Creditcardtoeslag bij KLM afgeschaft of verhoogd1 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Met ingang van 11 januari passen KLM en Air France de creditcardtoeslag aan. De maatschappijen stoppen met de toeslag op “individuele credit cards die zijn uitgegeven door Europese banken.” Daarentegen wordt de toeslag op betalingen door zakelijke kaarten en “creditcards uitgegeven door derden” verhoogd. Het percentage gaat stijgen van 1,75% naar 1,95% van de totale reissom. Het maximum bedrag per ticket gaat ook omhoog van €20 naar €25.

UPDATE: KLM heeft ook voor Flying Blue AMEX houders de toeslag afgeschaft.

Nieuwe Europese wetgeving voor creditcardtoeslag

Vanaf 13 januari mogen Europese bedrijven geen toeslagen meer doorberekenen aan consumenten voor het gebruik van een creditcard. Maar in die definitie zit het venijnige. Als je een creditcard hebt die bijvoorbeeld is uitgegeven door American Express, en waarschijnlijk ook andere derden die geen bank zijn, valt dat niet onder de consumentenwetgeving. Je blijft dan dus een toeslag betalen. Dit geldt naar alle waarschijnlijkheid ook voor kaarten die direct door ICS worden uitgegeven, zoals de Mastercard Black, of bijvoorbeeld de ANWB creditcard. Het is op z’n minst ironisch dat klanten met een co-branded Flying Blue American Express een toeslag moeten betalen om überhaupt te kunnen betalen bij Air France en KLM. Zeker nu ook de kosten zelf omhoog gaan, is het minder aantrekkelijk om te betalen met een AMEX tenzij je de voordelen zoals gespreid betalen of verzekering wil gebruiken.

Flying Blue American Express, Flying Blue creditcard, American Express, creditcard miles, creditcard KLM, Air France-KLM
Betalen met American Express wordt straks nog wel belast

Reacties

 1. Justincase zegt

  Dus met mijn ICS ABN Amro kaart betaal ik niets?
  Met mijn ICS Black Card ga in 1,95% betalen, en dat is toch per ticket en niet per boeking??
  Met mijn Flying Blue American Express card ga ik ook 1,95% betalen (!!)

  Ga ik straks ook bij de Albert Heijn extra betalen op mijn boodschappen als ik ze mijn Bonus-pas geeft ? 8-/

  Tijd om Amex op te zeggen, wand dit is totaal onlogisch.

 2. Roy zegt

  Wauw, dus ik ga meer betalen met de flying blue branded credit card van AMEX en ik ga ook nog eens geen level miles meer sparen met hun nieuwe programma. Ze weten bij KLM Air France de voordelen wel heel snel de nek om te draaien.

 3. emvi zegt

  Het leek allemaal zo mooi toen KLM juichend haar eigen Amex kaart begon aan te prijzen.

  Vaak wordt de FB Amex Platina minachtend bekeken omdat het geen echte Platina kaart is (er staat immers “American Express Flying Blue” en niet “American Express Platinum”. De kleurcode betekent voornamelijk wat type verzekering je hebt, met voor KLM platina for life leden geen overweldigende extra voordelen.

  Blijft de verzekering en customer support. Beiden vind ik goed, ondanks de onbehulpzame en slecht geinformeerde dame die ik van dag aan de telefoon had (uitzondering).

  Heeft iemand wel eens een goede vergelijking van de verzekeringen gemaakt? Zeker nu AMEX een maximum van twee claims hanteert, is dat misschien wel handig.

 4. Matthijs zegt

  Wellicht dat een gekoppelde AMEX i.c.m. PayPal wel werk…al zegt de website van KLM er het volgende over onder het kopje E-wallet:

  PayPal: wordt geaccepteerd op KLM.com in circa 40 landen (niet mogelijk met American Express)

 5. Jhk zegt

  KLM wakker worden. Gewoon zorgen compleet geen kosten en pak je alle andere af. Wel vreemd zelfde kaart in belgie klm kost minder dam de helft.

  Ook weer vreemd.

  Kortom geen kosten of we doen allemaal onE klm amex kaart weg.

  Vergeet niet dat klm een kick back fee krijgt op onZe uitgaven daarom is er maar 1 kaart met klm en amex. Andere landen vele airlines die een amex kaart hebben

  • emvi zegt

   Niet zo zeker dat KLM provisie krijgt, maar wel is er behoorlijk door AMEX betaald voor de samenwerking.

   KLM noch AMEX hebben tot nu toe gereageerd op mijn schriftelijke vragen.

 6. rm zegt

  Een transatlantische KLM vlucht kun je ook gewoon via Delta boeken en dan betaal je geen creditcardtoeslag.

  • Jhk zegt

   Want je weet klm krijgt ook een kick back fee van AMEX en het moet ergens vandaan komen . Alleen in NL hebben we maar 1 kaart inzake Miles te sparen . Tijd dat Lufthansa of BA terug komt en dan liefst met Visa of MasterCard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *