Zo boek je een KLM Studententicket (wijzigbaar ticket met gratis ruimbagage)4 min leestijd

KLM Vloot

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Veel airlines bieden specifieke voordelen voor studenten. Denk bijvoorbeeld aan gunstige tarieven en een gratis extra bagagetoelage. Het idee is natuurlijk om reizigers al op jongere leeftijd een loyale klant te maken. Qatar Airways en Emirates bieden al langer dergelijke voordelen. KLM komt nu ook met een studententicket, maar gaat zeker nog niet all-in op deze doelgroep.

Studenten

Het is natuurlijk interessant om jongeren warm te maken voor je merk. Een jonge loyale klant heeft namelijk een hoge customer lifetime value. Een goede reden voor bijvoorbeeld banken om tijdens de  studenten introductieperiode een gratis rekening aan te bieden met credit of welkomstcadeau. Airlines doen dat ook, maar dan door middel van een studentenprogramma. Zo bieden Qatar Airways en Emirates bijvoorbeeld diverse voordelen aan studenten. Het gratis wijzigen van tickets en extra bagage is daar een belangrijk onderdeel van.

Qatar Airways Privilege Club biedt diverse voordelen voor studenten (Bron: Qatar Airways)

KLM Studententicket

De Nederlandse home carrier KLM deed lange tijd eigenlijk vrij weinig extra’s voor studenten. Echter lijkt daar nu verandering in te komen op de website van de airline. Alhoewel KLM nog niet vol inzet op deze doelgroep. Zo laat KLM tegenover InsideFlyer weten het studententicket nog niet op alle routes aan te bieden.

Het KLM studententicket biedt onderstaande voordelen voor voltijdstudenten die ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling en tussen de 18-29 jaar oud zijn. Bij Air France gelden dezelfde voorwaarden. Een studententicket is altijd een Economy ticket.

 • Maximale flexibiliteit van het vliegticket voor wijzigen en annuleren,
 • De mogelijkheid tot het meenemen van twee stuks ruimbagage van elk 23 kg,
 • Per land kunnen er aanvullende voorwaarden/voordelen zijn.

Voor zover bekend biedt het Studententicket geen extra voordelen vanuit loyaliteitsprogramma Flying Blue. Ook krijgen studenten geen extra voordelen als gratis WiFi, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij Qatar Airways Student Club.

KLM stelt in een reactie tegenover InsideFlyer dat het oog heeft voor de reisbehoeftes van studenten. In verschillende kanten zijn er al op studenten gerichte tarieven en voorwaarden. De airline evalueert op dit moment deze verschillende programma’s, waarna “centraal gekeken wordt naar vernieuwende opties voor de toekomst”. over wat dat precies inhoudt laat KLM nog weinig los.

KLM Economy Cabine
Economy cabine op de KLM long haul vloot (Bron: KLM)

Niet in alle landen beschikbaar

Al in juli 2021 startte de implementatie van de mogelijkheid voor studenten om speciale tickets aan te schaffen. Volgens KLM is het aan de individuele landen waar de carrier actief is om het nieuwe ticket op te starten. Daardoor is de service dus nog niet in alle landen en op alle routes beschikbaar. Zo heeft KLM Nederland ervoor gekozen om het ticket nog niet te introduceren.

Een van de redenen heeft te maken met het feit dat alle tickets op het moment al flexibel zijn in verband met de coronapandemie. Verder stelt KLM Nederland nog niet ver genoeg te zijn in de “inrichting van het operationele proces”. Zo werkt men nog aan een goed controleproces voor wie wel en geen recht heeft op de voordelen.

Studententicket boeken

Het studententicket mag dan in Nederland nog niet gelanceerd zijn, maar dat betekent niet dat je het ticket niet kunt boeken. KLM laat weten dit ticket in alle markten aan te bieden, behalve Nederland en de Verenigde Staten. Je boekt het studententicket dus via bijvoorbeeld KLM.be, KLM.de of KLM.ca.

Momenteel worden studententickets aangeboden op de volgende routes:

 • Long haul routes vanuit Europa, behalve vanuit Nederland,
 • Long haul routes naar Europa (ook vanuit Canada en Mexico, maar niet vanuit de VS), inclusief Nederland,
 • Routes buiten Europa, fifth freedom vluchten.

Om een studententicket te boeken ga je naar bijvoorbeeld de website van KLM Canada. Hier kies je bij het zoeken naar vliegtickets voor ‘Student’ bij ‘Passengers’. Over boeken en de voorwaarden van het KLM Studententicket lees je hier meer.

KLM toestellen geparkeerd op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: KLM)
KLM toestellen geparkeerd op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: KLM)

Goede zet?

Op zich is het een goede zet dat KLM de studententickets introduceert. Alhoewel het jammer is dat deze tickets vanuit Nederland nog niet beschikbaar zijn. Boeken via andere landen waar KLM actief is natuurlijk mogelijk, maar niet altijd even praktisch. Bovendien moet je goed zoeken om een ticket met studententarief te kunnen vinden. Tot slot zijn de voordelen die KLM aan studenten biedt wat aan de magere kant. Gebruik van gratis WiFi en extra Flying Blue miles zijn twee voorbeelden die het programma wat aantrekkelijker zouden kunnen maken. Wie weet dat KLM post-corona met een betere propositie komt.

Reacties

 1. Van Gooiland zegt

  “Het KLM studententicket biedt onderstaande voordelen . . . Boeking van een Economy ticket”

  Hoezo is dat een voordeel? Een Economy ticket kan iedereen toch boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *