Strengere regels voor reizigers uit niet-Schengenlanden1 min leestijd

Corona Teststraat Schiphol nu alweer gesloten

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Nadat het kabinet dit weekend een harde lockdown aankondigde is er nu ook besloten om strengere regels in te voeren voor reizigers uit niet-Schengenlanden.

Strengere regels niet-Schengenlanden

Alle reizigers uit niet-Schengenlanden die vanaf woensdag Nederland binnenkomen moeten bij aankomst een negatieve testuitslag laten zien. Dit mag een PCR-test van 48 uur oud zijn maar ook een sneltest van maximaal 24 uur voor vertrek. Voor zeerhoogrisicogebieden geldt er zelfs een quarantaineplicht. Eerder gold deze verplicht quarantaine al voor Zuid-Afrika vanwege het opduiken van de omikronvariant. Vanaf woensdag komt hier ook het Verenigd Koninkrijk bij. Je mag de quarantaine echter beëindigen op dag 5 na aankomt op voorwaarde dag je een negatieve test kunt overhandigen.

Strengere regels, niet-Schengenlanden
Vanaf woensdag gelden er strengere regels voor reizigers uit niet-Schengenlanden.

Bovengenoemde regels gelden ook wanneer je volledig bent gevaccineerd of hersteld bent van het virus. Europa telt in totaal 26 landen binnen de Schengenzone. Landen als Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië en Roemenië horen hier niet bij. De landen IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland horen niet bij de EU, maar vallen wel onder het Schengenverdrag. Nederland loopt met deze regels voorop. Volgens de Jonge is het uiteindelijk denkbaar dat aan het coronapaspoort ook een negatieve testuitslag wordt toegevoegd. Dat zou dus betekenen dat je je moet laten testen elke keer dat je de grens oversteekt naar een ander Europees land, zelfs al ben je volledig gevaccineerd. Hierover wordt de komende weken op Europees niveau overlegd.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Reacties

  1. RLX zegt

    Als de nieuwe variant nog niet op grote schaal in Nederland aanwezig was dan had dit zin gehad. Het heeft nu geen zin meer. Het is nu alsof je probeert mensen tegen te houden die emmertjes water naar de zee dragen.

    In bepaalde landen zoals Canada zijn de kosten voor PCR-tests zeer hoog. Ga je met 2 kinderen richting Canada heen en weer dan betaal je als klein gezin meer dan 1000 euro aan tests heen en terug. In Vancouver kon ik geen testlocatie vinden waar een PCR-test minder dan 150 euro kostte. En dat is dan verplicht ook al is het aantal cases in Canada (nog) lager dan in Nederland.

    Had men dit direct ingesteld toen omicron ontdekt werd, dan was het nuttig geweest. Nu wordt dit verplicht ook vanuit landen waar veel minder covid heerst dan in NL. Echter dit is meer omdat men het gevoel heeft iets te moeten doen dan dat het ook nuttig is. Het had meteen moeten gebeuren na ontdekking, dan hadden we flink tijd kunnen kopen. Nu is het te laat, zoals alle beleid van de regering (behalve deze nieuwe lockdown, die is op tijd, zul je net zien dat het deze ene keer niet nodig was).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *