Luchtvaartmaatschappijen schaffen creditcardtoeslag af; KLM niet

creditcards

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eerder deze maand veranderde de Europese wetgeving inzake betalingen per creditcard. Er mag geen toeslag meer worden doorberekend aan consumenten voor betalingen gedaan per creditcard. Dit geldt strikt genomen niet voor kaarten die uitgeven zijn namens een bedrijf, waaronder bijvoorbeeld American Express of een co-branded kaart zoals de ANWB Visa kaart. Met een kaart van je bank kan je wel kostenloos betalen. Airlines gaan echter verschillend om met de interpretatie. Insideflyer zocht van een aantal maatschappijen uit of zij nog kosten doorberekenen.

Lufthansa Group

De Lufthansa Group (Lufthansa, SWISS en Austrian) heft op dit moment nog wel een creditcard toeslag op vluchten die beginnen vanuit België en Nederland. Dit komt omdat de overheid van beide landen de Europese wetgeving officieel nog niet heeft gewerkt. Helaas kiest Lufthansa er in de tussentijd voor om de 1,65% toeslag te blijven heffen. Er geldt een maximum van €25 per ticket. Op vluchten vanuit overige Europese landen geldt de zogenaamde Optional Payment Charge niet. Zodra de Nederlandse wetgeving in werking is getreden, zal Lufthansa de toeslag nog wel op zakelijke kaarten heffen.

LOT, SAS

LOT Polish Airlines heeft de toeslag op alle consumentenkaarten, ook die van AMEX, afgeschaft. Dit geldt ook voor vluchten vanaf Amsterdam. Ook bij SAS wordt geen creditcardtoeslag toegevoegd.

Easyjet

Easyjet vraagt geen toeslag voor tickets betaald met creditcard, ongeacht de uitgever. Ook met American Express betaal je dus geen toeslag bij de budget maatschappij.

easyjet
Je betaalt dus niet overal voor bij Easyjet

British Airways

British Airways heft geen percentage meer als toeslag, ongeacht de kaart uitgever of zakelijke kaart.

Emirates en Etihad

Beide maatschappijen uit de VAE heffen geen extra kosten voor betalingen met creditcard.

KLM

UPDATE: KLM heeft ook voor Flying Blue AMEX houders de toeslag afgeschaft.

KLM schaft, zoals wettelijk gezien verplicht, de toeslag alleen af op consumenten kaarten. Wil je met (de Flying Blue) AMEX betalen, dan betaal je een toeslag van 1,95%. Er geldt een maximum van €25 per ticket. Het systeem berekent automatisch de toeslag aan de hand van je kaartnummer en de ticketprijs.

KLM creditcardtoeslag
Ironisch genoeg betaal je extra om met de creditcard van KLM bij KLM te betalen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *