend heeft het bedrijf verlaten of heeft een andere positie gekregen waardoor het bedrijf de voucher niet kan inwisselen. Om zakelijke reizigers tegemoet te komen, hebben Air France en KLM het beleid iets verruimd. Maar daarnaast is er ook een mogelijkheid om via Bluebiz, het loyaliteitsprogramma van KLM voor het MKB, via een omweg een naamgebonden EMD voor iemand anders te gebruiken.

Zakelijke contracten

Voor de grotere bedrijven met een eigen corporate reiscontract bieden KLM en Air France nu de mogelijkheid om binnen hetzelfde contract (aan de hand van de OIN referentie), de EMD voor een andere reiziger te gebruiken. Dit is mogelijk t/m 31 maart 2021. Dit moet wel door de zakenreisagent verwerkt worden.

UPDATE: Dit beleid is verlengd tot en met 31 december 2021. Een eventuele bonus op de voucher is alleen geldig als de originele reiziger er gebruik van maakt.

Gratis naamswijziging met Bluebiz

Ben je, of is je werkgever, lid van Bluebiz, het spaarprogramma voor het MKB, dan kan je ook zelf een boeking maken voor een collega zonder dat diens naam vermeld staat op de  voucher/EMD. Bluebiz biedt namelijk als standaard voordeel een gratis naamswijziging aan. Hierover hebben we al eerder geschreven. Dit is alleen beschikbaar op vluchten uitgevoerd door KLM of Air France. Tickets geboekt met alle betaalmethodes, ook blue credits, komen in aanmerking voor een gratis naamswijziging.

Hoe werkt het? De persoon op wiens naam de naamgebonden voucher/EMD is uitgegeven boekt direct (op zijn/haar naam) via de website een ticket zoals gewoonlijk, en betaalt (gedeeltelijk) met de EMD. Meer over het inwisselen van een EMD lees je hier. Hierbij is het erg belangrijk dat het Bluebiz nummer aan de boeking wordt toegevoegd! Vervolgens kun je contact opnemen met de Bluebiz servicedesk voor een volledige naamswijziging naar de reizende collega. Mocht dit onverhoopt toch niet lukken, dan kan je binnen 24 uur altijd kosteloos annuleren. Normaal gesproken geldt dit voordeel alleen voor bepaalde boekingsklassen, maar voor tickets uitgegeven t/m 31 december 2021 komen alle boekingsklassen in aanmerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *