Zo bereidt Schiphol zich voor op de Brexit2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dat de Brexit grote gevolgen zal hebben voor bedrijven en consumenten in zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk (VK) was natuurlijk al bekend. Uiteindelijk zal ook het vliegverkeer hier de gevolgen van ondervinden. Alhoewel het nog niet bekend is wanneer het precies gaat gebeuren, moeten ook luchthavens voorbereidingen treffen. Amsterdam Airport Schiphol heeft al enkele maatregelen genomen.

Nederlands paspoort

Gelukkig zal er voor de meeste Nederlandse reizigers weinig veranderen. Althans, zo lijkt het nu. Met een Nederlands paspoort kun je namelijk nog steeds terecht op alle luchthavens van het Verenigd Koninkrijk. Voor zover nu bekend is zul je ook geen visum nodig hebben. Alle zes airlines die momenteel vanaf Schiphol naar bestemmingen in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland vliegen zullen dat blijven doen. Dat is ook goed nieuws voor de vele Britse reizigers naar Amsterdam. Dit zijn er jaarlijks meer dan 10 miljoen. Ruim 2,7 miljoen van die reizigers hebben een aansluitende vlucht vanaf Schiphol.

Extra controle

Wanneer je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland vliegt dan zul je wel een verschil merken. De Nederlandse douane kan goederen namelijk kritischer bekijken. Voor houders van een paspoort uit het VK zal het meeste veranderen. De marechaussee zal mogelijk extra controles uitvoeren op het identiteitsbewijs. Hiervoor zal extra personeel ingezet worden. Het kan zijn dat op drukke momenten de wachttijden nog verder oplopen, zoals bijvoorbeeld  in de zomer. Hier lees je hoe je de drukte op Schiphol vooraf kunt checken.

rijen Schiphol KLM marechaussee

Voorbereidingen

Schiphol heeft samen met partners al enkele voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zullen er bij de douane meer dan 100 extra medewerkers ingezet worden. De marechaussee test momenteel een mobiele balie voor de paspoortcontrole. Deze kan flexibel ingezet worden als er bijvoorbeeld lange rijen ontstaan.

Schiphol heeft met de Europese Unie afgesproken dat reizigers met een aansluitende vlucht op Schiphol hun handbagage niet opnieuw hoeven te laten controleren. Daarnaast blijft het mogelijk voor houders van een paspoort uit het Verenigd Koninkrijk om gebruik maken van de automatische paspoortcontrole.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *