Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?4 min leestijd

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De luchtvaart kent verschillende Freedom Flights. Een van de bekendere Freedom Flights zijn de Fifth Freedom Flights. Bij dit soort vluchten mag een luchtvaartmaatschappij een tussenlanding maken in een land dat niet de eindbestemming is. Hier mogen passagiers de reis beëindigen of juist de reis starten. Als voorbeeld: KLM vliegt van Amsterdam naar Jakarta via Kuala Lumpur. In Kuala Lumpur maakt het een tussenstop, hier mogen reizigers uitstappen en nieuwe reizigers instappen. Van Kuala Lumpur naar Jakarta is dan een Fifth Freedom Flight.

KLM is een van de vele maatschappijen die Fifth Freedom Flights uitvoerd. Soms zijn deze vluchten een stuk voordeliger dan wanneer je vliegt met een lokale maatschappij. Een trip in Business Class kan op deze manier nog wel eens interessant worden. In dit artikel zal ik de Fifth Freedom Flights van KLM voor je op een rijtje zetten. 

Argentinië & Chili

KLM vliegt dagelijks op de hoofdstad van Chili, Santiago de Chili. Deze vlucht vertrekt alle dagen om 20:55u en komt een dag later aan om 11:05u. De KL701 maakt een tussenstop in Buenos Aires, Argentinië. De reis van Buenos Aires naar Santiago de Chili is een Fifth Freedom Flight. Deze reis duurt 2 uur en 10 minuten.

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?

Op de terugweg vliegt KLM vanuit Santiago de Chili (SCL) ook met een tussenstop in Buenos Aires (EZE). Deze reis duurt 1 uur en 50 minuten.

Voor ongeveer €500,- kun je retour van SCL naar EZE in World Business Class. Voor ongeveer €530,- vlieg je retour van EZE naar SCL in World Business Class. In Economy Class kost het je al gauw de helft. Met een enkele reis in WBC spaar je 15 XP & een leuk KLM Huisje, in Economy 5XP.

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?
Heen en terug van Buenos Aires (EZE) naar Santiago de Chili (SCL)

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?

Kuweit & Bahrein

In het Midden-Oosten heeft KLM enkele bestemmingen met een Fifth Freedom Flight. Deze zijn over het algemeen wel korter van duur dan de vlucht zoals hierboven beschreven. Een van de vluchten vertrekt vanuit Amsterdam en gaat naar Bahrein, met een tussenstop in Koeweit. Een retour tussen KWI en BAH in WBC kost je ongeveer €350,-, in Economy €104,-.

Er is ook een terugvlucht van Bahrein naar Koeweit. Deze duurt even lang. Een retour in WBC kost je dan ongeveer €270,-, in Economy €130,-.

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?

Mocht je deze vlucht onder andere willen uitvoeren voor de World Business Class ervaring, houdt er dan zeker rekening mee dat de vlucht maar 1 uur en 15 minuten is. Je KLM huisje zal ook niet voorzien zijn van jenever, het huisje is dus leeg en open. Daarnaast zou ik ervoor kiezen (als het natuurlijk in je reis past) om te vertrekken vanuit Bahrein, dit is in WBC namelijk een stuk voordeliger (op dit moment).

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?

Oman en Saoedi-Arabië

Een andere bestemming in het Midden-Oosten is Damman is Saoedi-Arabië of Muscat in Oman. Wellicht zelfs nog te combineren met een leuke Fifth Freedom Flight. De vluchten zijn iets langer, maar ook hier zijn de KLM huisjes leeg.

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?
KLM Huisjes

Je kunt vliegen vanuit Amsterdam via Damman naar Muscat, of je kiest voor een vlucht alleen van Damman naar Muscat, bijvoorbeeld enkele dagen later.

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?De kosten voor een retour in Economy startend vanuit Damman zijn €234,-. Een retour World Business Class ligt een stuk hoger, namelijk bijna €800,-. Start je de reis vanuit Oman, dan liggen de prijzen zelfs nog hoger.

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?

Maleisië en Indonesië

De meest interessante route, vooral vanwege de prijs, is wellicht de route tussen Jakarta en Kuala Lumpur. KLM vliegt dagelijks vanuit Amsterdam naar Jakarta via Kuala Lumpur en terug. Dit doen ze op dit moment met een Boeing 777-300ER.

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?Een retour in World Business Class startend in Jakarta kost je ongeveer €275,- en levert je 30XP op. Vlieg je liever in Economy dan kost het je voor een retour €65,- en levert het je 10XP op. Vlieg je de route in de omgekeerde volgorde dan betaal je ongeveer hetzelfde bedrag voor zowel beide cabines.

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?
Business Class van Jakarta naar Kuala Lumpur in Boeing 777-300

Singapore en Indonesië

In dezelfde richting zijn ook de route Singapore – Bali Denpasar en vice versa mogelijk. Dagelijks gaat er een vlucht vanuit Amsterdam naar Bali Denpasar met een tussenstop in Singapore. Mocht je toevallig een binnenlandse vlucht verder hebben, maak dan eens gebruik van de Garuda Indonesia Domestic Lounge. Toegang is hier gratis voor Elite Plus leden van bijvoorbeeld Flying Blue. Ook als je Business Class vliegt is het gratis.

De vluchten worden via onderstaand schema uitgevoerd:

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?

Kosten liggen in vergelijking met de vlucht tussen Kuala Lumpur en Jakarta wel wat hoger. Voor Business Class vertrekkend vanuit Bali naar Singapore en terug liggen rond de €430,-. Voor Economy Class liggen deze rond de €115,-. Vertrek je vanuit Singapore dan kost Economy je €174 voor een retour en WBC €373,-.

Welke Fifth Freedom Flights heeft KLM?

KLM heeft dus enkele korte vluchten waarbij je toch in een widebody-vliegtuig kunt vliegen naar een van de vele mooie bestemmingen. De vluchten uitgevoerd door KLM kun je gewoon boeken op de website van KLM. Welke Fifth Freedom Flight heb jij al eens gevlogen met KLM, en wat was je reden daarvoor? We horen het graag in een comment of op het forum.

Reacties

 1. SvnKngs zegt

  Artikel is niet echt duidelijk. Voorbeeld:
  “Een van de vluchten vertrekt vanuit Amsterdam en gaat naar Bahrein, met een tussenstop in Koeweit. Een retour in WBC kost je ongeveer €350,-, in Economy €104,-.”
  Het lijkt zo alsof de prijzen vanaf Amsterdam in WBC naar Bahrein zo rond de €350 schommelen. Dat lijkt mij niet juist?

  Überhaupt kun je je afvragen of het noemen van ticketprijzen zinvol is.

  En Damman, KSA een leuke bestemming noemen..?

 2. A. zegt

  Heb zelf de vlucht vanuit Singapore naar Bali genomen met KLM in World Business class! heb hier 100 euro voor moeten betalen (oneway ticket) dus kon het niet laten staan!

 3. Frank zegt

  Dag Marco,

  Check svp goed voordat je een artikel publiceert. Inderdaad; in Dammam wordt geen alcohol geschonken. In Muscat is dit geen probleem. Ik begrijp uit je artikel dat er geen alcohol wordt geschonken op de vlucht van DMM naar MCT vv. Dit is niet correct. Indien het toestel aan de gate staat is schenken van alcohol niet toegestaan. Na vertrek wordt er wel degelijk een glas alcohol geschonken.

 4. Mike Loverie zegt

  Hoi Marco

  Bedankt voor het artikel. Mijn partner en ik reizen in maart voor de eerste keer in business class met KLM naar DPS via SIN. Gaan er wel voor enkele dagen uit in SIN en vliegen dan met SQ business class (heb de nieuwe domestic op de dreamliner kunnen boeken) naar DPS zonder meerkost! Twee vliegen in één klap. Terug naar huis doen we alles met KLM. Héél véél zin in 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *