Wanneer de American Express Platinum kaart interessant is4 min leestijd

American Express Platinum Card

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De American Express kaarten staan bekend vanwege het sparen van punten. Naast de reguliere kaarten zijn er ook de Flying Blue kaarten. Wie de kaart puur en alleen heeft om punten te sparen neemt best een Blue of Green kaart. Maar American Express biedt veel meer dan alleen maar punten sparen. In dit artikel staan we daarom stil bij de voordelen die je krijgt bij het aanschaffen voor de Platinum kaart.

American Express Platinum

De American Express Platinum kaart is in tegenstelling tot de andere kaarten wat duurder. Je betaalt voor deze kaart namelijk € 780,- per jaar. Je zou je kunnen afvragen waarom je dit bedrag voor deze kaart zou betalen. Maar met een paar reizen per jaar kun je eigenlijk al veel meer uit de kaart halen. Je hebt bijvoorbeeld onbeperkt loungetoegang met de kaart. Daarnaast kun je snel door de grenspassage op Schiphol om vervolgens comfortabel te wachten in de Previum lounge. Daarnaast biedt de Platinum kaart ook nog een diner tegoed en krijg je bij verschillende hotelketens een elitestatus toegereikt.

Privium

Op Schiphol en andere regionale luchthaven van Nederland hoef je niet langer in de rij te staan bij de veiligheidscontrole. Met het Previum lidmaatschap voor 2 t.w.v. € 415 ben je namelijk in mum van tijd airside. Daar kun je rustig en comfortabel wachten in de Privium lounge.

American Express, Privium
Ga snel door de veiligheidscontrole met het Privium lidmaatschap (Foto: InsideFlyer – Christian)

Dit maakt de algehele vliegervaring natuurlijk een stuk comfortabeler. Bovendien mag je als hoofdkaarthouder nog iemand blij maken met een tweede Platinum kaart die net als jij ook profiteert van het Privium lidmaatschap.

Onbeperkte loungetoegang

Een volgend voordeel dat je in tegenstelling tot de andere kaart hebt met de Platinum kaart is het Priority Pass lidmaatschap. Dit betekent dat je onbeperkt toegang hebt tot de lounges van Priority Pass op luchthavens. Daarnaast mag je ook nog een gast meenemen in de lounge. En uiteraard heb je ook toegang tot de exclusieve Centurion lounges van American Express. Onlangs bracht InsideFlyer een bezoekje aan zo’n lounge op de luchthaven van Bogota.

American Express, Centurion. Lounge
Profiteer met de American Express Platinum kaart van onbeperkte loungetoegang. (Foto: InsideFlyer – Christian)

Uiteraard heb je ook met de Gold kaart toegang tot de lounges maar dit beperkt zich tot slechts vier keer per jaar. Met de Platinum kaart krijg je dus onbeperkt toegang tot de lounges op luchthavens. Uiteraard geldt de onbeperkte loungetoegang ook voor de tweede Platinum kaart. Dit heeft een totale waarde van € 910,-

Diner tegoed

Ook krijg je met je American Express Platinum een diner tegoed van € 300,- per jaar. Dit tegoed kun je besteden bij een selectie van de beste restaurants wereldwijd. Zelf dineerde ik onlangs in het mooie Élevé restaurant met een mooi uitzicht op de stad Leeuwarden.

Élevé, restaurant, American Express, Diner tegoed
Élevé in Leeuwarden is één van de vele restaurants waar je het diner tegoed kunt gebruiken. (Foto: InsideFlyer – Goffe de boer

De selectie van deze restaurants vind je door de American Express Experience app te downloaden. In die app vind je trouwens nog meer informatie over wat je allemaal kunt doen met de American Express Platinum kaart.

Elitestatus

Naast het sparen van membership rewards die je vervolgens naar een aantal hotelprogramma’s kunt overzetten, krijg je bij de Platinum kaart ook elitestatus bij verschillende hotelketens. Ook dit alleen maar het geval bij de Platinum kaart. Je krijgt elitestatus bij de volgende hotelketens:

 • Hilton Honors Gold
 • Radisson Rewards Premium
 • Marriot Bonvoy Gold Elite
 • MeliáRewards Gold
hilton, Vienna, ontbijt
Profiteer van gratis ontbijt met Hilton Honors Gold status. (Foto: InsideFlyer – Goffe de Boer)

Met Hilton Honors Gold status kun je bijvoorbeeld gratis ontbijt krijgen op je verblijf. Met Radisson Rewards Platinum heb je al snel een kamerupgrade te pakken en met Marriott Bonvoy Gold Elite en MeliáRewards Gold krijg je ook enkele voordelen. Meer over de voordelen van hotelstatus kun je vinden in dit artikel.

Conclusie

De American Express Platinum kaart is dus meer dan een kaart om alleen maar punten mee te sparen. Met een paar reizen per jaar kun je al heelveel uit de kaart halen. De € 780,- die je trouwens in maandelijkse termijnen betaalt kan dan al heel snel uit.

Uitgelichte afbeelding: American Express

Reacties

   • FrankW zegt

    In de Amex app staat bij de meeste Chef’s menu restaurants niet dat ze in aanmerking komen voor Dining benefit. Geldt de dining benefit niet alleen voor het beperkt aantal restaurants vermeld op de Dining benefit site? Deze worden in Chef’s menu optie ook aangeven als in aanmerking komend voor Dining benefit. Heb je diner bij Eleve, Leeuwarden door Amex vergoed gekregen onder de Dining benefit?
    Overigens goed dat Amex nu aangeeft dat reserveringskosten niet in aanmerking komen voor Dining benefit, deze zijn vaak Euro 100.

   • Eddie zegt

    Kan je ook al zien of het restaurant onder het diner tegoed valt voordat je reserveert? In het overzicht (op de site) van de deelnemende restaurants staat dit restaurant in Leeuwarden er namelijk niet tussen.

 1. Frank zegt

  Mooie voordelen waar wij regelmatig gebruik van maken echter wegen wij wel per jaar af of het wel uit kan. De voordelen, zoals de waarde van de punten, zijn de laatste tijd slechter geworden terwijl de prijs omhoog is gegaan. In vergelijking tot andere landen hebben we in Nederland minder voordelen bij de kaart. Bijvoorbeeld in Duitsland wordt nu zelfs €150 aan streaming vergoeding en €200 reistegoeden aangeboden. Kan natuurlijk zijn dat het onder aan de streep op hetzelfde neer komt. Maar dit viel me op. Vooral in de VS zijn de perks aanzienlijk.

  Hoe zit het nu eigenlijk met mijn gold status bij Melia? Je reisgezel ontvangt gratis ontbijt. Moet ik dan altijd een kamer boeken zonder ontbijt en voor mijzelf betalen? Je boekt toch altijd een kamer met of zonder ontbijt? Vaak is dan een kamer met ontbijt toch voordeliger aangezien ontbijt in het hotel zelf vaak duurder is? Beetje rare regeling of heb ik het verkeerd begrepen?

 2. Michel zegt

  Zojuist gebeld met amex, maar Eleve is niet mogelijk met dining tegoed.

  Alleen als het restaurant in de normale lijst voorkomt en bij chef’s menu dan werkt het dining tegoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *