Visumaanvraag China vereist tijdelijk oud paspoort

visumaanvraag china

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De procedure voor een visumaanvraag voor China is tijdelijk gewijzigd. Heb je een paspoort dat na 1 januari 2014 is uitgegeven, dan vereist de ambassade nu ook het oude paspoort. Ook een complete kopie daarvan volstaat.

In verband met de G20 top in Peking zijn de beveiligingsmaatregelen aangescherpt. De ambassade van ‘The People’s Republic of China’  in Den Haag wil daarom van de aanvrager van een visum de reishistorie vanaf 1 januari 2014 terug kunnen kijken. Als je een paspoort hebt dat op of vóór 31 december 2013 is uitgegeven, is er dus niets aan de hand.
De maatregel geldt tot 15 september aanstaande.

Geen oud paspoort meer?

Het eigenaardige is dat de maatregel lijkt te zijn opgelegd door ambassades in enkele landen. Het lijkt dus niet generiek te gelden. Via de ambassade in Brussel zou deze extra regel niet gelden. Het visumservice bureau ‘visumdienst‘ stelt op haar site dat zij een visum kunnen verzorgen via de ambassade in Brussel in dit geval.

Gratis transit visum als je binnen 3 dagen doorreist

Je hoeft geen visum aan te vragen als je binnen 3 dagen doorreist via de vliegvelden van Peking, Shanghai, Guangzhou, Chengdu Chongqing, Dalian en Shenyang. Er wordt dan een 72-uurs visum verstrekt (transit visum). Je kunt daarmee verder reizen naar een land buiten China, maar ook naar Hong Kong, Taiwan of Macau. Je krijgt dit transit visum als je een vliegticket hebt waaruit blijkt dat je binnen 72 uur doorreist naar een derde land. Je kunt dus niet terugkeren naar het land waar je vandaan kwam.

China 72 uur transit visum

Heb je een ticket Amsterdam – Peking – Amsterdam en blijf je minder dan 3 dagen in Peking? Dan moet je gewoon een visum aanvragen. Maar heb je in dat geval een ticket Amsterdam – Peking – Brussel (rechtstreekse vluchten), dan kom je wel in aanmerking voor het gratis transit visum.
Let op als je via een ander luchthaven vliegt, dan geldt het voor Amsterdam – Hong Kong – Peking – Hong Kong – Brussel niet. Dit komt omdat men alleen kijkt naar de directe vluchten naar en vanuit China. In dit geval kijkt men dus naar Hong Kong – Peking – Hong Kong. Je zou dit kunnen voorkomen door ofwel op de heenweg ofwel op de terugweg niet via Hong Kong te vliegen.

Moet jij de komende maand een visumaanvraag doen? We zijn benieuwd naar je ervaringen! Laat het gerust weten hieronder of op ons forum!

Visum vereisten en voorwaarden kunnen veranderen. Controleer daarom altijd zelf, kort voor vertrek, bij de ambassade de meest actuele informatie.

Reacties

 1. Peter zegt

  Je visum aanvraag wordt tijdelijk ook afgewezen als je in een ‘gevoelig’ land bent geweest. Het is niet duidelijk welke landen hier onder vallen. Turkije in ieder geval wel.

  • Theo Sikking Theo Sikking zegt

   Ja, die info kwam ik ook tegen, maar kon het niet officieel terugvinden. Het zou gaan om Indonesië, Iran, Thailand en Turkije…

 2. bartD zegt

  De site is verouderd, de papieren die je kan downloaden ook. Waar ik geschrokken van was dat is de kostprijs van 126€ voor een visumaanvraag.

  • Theo Sikking Theo Sikking zegt

   Tja, een toeristenvisum single-entry kost €126, maar voor zover ik zie is een double-entry dezelfde prijs.
   Je mag dan wel drie maanden blijven…

   En regel je het via een visumbureau dan komen er ook nog servicekosten bovenop. 🙁

 3. Alias zegt

  Drie maanden aaneengesloten?

  In feite betaal je twee keer aan servicekosten: een keer aan het Chinese visa application service center en dan nog een keer aan het visum bureau. Opsturen kan ook, ook dit kost extra geld. Dan is het afwachten op je visumaanvraag goedgekeurd wordt.

 4. Sara zegt

  Ik vlieg vanuit Londen naar Chongqing, heb daar een overstap van 16 uur en vlieg dan door naar changzhou, om vanuit daar naar Bali te vliegen. Ergens las ik dat er iets als een 24 uurs-visum bestaat waardoor wij de nacht in een hotel zouden kunnen doorbrengen. Weet iemand hier meer over? Alvast dank!

  • Theo Sikking Theo Sikking zegt

   Hi Sara,
   Chongqing staat in de lijst van steden waar je gratis transit visum kunt krijgen, maar dan moet je daarna doorvliegen naar een bestemming buiten China. Dus in dit geval kom je er volgens mij niet voor in aanmerking.

   Misschien kan de luchtvaartmaatschappij nog wat doen. Het hangt onder andere af welke maatschappij je vliegt. We hebben toevallig afgelopen week een artikel gemaakt over dit onderwerp! https://insideflyer.nl/lange-overstap-gratis-hotel/
   Ik zou sowieso even een mailtje sturen naar de luchtvaartmaatschappij.
   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *