Vijf tips voor je reis met KLM

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ga je binnenkort op reis? Dan zijn een paar goede tips nooit weg. Dat ene weetje kan net van pas komen en je reis nog goedkoper en aangenamer maken. Vaak zijn het zaken waar je zelf misschien niet eens aan gedacht had. Deze keer belichten we vijf tips voor je reis met het Nederlandse KLM. Reis jij binnenkort met de KLM bus of maak je een extra overstap voor meer XP en Miles?

Gebruik de gratis KLM Bus of trein

Niet iedereen beschikt over eigen vervoer. En een reis per openbaar vervoer is niet altijd praktisch. Bovendien kan een kaartje met de trein ook nog flink wat geld kosten als je niet over een kortingsabonnement beschikt. Reizen met de KLM bus kan dan een handige optie zijn. De KLM bus rijdt vanuit diverse steden in Nederland. Denk aan Nijmegen, Arnhem, Veenendaal en Rhenen. Het is ook mogelijk om met de bus vanuit Maastricht-Aachen Airport of Eindhoven Airport naar Schiphol te reizen. Het mooie is dat de busrit gratis is. Je kunt direct vanaf de website boeken vanuit deze steden. Ook is het mogelijk om na boeking de busrit gratis toe te voegen. Alle info over de KLM bus, vertrektijden en reserveren lees je hier. Let op dat de busrit ook een vluchtnummer heeft, echter spaar je geen XP en Miles.

De gratis KLM bus vertrekt vanuit diverse steden in Nederland naar Schiphol
De gratis KLM bus vertrekt vanuit diverse steden in Nederland naar Schiphol.

Het is ook is het mogelijk om met de trein te reizen naar Schiphol, bijvoorbeeld met de Franse hogesnelheidstrein Thalys. Je kunt je vlucht zelfs inclusief het treinticket vanuit Antwerpen boeken. Handig als je bijvoorbeeld in het zuiden van Nederland woont. Bovendien kan het je nog eens geld schelen op je vliegticket. Hoe je dit moet doen lees je in ons artikel over reizen vanaf treinstation Antwerpen Centraal.

Vertrek vanuit ZWE, BRU, DUS, ZYR

Als je geld wil besparen op je ticket, en wie wil dat nu niet, dan kan het interessant zijn om vanuit alternatieve luchthavens te vertrekken. De optie vanuit Antwerpen hebben we al eens besproken. Maar denk ook aan vertrek vanuit Brussel of Dusseldorf. Het is wellicht niet de eerste keuze, maar het kan je mogelijk geld schelen. Zo vlieg je bijvoorbeeld vanuit Dusseldorf (DUS) naar San Francisco (SFO) in november vanaf 494 euro voor een retour. Vanuit Amsterdam kost dit 598 euro voor een retour. Dat scheelt dus ruim 100 euro per retourticket.

Extra overstap voor meer XP en Miles

In veel gevallen zul je zo snel mogelijk op je bestemming willen zijn. Soms kan een overstap juist interessant zijn. Je verdient dan namelijk in de meeste gevallen meer XP en Miles met het frequent flyer programma van KLM. Hoe je Miles en XP verdient met Flying Blue, lees je in dit artikel. Met een paar overstappen kun je zo flink meer XP en Miles sparen en dus sneller een hoger deelnemersniveau behalen. Daarnaast kun je met een overstap de airport lounge bezoeken. Daarvoor moet je wel minimaal Flying Blue Gold of Skyteam Elite Plus deelnemer zijn. Op deze pagina kun je alle SkyTeam lounges vinden.

In deze tabel zie je hoeveel XP je spaart per vlucht. Een retourtje AMS-MAD levert 2x 5 XP op. Vlieg je met een overstap in een ander land dan verdien je 4x 5 XP.
In deze tabel zie je hoeveel XP je spaart per vlucht. Een retourtje AMS-MAD in Economy levert 2 x 5 = 10 XP op. Vlieg je met een overstap (in een ander land) dan verdien je 4 x 5 = 20 XP. Langere vluchten of in andere cabines leveren meer op.

Gratis prijsoptie en annuleren

Soms weet je nog niet zeker welke data je zal gaan vliegen. Als je dan toch een goede prijs tegenkomt voor een bepaalde vlucht en je wil deze niet laten schieten dan kun je een gratis prijsoptie nemen. KLM geeft je 24 uur om dan te bepalen of je wel of niet gaat boeken. De prijsoptie is mogelijk met boekingen via de mobiele app. Eerder schreven we daar al over in dit artikel. Wil je langer na kunnen denken dat kun je ook een betaalde prijsoptie nemen. Dit kost 10 tot 15 euro en deze kosten komen bovenop de prijs van je ticket.

Heb je je vliegticket al geboekt en kom je er snel achter dat je niet kan of wil reizen? Dan kun je bij KLM je ticket gratis annuleren binnen 24 uur. Je krijgt dan het volledige bedrag dat je hebt betaald terug. Om dit te regelen dien je contact op te nemen met de maatschappij. Meer informatie over annuleren is hier te lezen.

Speciale maaltijden

Veel reizigers weten het niet maar bij de meeste airlines kun je gratis speciale maaltijden aanvragen. Ook is het mogelijk om tegen bijbetaling a la carte te dineren aan boord. Er zijn speciale maaltijden voor vegetariërs en veganisten. Maar bijvoorbeeld ook voor reizigers die lactose vrij eten. Religieuze overwegingen voor de maaltijden zijn ook mogelijk. Een voordeel vind ik altijd dat je als eerste je maaltijd krijgt. De reguliere maaltijden worden pas na de speciale maaltijden uitgedeeld. Alles over speciale maaltijden lees je hier.

Het is ook mogelijk om a la carte maaltijden te bestellen bij KLM
Het is ook mogelijk om a la carte maaltijden te bestellen bij KLM, ongeacht de klasse waarin je reist. Dit regel je vooraf in je digitale boeking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *