Wat je moet weten over Etihad Guest

Etihad 787

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Etihad Guest is het frequent flyer programma van Eithad Airways. In tegenstelling tot veel andere maatschappijen maakt Etihad Airways geen deel uit van een alliantie. Toch kan het zinvol zijn om miles te sparen bij dit programma.

Status bij Etihad Guest

Omdat Etihad geen lid is van een alliantie is status bij Etihad Guest enkel aantrekkelijk als je veel met Eithad zelf vliegt. Na 20 vluchten ben je Silver. Dan heb je toegang tot de Etihad lounges bij een uitgaande vlucht met Etihad en enkele partners op Abu Dhabi en een aantal andere luchthavens. Pas bij Gold mag je een gast meenemen in de lounge. Als je eenmaal gekwalificeerd bent voor Silver hoef je het daaropvolgende jaar 15 vluchten in plaats van 20 vluchten te maken om te herkwalificeren. Zie voor meer informatie over de statusvoordelen ook deze pagina.

Miles sparen bij Etihad Guest door te vliegen

Etihad Airways mag dan wel geen deel uitmaken van een alliantie, toch heeft de maatschappij een flink aantal aandelen in handen bij andere maatschappijen zoals American Airlines, Cathay Pacific en Air Serbia. Hierdoor kun je miles sparen en uitgeven om met deze maatschappijen te vliegen. Hoeveel miles je kunt verdienen hangt af van boekingsklasse en reisklasse. Zie daarvoor deze pagina.

Door in hotels te verblijven

Natuurlijk krijg je bij de meeste grote hotelketens ook Etihad Guest miles. Ook is het uiteraard mogelijk om je verdiende hotelpunten over te zetten naar Etihad Guest. Ik zette een aantal maanden geleden nog 10.000 IHG punten om naar 2.000 Etihad Guest miles. Het duurde echter wel 6 weken totdat deze waren bijgeschreven, dus houd daar rekening mee mocht je zelf zulke transfers uitvoeren. Daarnaast is Etihad Guest een partner van zowel RocketmilesPointshound als Kaligo, websites waarbij je frequent flyer miles krijgt bij je boeking. Houd hierbij wel altijd de verschillende prijzen in de gaten, aangezien deze behoorlijk kunnen afwijken. Wanneer je via bovenstaande links voor het eerst een account aanmaakt en vervolgens een hotelovernachting boekt, krijg je ook nog eens een gratis sign-up bonus! Zo ben je al aardig op weg naar een mooie business class award.

Door reviews te schrijven voor Tripadvisor

Zelf heb ik het merendeel van mijn Etihad Guest miles verdiend door reviews te schrijven voor Tripadvisor. Flying Blue had een tijdje terug ook een samenwerking met Tripadvisor, maar daaraan kwam al snel een einde. Bovendien daalde het aantal miles aanzienlijk en was het nauwelijks nog interessant. Bij Etihad krijg je nog steeds 150 miles per hotel review met een maximum van 4 reviews per maand. Restaurants en bezienswaardigheden leveren met een beetje zoeken ook nog behoorlijk wat op. Echter worden reviews enkel in het Arabisch goedgekeurd, maar Google Translate helpt! Daardoor staan er al heel wat door mij geschreven reviews in het Arabisch op Tripadvisor. Eerst kon je ook nog miles verdienen door reviews te schrijven voor holidaycheck.de maar ook dat mocht niet lang duren.

Door miles te kopen

Etihad Guest was tot voor kort een van de weinige programma’s waar je geen miles kon kopen. Sinds een paar maanden is dit echter wel mogelijk. Lees dit artikel voor meer informatie. Daarnaast kun je ook miles kopen via een omweg door Starpoints te aan te kopen bij SPG. Er zijn vaak promoties waarbij je tot wel 30% bonuspunten krijgt als je Starpoints koopt. Deze kun je vervolgens via de 1:1 ratio eenvoudig omzetten naar Etihad Guest. Houd er rekening mee dat je als non-elite minimaal 2.500 starpoints moet overzetten. Gold leden moeten minimaal 1.500 punten overzetten. Voor elke 20.000 Starpoints die je overzet krijg je een bonus van 5.000 Etihad Guest miles erbij.

Miles besteden bij Etihad Guest aan vluchten

Je zou er voor kunnen kiezen om je miles te gebruiken voor Etihad Airways vluchten. Er zijn vaak sales waarbij je een flinke korting krijgt op de benodigde miles voor een award ticket. Interessanter wordt het echter wanneer we gaan kijken naar de airline partners. Etihad Guest heeft voor elke airline partner een andere reward tabel opgesteld en er zitten een aantal leuke ‘bright spots’ tussen. Klik hier om te kijken hoeveel miles je nodig hebt bij partnervluchten.

Zo boekte ik voor 24.938 miles een retourticket Amserdam-Belgrado in business class. Hierbij betaalde ik nog € 46,42 aan belasting. Op zich een prima deal aangezien een retourtje business class binnen Europa bij de meeste programma’s 40.000 miles kost. Net voor mijn vertrekdatum kondigde Air Serbia echter aan om de mooie business class stoelen te vervangen door Recalo economy class stoelen. Daardoor heb ik mijn vlucht geannuleerd en kreeg ik keurig 90% van de miles plus de taksen terug.

air serbia, etihad guest, belgrado
Een weekendje Belgrado vanaf Schiphol kost bij Etihad Guest slechts 24.938 miles in business class.

Een paar maanden later ben ik op zoek gegaan naar een betere besteding van mijn miles. Het Hilton Salalah Resort stond al een tijdje op mijn planning en dat was mooi te combineren met een British Airways retourtje in World Traveller Plus naar Muscat. Om in Salalah te komen had ik echter ook nog een retourtje Muscat-Salalah nodig. Oman Air is een van de partners van Etihad en op de award chart zag ik dat een enkele reis slechts 6.000 miles kost in business class!

In de praktijk

Op verschillende websites las ik al dat er veel beschikbaarheid was op award tickets, omdat deze award space niet te vinden is op de award engines, ook niet op die van Oman Air zelf. Ik heb toen direct via Skype naar Etihad Guest gebeld om mijn vluchten te boeken. Daarbovenop betaalde ik nog geen eens € 30,- aan belasting en ik had weer een geweldig reisje geboekt! Een review van deze vlucht kun je hier lezen.

Oman Air, business class, embreat
Oman Air business class op een Embrear

Vlieg je liever op een long-haul toestel vanuit Europa maar heb je niet veel miles? Boek dan voor slechts 20.000 miles een enkele reis van Parijs-Orly naar Marokko in business class met de nieuwe 787 Dreamliner van Royal Air Maroc! Daarvoor moet je weliswaar wel eerst naar Parijs-Orly zien te komen. Ook betaal je hier in tegenstelling tot Air Serbia wel brandstofbelasting. Aangezien de Dreamliner vaak ’s middags vertrekt naar Casablanca, kun je dezelfde dag nog voor geen € 35,- met Transavia vanuit Amsterdam vliegen.

Vlieg voor slechts 20.000 miles met de Royal Air Maroc Dreamliner in business class tussen Parijs-Orly en Marokko. (Photo credit: royalairmaroc.com)

En zo zijn er talrijke ideeën. Een tijdje terug was het ook mogelijk om voor nog geen 37.000 miles retour in business class te vliegen naar New York met Brussels Airlines. Helaas is er ondertussen een devalutie gekomen waardoor je nu meer miles kwijt bent voor dat reisje. Wel kun je nog in de business class van Czech Airlines van Praag naar Seoul vliegen voor slechts 25.610 miles, maar daar komt helaas wel weer de brandstofbelasting bij.

Czech Airlines, business class, etihad guest
Met Czech Airlines vlieg je in business class tussen Praag en Seoul voor 25.610 miles.

Zet je miles om naar geld

Geen zin in nog meer vluchten en hotels? Zet je miles dan om in geld met Pointspay naar een virtuele VISA creditcard. Zelf heb ik dit nog nooit gedaan maar het kan handig zijn voordat je miles vervallen.

Het vervallen van Etihad Guest miles

Etihad Guest is een van de programma’s met een afwijkende regel met betrekking tot het vervallen van miles. Bij de meeste frequent flyer programma’s is het namelijk zo dat je activiteit moet hebben in je account waarna alle miles blijven staan. Bij Etihad Guest gaat dit wat anders in z’n werk. Je miles vervallen namelijk twee jaar nadat je ze hebt verdiend.

Stel je hebt op 7 juni 2016 met een vlucht 12.635 miles verdiend. Al deze miles vervallen dan op 30 juni 2018, ook al heb je in de tussentijd activiteit gehad op je account. Als je elite status hebt zijn miles echter 3 jaar geldig. Met deze afwijkende regel, die trouwens ook bij Singapore Arlines Krisflyer wordt gehanteerd, kan het dus lastig zijn om veel miles te sparen.

Conclusie

Etihad Guest maakt geen deel uit van een alliantie maar heeft toch een flink aantal partners waardoor de mogelijkheden met betrekking tot miles verdienen en uitgeven legio zijn. Elite status bij Eithad is eigenlijk alleen maar interessant als je veel met Etihad Airways zelf vliegt.

Je kunt je miles besteden bij Etihad Airways zelf maar eigenlijk is het veel interessanter om dit bij de airline partners te doen. Mocht je geen goede redemption vinden of vervallen je miles binnenkort door de afwijkende regel met betrekking tot het vervallen van miles, dan kun je er altijd nog voor kiezen om je miles over te zetten naar een virtuele VISA creditcard.

Ben jij enthousiast geworden over Etihad Guest of heb je vragen over het programma? Voor welke Etihad Guest partner ga jij je miles inzetten? Laat het hieronder weten in de comments of breng een bezoekje aan ons forum.

Reacties

  1. Ties zegt

    Interessant artikel! Zelf geef ik de voorkeur om de EY miles te gebruiken bij EY zelf, daardoor krijg je m.i. toch de waarde voor je miles. Bij het boeken van een award ticket bij EY zelf krijg je gelukkig nog wel de chauffeur service in AUH (in tegenstelling tot wanneer je een upgrade award neemt), dit kan je al zo een taxi rit van 25euro besparen.
    Wellicht handig om te vermelden dat de Etihad Guest reward shop een mooie uitkomst is voor het besteden van je overgebleven miles. Het aanbod is hier naar mijn mening zeer groot (vergeleken met bijv. de KLM shop), en je kunt deels met miles en cash betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *