Zo besteed je Alaska miles bij Japan Airlines7 min leestijd

Japan Airlines Boeing 787

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Japan Airlines is na All Nippon Airways de grootste luctvaartmaatschappij van Japan en onderhoudt al een aantal jaar een samenwerkingsverband met Alaska Airlines. Hierdoor is het dus al een tijdje mogelijk om Alaska miles te verdienen en te besteden op vluchten met Japan Airlines. In het introductieartikel van deze reeks verwezen we ook al even naar deze maatschappij. In dit artikel gaan we dieper in op het verdienen en vooral besteden van Alaska MileagePlan miles op vluchten met Japan Airlines.

Over Japan Airlines

Zoals we hierboven al aangaven is Japan Airlines de op een na grootste maatschappij van Japan. De maatschappij maakt net als Alaska Airlines deel uit van de oneworld alliantie. Japan Airlines vliegt zowel continentaal als intercontinentaal naar een groot aantal bestemmingen. In Europa vliegt de maatschappij op dit moment naar Londen Heathrow en Parijs-Charles de Gaulle. Ook vliegt Japan Airlines naar een aantal bestemmingen in Noord-Amerika en Oceanië. Als het om de long-haul vloot gaan maakt JAL vooral gebruik van Boeing 787 Dreamliner toestellen. Daarnaast wordt er op dit moment ook gevlogen met Boeing 777 en zelfs nog Boeing 767 toestellen. De maatschappij heeft ook nog een flink aantal Airbus A350 toestellen in bestelling staan.

Japan Airlines Boeing 767 business class
Japan Airlines business class op een Boeing 767. (bron: InsideFlyer – Goffe de Boer)

Voordat Japan Airlines toetrad tot de oneworld alliantie had was er net als bij Cathay Pacific al sprake van een samenwerkingsverband met Japan Airlines. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor wat betreft het besteden van miles in vergelijking met de nieuwe partners al een aantal jaren aantrekkelijk te noemen.

Miles verdienen

Je verdient op een groot aantal tariefklassen van Japan Airlines miles. Miles verdien je zoals bij iedere partner van Alaska nog altijd gebaseerd op de gevlogen afstand. Hoeveel miles je precies verdient kun je nalezen in onderstaande tabel. We kijken hier naar de tabel voor internationale vluchten. Om miles te verdienen dient je vlucht wel een JL-vluchtnummer te hebben. Deze mag uitgevoerd worden door Japan Airlines zelf maar dat hoeft niet. Ook een vlucht met een JL-vluchtnummer die wordt uitgevoerd door een oneworld partner of affiliate komt in aanmerking voor het verdienen van miles. Uiteraard verdien je op awardvluchten geen miles.

Japan Airlines Alaska

Zoals je kunt zien verdien je zoals gewoonlijk op de laagste tariefklassen in economy niet veel miles. In de hogere tariefklassen in economy en premium economy verdien je uiteraard meer miles aangezien deze tickets ook meer kosten. Tenslotte krijg je in business class zelfs nog een bonus uitgereikt. Dit geldt echter niet voor tariefklasse I wat een ‘low cost business class fare’ is. Raadpleeg voor verdere details ook even de website van Alaska. Natuurlijk kun je ook Alaska miles kopen. Het programma heeft regelmatig promoties lopen waarbij je tot wel 70% bonusmiles krijgt. Houdt daarom InsideFlyer goed in de gaten!

Miles besteden

Hoeveel miles je kwijt bent voor een award met Japan Airlines kun je terugvinden in de awardtabel van Alaska MileagePlan. Alhoewel Japan Airlines ook tussen Azië en Europa vliegt is dit niet terug te vinden in de awardtabel. Voor de meesten onder ons is het daarom interessant om eerst eens te kijken naar de intra-Azië awards. Een one-way enonomy award kost 15.000. Voor business class is dit 25.000.

business class, japan airlines, 787-800
Japan Airlines 787-800 Business Class. (Foto: InsideFlyer – Goffe de Boer)

First class is wordt op dit moment op intra-Azië vluchten niet aangeboden. Dit zijn weliswaar wat hogere prijzen dan die van Cathay Pacific maar dat komt natuurlijk ook doordat Japan wat meer in de uithoek ligt waardoor je sowieso in de meeste gevallen al langer moet vliegen. Toch zijn dit prima prijzen. In tegenstelling tot awards van Cathay Pacific kun je Japan Airlines awards gelukkig wel zelf online boeken. Laten we eens op zoek gaan naar een awards van Tokyo naar Jakarta. Wanneer ik hier zoek op een willekeurig datum is het meteen raak:

Japan Airlines Alaska miles

We hebben hier direct de keuze uit twee vluchten. Als je vervolgens op ‘details’ klink kun je zien dat beide vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 787-9 Dreamliner. De belastingen vallen met $ 42 USD gelukkig laag uit. Japan Airlines vliegt verder vanuit de luchthavens van Narita en Haneda naar een groot aantal bestemmingen binnen Azië. Ook vanuit andere luchthavens in Japan zoals Osaka worden veel buitenlandse bestemmingen direct aangevlogen. Helaas biedt Alaska geen Japan Airlines awards aan naar Australië en Nieuw-Zeeland. Net als bij Europa laten de regels dit niet toe.

Naar en van Noord-Amerika

Om met Alaska miles een Japan Airlines first class award te boeken ben je dus eigenlijk gewoon aangewezen op vluchten naar en van Noord-Amerika. De awardtabel geeft aan dat one-way economy awards te koop zijn vanaf 35.000 miles. Voor business class is dit 60.000 miles en voor first class 70.000 miles. Gek genoeg worden hier ‘vanaf prijzen’ genoemd. De prijzen op zich zijn zeer aantrekkelijk. Met Cathay Pacific vlieg je namelijk ook in first class voor 70.000 miles tussen Azië en Noord-Amerika. Laten we een sop zoek gaan naar de vluchten. Japan Airlines vliegt op dit moment vanuit Tokyo op o.a. Chicago, Los Angeles, New York, San Diego, San Francisco en Seattle. Daarnaast wordt er ook vanuit Osaka gevlogen naar een aantal buitenlandse bestemmingen. Bij het zoeken naar een one-way business class award vanuit Tokyo-Haneda (HND) naar Los Angeles (LAX)) kwam ik bij het volgende resultaat uit:

Vanuit Japan kost een one-way business class award niet meer dan in de awardtabel staat aangegeven. Je betaalt hier 60.000 miles en $ 62 USD aan belastingen wat redelijk is. Maar hoe zit dit met andere awards vanuit de rest van Azië? Als ik twee willekeurige bestemmingen invoer die beide binnen de zone Azië en Noord-Amerika liggen kom ik op 65.000 miles uit. Dit is ook niet zo vreemd aangezien Alaska MileagePlan Azië vaak opdeelt in twee gedeeltes. Ook hier zijn de belastingen laag.

Japan Airlines first class awards

Laten we tenslotte eens kijken naar first class bij Japan Airlines. Ten eerste moet je weten dat Japan Airlines alleen met first class vliegt op bepaald aantal bestemmingen. Dit zijn op dit moment Chicago, Los Angeles, New York en San Francisco. Bovendien zijn alleen Boeing 777 toestellen uitgerust met first class. De beschikbaarheid is niet altijd heel groot. Je zoekt daarom het beste vluchten die niet ver in de toekomst liggen. Mijn zoekresultaten leveren een vlucht op van Tokyo-Narita (NRT) naar New York (JFK) voor 70.000 miles en $ 59 USD aan belastingen en dat is een fantastische deal.

Als je echt alles uit je Alaska miles wilt halen kun je hier natuurlijk nog een intra-Azië award aan vastplakken. Je betaalt dan uiteindelijk wel 75.000 miles. Aangezien Japan Airlines sinds 2017 geen first class meer aanbiedt binnen Azië zit je tijdens deze vlucht in business class. Dit terwijl je wel miles besteed voor een first class award. Binnen Azië heeft Japan Airlines echter een prima business class.

Japan Airlines first class
Japan Airlines first class. (bron: Japan Airlines)

Voor dit award en trouwens ook voor bovenstaande awards geldt trouwens nog dat je er een gratis stop-over mag inbouwen. Op deze manier kun je dus tijdens je reis rond de wereld op miles nog mooi wat van Japan zien.

Conclusie

In dit artikel hebben we behandeld hoe je miles verdien en vooral besteedt op vluchten met Japan Airlines. Dit leverde een aantal mooie zoekresultaten op. Voor wat betreft first class ben je echter wel aangewezen op de vluchten tussen Azië en Noord-Amerika. Dit omdat de voorwaarden in de samenwerking tussen Alaska en Japan Airlines het niet toelaten om miles te besteden op awards tussen Azië en Europa. Dit geldt eveneens voor awards tussen Azië en Australië of Nieuw-Zeeland. Hierdoor is het aanbod wel wat kleiner maar daardoor niet minder interessant. Binnen Azië kun je namelijk mooie awards in elkaar knutselen. Een Alaska award met Japan Airlines is daarnaast een mooie start voor een trip rond de wereld op frequent flyer miles!

Uitgelichte afbeelding: Japan Airlines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *