Weer minder vliegbewegingen op Schiphol2 min leestijd

Schiphol klaar voor de zomer?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Zoals bij velen bekend zal zijn mag Schiphol niet verder groeien dan een vooraf vastgesteld maximum aantal vliegbewegingen. De luchthaven reguleert daarom sterk het aantal aankomende en vertrekkende vluchten. Er is genoeg vraag naar slots op Schiphol wat de prijs voor de diensten van het vliegveld weer opdrijft. Schiphol blijft desalniettemin populair bij zowel airlines als reizigers. De nationale luchthaven zit bijna aan het plafond qua vliegbewegingen. De afgelopen periode nam het aantal vliegbewegingen ten opzichte van vorig jaar weer af.

6,8 miljoen reizigers

Afgelopen maand mocht Schiphol zo’n 6,8 miljoen reizigers ontvangen op Schiphol. Dit zijn passagiers te vertrekken, aankomen of overstappen op de Amsterdamse luchthaven. Dit is o,5% minder dan dezelfde periode vorig jaar. Eigenlijk zou het aantal passagiers nog minder zijn geweest als de gemiddelde capaciteit van de aankomende en vertrekkende toestellen niet groter was geweest dan vorig jaar. Het aantal passagiers dat op Schiphol vertrok of aankwam nam af met 0,1%. Het aantal reizigers met een overstap nam af met 1%.

Schiphol publiceert maandelijks de groeicijfers (Bron: Schiphol)
Schiphol publiceert maandelijks de groeicijfers (Bron: Schiphol)

Vracht

Vrachtvluchten op Schiphol namen opnieuw af met zo’n 10%. Een groot aantal wijkt uit naar bijvoorbeeld Maastricht Aachen Airport. Ook de gemiddelde belading van vrachtvliegtuigen neemt af. De vrijkomen capaciteit wordt volledig overgenomen door passagiersvluchten.

Boeing 747-400 van KLM Cargo
Boeing 747-400 van KLM Cargo (Bron: KLM)

Populaire bestemmingen

In augustus reisden 4.8 miljoen passagiers van en naar bestemmingen in Europa. Dat is 0,3% minder dan in augustus vorig jaar. Oostenrijk en Italië zijn bestemmingen die populairder worden. Beide lande groeien respectievelijk 13% en 7%. De Middellandse Zee was echter minder in trek. Passagiers naar Frankrijk, Spanje en Griekenland namen in aantal af ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal intercontinentale reizigers neemt af, met zo’n 0,5%. Japan en de Verenigde Arabische Emiraten was flink in trek met een groei van respectievelijk 20% en 13%. Ook de VS groeide met 6,7%. In de VS zijn vooral Boston en San Francisco populair. KLM speelde hierop in door bijvoorbeeld rechtstreeks verbindingen te bieden naar onder meer Boston en Las Vegas. Doordat Jet Airways wegviel is het aantal reizigers van en naar India significant afgenomen. KLM is er nog niet in geslaagd een juiste partner te vinden om meer verbindingen naar India toe te voegen.

Boeing 737 van Jet Airways (Bron: WikiMedia Commons / Rick Schlamp)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *