Zo wissel je een KLM EMD-voucher in2 min leestijd

B787 KLM

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als je een vergoeding van KLM krijgt of als je reis niet helemaal goed is verlopen, dan kan het voorkomen dat je een vergoeding krijgt in de vorm van een EMD-voucher. EMD staat voor Electronic Miscellaneous Document. Een EMD-voucher ontvang je vaak via een e-mail van de luchtvaartmaatschappij. Deze voucher ontvang je nu ook (voor de meeste landen) als je een reis annuleert vanwege het Coronavirus.

Twee soorten KLM EMD-vouchers

Er zijn twee soorten EMD-vouchers, namelijk een inwisselbare en een niet-inwisselbare. Als er op je voucher staat dat deze inwisselbaar is, dan kun je deze inwisselen tegen contant geld. Dit kun je doen door een formulier in te vullen op deze pagina.

Is de EMD-voucher niet inwisselbaar, dan kun je deze gebruiken voor het boeken van KLM, Delta Air Lines, Virgin Atlantic, Kenya Airways of Air France vlucht. Het moet wel op een KLM of Air France ticket worden uitgegeven. Je kunt het tegoed ook gebruiken voor extra opties voor een KLM vlucht zoals een Economy Comfort stoel. Gebruik je niet het hele bedrag van de voucher, dan ontvang je een nieuwe EMD-voucher voor het resterende bedrag. Op deze nieuwe voucher blijven de voorwaarden van de ‘ingewisselde’ voucher van toepassing.

KLM EMD-voucher
KLM EMD-voucher

KLM EMD-voucher inwisselen

De voucher kan gebruikt worden door de eigenaar van de voucher (ontvanger), of door passagiers met dezelfde achternaam. Je kunt deze ook gebruiken als er andere passagiers samen met de eigenaar van de voucher reizen op het moment dat je de voucher inwisselt. Het inwisselen van de voucher moet binnen een jaar na afgifte gebeuren, maar de vlucht mag buiten dat jaar plaatsvinden.

De niet-inwisselbare (non-refundable) voucher kun je inwisselen op KLM.com. Je vult de code dan in onder ‘Hebt u een kortingscode of voucher’ op de betaalpagina van de website. Het is ook mogelijk om dus extra opties te kopen met de voucher. Heb je de vlucht al geboekt, dan kun je dit doen door in te loggen op Mijn Reis. Daar kies je vervolgens de optie die je wil kopen en reken je af met de EMD-voucher. Het is ook mogelijk om de voucher in te wisselen via de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij.

KLM EMD-voucher inwisselen
KLM EMD-voucher inwisselen

Per passagier kun je maximaal 2 vouchers inwisselen en per boeking maximaal 3 vouchers. Een voucher heeft een maximale waarde van €800. Als de valuta van de voucher verschilt van de valuta van het ticket, dan zal KLM voor de wisselkoers de verkoopprijs van KLM’s bank in het betreffende land aanhouden. De inwisselbare (refundable) voucher kun je dus laten uitbetalen door dit formulier in te vullen.

Het is niet mogelijk om de EMD-voucher te gebruiken voor KLM Package Deals en om belastingen te betalen voor een Flying Blue Award Ticket. De volledige voorwaarden van de EMD-vouchers kun je op deze pagina van KLM vinden.

Afbeeldingen ©KLM

Reacties

 1. Stefanie Samaniego zegt

  Ik las ergens dat de voucher alleen de ticket prijs is en dus niet de kosten voor bagage. Klopt dit? Hoe vraag ik dan de kosten van bagage terug? Dank alvast!!

  • Kilian zegt

   Hi Stefanie, ik weet niet hoe het nu exact werkt vanwege de ‘Coronavouchers’, maar via deze pagina kun je normaliter extra opties (zoals een stoelreservering of koffer) terugvragen.

 2. Benthe zegt

  Ik heb een voucher ontvangen van KLM, dit is echter een mail met wat geschreven tekst en niet een document die ik kan opslaan oid. Kan ik dat opvragen of is deze mail het enige wat ik krijg?

  • Kilian zegt

   Hi Benthe, als het goed is staat er in de mail: EMD-074-(nummer). Dit nummer is je voucher en die kun je gebruiken om te betalen bij o.a. KLM. Op deze pagina onder ‘Requesting a refund in the form of a travel voucher’ kun je ook meer info vinden!

 3. Henny Kerssens zegt

  wanneer wordt er weer gevlogen vanuit de KLM vanuit Suriname? De vlucht van 11 mei 2020 is geannuleerd in April door KLM. Ik heb een voucher maar hoe gaat dat verder in zijn werk? Waar kan ik dat boeken of verwerken?

  • Kilian zegt

   Hi Henny, op dit moment is dat nog niet duidelijk. Je kunt het beste de website van de luchtvaartmaatschappij in de gaten houden.

 4. TTF zegt

  Mijn vluchten zijn momenteel (nog) niet geannuleerd
  ( 4 en 22 juli), maar we willen waarschijnlijk toch niet zo ver op vakantie gezien de corona situatie.
  als ik nu een voucher aanvraag en de heen of terugvlucht wordt alsnog geannuleerd door klm, kan ik dan nog steeds mn geld terugvragen of moet ik een jaar wachten voor t geld wordt teruggestort?
  Oftewel: is t verstandig om nu een beslissing te nemen over mn reis of zo laat mogelijk?

  • Maartje zegt

   Hallo,
   We gaan de vlucht van mijn dochter annuleren en ze ontvangt dan een niet restitueerbare voucher.
   Ik lees dat die ook gebruikt kan worden door iemand met dezelfde achternaam, klopt dat? En dat zo is en haar vader vliegt samen met mij, kan hij dan ook mijn ticket ermee kopen?

   Bedankt vast voor de hulp!
   Groet, Maartje

 5. Helena zegt

  Heb een voucher die alleen nog vandaag inwisselbaar is.
  300 euro. Wilde een ticket boeken voor volgend jaar naar londen.
  Maar bij het boeken wordt aangegeven dat deze ongeldig is.
  Vanwege de coronavirus kon ik hem dit jaar niet gebruiken .Wist niet dat het zo moeilijk zou gaan, anders had ik wel eerder een bericht gestuurd naar de KLM.
  Heb al via whatsapp een bericht gestuurd, maar kreeg als antwoord dat het erg druk is.
  Waar ik me wel iets bij voor kan stellen. Maar ja vindt het uiteraard toch jammer van die 300 euro voucher tegoed om niet te kunnen besteden

 6. jeroen zegt

  Hi Kilan,

  Bedankt voor je artikel.
  Ik kan nergens vinden of je een voucher in zijn geheel moet inwisselen of dat je deze meerdere malen kunt gebruiken.
  Maw wanneer de ticketprijs lager is dan de voucherwwaarde, wat gebeurt er dan?

 7. Bakker zegt

  Wij hebben een non refundable voucher gekregen die tot 7 maart 2021 geldig is omdat de vlucht door klm is gecanceld. Vliegen kunnen we en willen we nog niet. Dus het voucher kunnen we niet gebruiken. Wat gebeurt er dan na 7 maart?

 8. Garrido, Roseanna Marlene zegt

  Goeie avond
  Is het mogelijk om van de KLM een overzicht te krijgen van alle vouchers die je hebt?

 9. Henk Jan zegt

  Goedendag,
  Ik begrijp dat je meer vouchers per boeking kunt gebruiken. Hoe werkt dit dan? Stel je betaalt een deel van de vlucht met voucher 1 en er staat dan nog een te betalen bedrag open. Komt er dan een menu zodat je het 2e voucher kunt gebruiken? Ik kan bij de KLM daarover niets vinden of bestaat daar toch een document over

 10. Tineke zegt

  Beste mensen,
  Ik heb nog een voucher liggen dat tot eind 2021 te gebruiken is.
  Ik ga echter voorlopig niet vliegen, en wilde graag het bedrag terug gestort krijgen.
  kunt u mij verder helpen?
  Met dank en vriendelijke groet,
  Tineke van der Meer

 11. Iris zegt

  welke optie moet ik kiezen om een mijn voucher in te kunnen wisselen (voor contant geld)?
  Ik heb vouchers gekregen omdat mijn vlucht overboekt was en ik onverwachts was omgeboekt naar een latere vlucht.
  krijg alleen de optie voucher wordt niet gebruikt terwijl ik deze dus wil inwisselen.
  Ik hoop dat u mij verder kunt helpen. telefonische klantenservice is niet te bereiken (een uur in de wacht en nog niets..)

 12. Maartje zegt

  Hoi,
  Ik ga een (niet restitueerbare) voucher aanvragen voor een ticket op naam van mijn dochter.
  Mijn man heeft dezelfde achternaam, dus dan kan hij volgens mij de voucher gebruiken toch?
  En… kan hij dan met deze voucher ook mijn ticket betalen als ik met hem mee reis?

  Bedankt vast!

  Groet, Maartje

 13. Maartje zegt

  Hoi,
  Kan een (non refundable) voucher op naam van mijn dochter door mijn echtgenoot met dezelfde achternaam worden gebruikt ?
  En kan hij dan op dezelfde voucher ook een ticket voor mij bestellen?
  Of….is er een trucje om dit te kunnen doen?
  Alvast bedankt voor een reactie!
  Groet, Maartje

 14. Lidwien zegt

  Mijn niet restitueerbaar voucher wordt niet geaccepteerd toen ik een boeking wilde maken. Terwijl mijn voucher begint met 074…..
  KLM service is onbereikbaar.
  Wat kan ik doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *