Schiphol treft extra maatregelen tegen zomerdrukte2 min leestijd

Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Zoals elk jaar gaan Nederlanders in de maanden juli en augustus massaal op vakantie. Deze zomer verwacht Schiphol extra veel passagiers. Van 8 juli t/m 3 september verwacht de luchthaven circa 12,4 miljoen reizigers. 322 bestemmingen worden direct vanaf Schiphol door 111 luchtvaartmaatschappijen aangevlogen. Het Verenigd Koninkrijk spant hierbij de kroon. Door deze drukte kan het voorkomen dat passagiers langer moeten wachten bij de incheckbalie, security en paspoortcontrole. Daarom zullen er deze zomer extra maatregelen worden getroffen om alles in goede banen te laten leiden. Zo worden er extra medewerkers ingezet.

Zo komen er drie extra security lanes bij en worden alle security lanes in vertrekhal 1 bemand van 6.00 uur tot 20.00 uur. Voor alle security lanes in vertrekhal 2 geldt hetzelfde tenzij het niet nodig blijkt te zijn. Ook zijn er de afgelopen maand 12 extra E-gates geplaatst waar passagiers zelf hun paspoort kunnen scannen. Verder zijn er flexibele serucity teams inzetbaar en zijn er continu monteurs stand-by voor techniek en ICT. In de maanden juli en augustus worden er 350 tot 400 extra securitymedewerkers ingezet. Ook worden er extra medewerkers ingezet om reizigers de weg te wijzen en vragen te beantwoorden. Daarnaast wordt er een [email protected] team ingeschakeld om te helpen op piekmomenten. Dit team bestaat vooral uit vrijwilligers en oud-medewerkers die Schiphol een warm hart toedragen.

Van het incheckproces tot het opstijgen hebben de medewerkers veel verantwoordelijkheden te vervullen. De medewerkers zijn dan ook van elkaar afhankelijk om vertraging te voorkomen.

Schiphol
Wie doet wat op Schiphol? Photo credit @schiphol.nl

Schiphol staat zelf garant voor de infrastructuur zoals het wegenstelsel, de start- en landingsbanen en de terminal. Ook verzorgt Schiphol de veiligheidscontrole van passagiers en hun bagage. De eindverantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de minister van Veiligheid en Justitie en de Koninklijke Marechaussee.

Conclusie

Het wordt waarschijnlijk de drukste zomer tot nu toe op Schiphol. De capaciteit van de luchthaven is al lang overschreden en het is daarom ook niet verwonderlijk dat er zulke lange rijen staan. Het spreekt voor zich dat Schiphol maatregelen neemt tegen deze drukte. Echter kan vertraging nooit worden uitgesloten en blijft het een wonder dat alles ondanks deze maatregelen soms nog op tijd loopt. Eerder dit jaar zagen we al dat passagiers door de drukte hun vlucht hebben gemist. Daarom wordt aangeraden om vroegtijdig naar Schiphol te komen en eventueel online in te checken om vertraging te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *