Een lange overstap: Welke luchtvaartmaatschappijen bieden gratis hotel?5 min leestijd

overstap

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als je op reis gaat, kan je soms geconfronteerd worden met een lange overstap, gepland of onverwachts. Normaal gesproken probeer je dat met het boeken van een ticket te voorkomen, maar soms is het niet anders. Toch hoeft het helemaal niet vervelend te zijn: er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die in zo’n geval gratis accommodatie geven. Het kan dus ook heel prettig zijn, zo’n lange overstap!
In mijn geval had ik de mogelijkheid om zo een dagje Sri Lanka te doen. Daarbij werden hotel, taxi en maaltijden geregeld door de luchtvaartmaatschappij. In een vervolgartikel schrijf ik hierover een verslagje van mijn dag in Sri Lanka en een uitleg hoe dit in de praktijk werkt.

Gratis hotel bij lange overstap

Om in aanmerking te komen voor een gratis overnachting is het meestal nodig dat je een overstap moet hebben van minimaal 6-8 uur. Ook hangt het af van de luchtvaartmaatschappij, want de meeste maatschappijen bieden dit namelijk niet standaard aan. Daarbij is het ook belangrijk dat er binnen die overstaptijd niet een eerdere vlucht vertrekt.

En last-but-not-least: check ook de visumvoorwaarden van het betreffende land! Soms regelt de luchtvaartmaatschappij dit, maar mogelijk moet je hier zelf ook voorbereidingen voor treffen!

Qatar accommodation voucher
Een accommodation voucher van Qatar Airways

In het onderstaande overzicht kun je zien welke luchtvaartmaatschappijen gratis accommodatie aanbieden met een samenvatting van de voorwaarden. Heb je een lange overstap en staat jouw maatschappij niet in het lijstje? Bel of mail dan met de airline en leg het voor: Nee heb je, en ja kun je krijgen!

Welke maatschappijen bieden dit aan?

Klik op de link van de luchtvaartmaatschappij om meer specifieke info te vinden.

Maatschappij Voorwaarden
Air Canada The Air Canada Stopover Option biedt Business Class, Premium Economy and Economy passagiers gratis hotel accommodatie voor meer dan 6 uur overstaptijd.
Air China Reizigers die een nacht moeten overbruggen kunnen gratis hotel accommodatie krijgen.
China Eastern Airlines Passagiers die via de officiële website geboekt hebben ontvangen gratis accommodatie als de eerstvolgende vlucht vanaf Shanghai, Kunming of Xi’an de volgende dag is.
China Southern Airlines Internationale passagiers die een overstap tussen de 8 en 48 uur hebben ontvangen gratis accommodatie. Ook voor binnenlandse vluchten zolang er een nacht tussen zit.
Egypt Air
Geen officiële informatie op de website, maar volgens bericht van één van onze lezers (zie onder) bieden ze deze service wel degelijk aan.
Emirates Economy class passagiers met een overstap tussen de 8 en 24 uur of business/first class passagiers met een overstap tussen de 6 en 24 uur ontvangen gratis accommodatie, maaltijden, transport en visum. Tickets moeten wel meer dan $1000 waard zijn
Ethiopian Airlines Passagiers met een overstap tussen de 8 en 24 uur krijgen op Addis Abeba ontvangen hotel accommodatie.
Etihad Airways Etihad stimuleert zelfs passagiers om wat tijd in Abu Dhabi door te brengen met gratis hotel accommodatie via één van hun stop-over pakketten.
Gulf Air Passagiers met meer dan 8 uur overstaptijd ontvangen gratis hotel accommodatie in Bahrein.
Malaysia Airlines Geen officiële informatie op de website, maar Malaysia Airlines schijnt één gratis hotelovernachting te verstrekken bij een stop-over.
Hainan Airlines Geen officiële informatie op de website, maar volgens bericht van één van onze lezers (zie onder) bieden ze deze service wel degelijk aan.
Qatar Airlines Passagiers met een overstap tussen de 8 en 24 uur ontvangen gratis visum, vervoer, maaltijden en hotel. Uitzondering: niet geldig voor passagiers komend van / vertrekkend naar Abu Dhabi (AUH), Bahrain (BAH), Dubai (DWC), Dubai (DXB), Kuwait (KWI), Muscat (MCT) en Sharjah (SHJ).
Sri Lankan Airlines Passagiers met een overstaptijd tussen de 8 en 24 uur ontvangen gratis hotel accommodatie, transport en maaltijden.
TAP Portugal Passagiers die een nacht moeten overbruggen als overstap in Lissabon ontvangen gratis hotel accommodatie.
Thai Airways Geen officiële info beschikbaar. Maar het schijnt dat passagiers die overstappen op een internationale vlucht met overstap tussen de 6 en 24 uur een gratis hotel krijgen aangeboden.
Turkish Airlines Passagiers ontvangen maximaal 2 gratis nachten bij meer dan 10 uur overstaptijd. (7 uur voor business class passagiers)
Xiamen Airlines
Geen officiële informatie op de website, maar volgens bericht van één van onze lezers (zie onder) bieden ze deze service wel degelijk aan.

Etihad Airways

Etihad Airways stimuleert passagiers zelfs om een stop-over in te plannen in Abu Dhabi! Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je een stop-over-pakket boeken. Als je 2 nachten in Abu Dhabi verblijft, is de eerste nacht gratis!

Vlieg je business class dan is kun je één gratis nacht krijgen in een 5-sterren hotel. First class passagiers kunnen zelfs twee gratis nachten boeken in Abu Dhabi!

Etihad stop-over gratis nacht
Op de website van Etihad kun je je gratis nacht aanvragen…

Creatief ticket boeken

Rekening houdend met bovenstaande voorwaarden kun je natuurlijk proberen om een creatief ticket te boeken. Uitgezonderd Etihad die een wel heel riant beleid heeft, moet je dus meestal op zoek naar een noodzakelijke overstap van meer dan 8 uur, het liefst met een nacht er in. Ook belangrijk om de dienstregeling  erbij te hebben om te zien of er mogelijk niet een eerdere (misschien duurdere) vlucht is naar je bestemming. Want mogelijk geldt dan de gratis overnachting weer niet…

In alle gevallen zou ik altijd even met de airline contact opnemen voor vertrek. Met een bevestiging op zak dat het inderdaad zo is, hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer over te maken!

Aanvullingen / correcties op deze lijst

Mocht bovenstaande lijst niet compleet zijn, of dat er mogelijk onterecht airlines in staan? Laat het vooral even weten!

In een vervolgartikel een verslag van een overstap van ongeveer 20 uur die ik afgelopen maand had in Sri Lanka!

Reacties

 1. Marloes zegt

  Hainan Airlines ook! Vloog vanaf Bangkok via Peking naar Brussel. Landde om 7:15 in Peking en ging daar ’s nachts om 1 uur weer weg. Hadden ze een luxe 4 sterren hotel geregeld! Na een bezoekje aan de Chinese muur lekker warm gedoucht en een klein dutje gedaan.. Ideaal!

  • Theo Theo Sikking zegt

   Hi Marloes,
   Bedankt voor je aanvulling. Leuk zo’n extra vakantiedag!
   Ik heb de lijst op deze pagina bijgewerkt!

 2. Lise zegt

  Hoi, hoe regel je dit bij Qatar Airways? Moet je van tevoren iets regelen of kan dat ter plekke op het vliegveld? Ik hoor het graag. Bij voorbaat dank voor je reactie.

  • Theo Theo Sikking zegt

   Hoi Lise,
   Ik zou even een mailtje sturen naar Qatar Airways met vermelding van je PNR (boekingscode). Het is toch prettig om van tevoren te weten waar je aan toe bent.
   Hopelijk komt het goed! Alvast een prettige reis!

  • MaFran zegt

   Hallo Gemma,

   Mag ik vragen hoe je dat geregeld hebt? Moet dat op voorhand of daar terplekke bijvoorbeeld?
   Hoor graag van je,
   Groetjes MaFran

  • julia zegt

   Hoi! Moet je dit op voorhand al regelen of kan dit ook op het vliegveld in Xiamen zelf? Ik hoor graag van je! Groetjes

 3. Nora zegt

  Air Egypt ook! Wij hadden een overstap van 8 uur. Je moet wel zelf naar de transferdesk maar wordt prima geregeld.

 4. Nina zegt

  Weet iemand hoe dit zit met Garuda Indonesia. We vliegen van yogyakarta naar jakarta en hebben daar dan een tussenstop ’s nachts van 11 uur. Slapen zou erg fijn zij omdat de volgende dag dus pas de echt lange vliegreis begint.

 5. Lotte zegt

  Hey Theo, heb jij aanvullende informatie over de regelingen bij China Eastern? Ik heb een vlucht op het oog naar Cambodja met tussenstop van 19 uur in Shanghai Pudong. Aankomst 05.20 en vertrek 00.40 ‘volgende dag’. Gaat de regeling dan op? Weet jij dat? Ik probeerde op de website van China Eastern te boeken, maar lukte niet. Ik lees ook iets over deze regeling als het vanaf Hong Kong is. Geldt het dan alleen voor vluchten vanaf daar? Ik hoor graag je ervaring en advies! Groetjes Lotte

 6. Ellen zegt

  Geldt dit ook als je met meerdere vliegtuigmaatschappijen vliegt? Ik heb een overstap van 13 uur in Auckland. Vanaf Wellington vlieg ik naar auckland met Air New Zealand. Daarna vlieg ik verder met China Southern.

 7. Johno zegt

  met UN SJO==>IAH layover 24 uur in IAH daarna met LH IAH==>AMS
  Kun je me iets aanbevelen? of met ik in de secured airside blijven?

  dank bvb

  • Theo Theo Sikking zegt

   Hoi bvb,
   Sorry voor late reactie. Probleem is dat het verschillende airlines zijn, dus de kans lijkt me klein dat de luchtvaartmaatschappij hier iets voor regelt.
   Ik zou er een dagje “overstap-sightseeing” van maken. Je hoeft zeker niet airside te blijven.

 8. sohaila zegt

  Goedendag,
  Ik vlieg eerst van amsterdam naar trukije en daar heb ik een tussenstap van 21 uur en dan naar egypte en op de terugweg ga ik naar abu Dhabi met etihad airways. Moet ik dan wel visa betalen in Turkije en abu Dhabi of is de visa ook gewoon inclusief het nachtje slapen in de hotel.

  Ik hoor graag van u,
  Bij voorbaat dank
  sohaila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *