Veranderingen Accor Le Club per 1 januari

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Le Club, het loyaliteitsprogramma van Accor Hotels, kondigt veranderingen aan in hun programma per 1 januari 2017.

Op dit moment kun je bij Le Club punten sparen die zowel meetellen als punten voor status als punten die ingewisseld kunnen worden om je hotelovernachting te kunnen “betalen”. Dit gaat veranderen: per 1 januari komt er een verschil in status-points en rewards points! Daarbij tellen de status-points vanaf dat moment ook per kalenderjaar. Na het behalen van voldoende status-points kom je in een hoger level terecht (Silver, Gold of Platinum) van het Le Club programma.

Op dit moment tellen alle punten dus mee voor status. En dat was interessant, want Accor had regelmatig promo’s waarbij bonuspunten verdiend konden worden, of 2x, 3x of zelfs 4x het aantal punten dat normaal verdiend werd voor een overnachting. Zodoende kon je vrij gemakkelijk een hogere status krijgen bij Le Club als je een beetje slim gebruik maakte van de promo’s.
Dat is dus voorbij vanaf 1 januari! Hoewel, het zou natuurlijk kunnen dat Accor Le Club met nieuwe promo’s komt om juist extra statuspunten te verdienen. Maar op dit moment is dat nog gissen…

In onderstaande afbeelding is te zien wat de verschillen zijn tussen de huidige situatie (blauw) en de situatie vanaf 1 januari (rood):

Accor Le Club verdienmodel
Accor Le Club verdienmodel

Dit heeft een behoorlijk effect op de te verdienen status-punten.
Voorbeeld: Stel dat je als gold member verblijft in een Novotel en je betaalt €100. En je hebt meegedaan aan een promo dat je 4x zoveel punten krijgt.
In de huidige situatie ontvang je 37 punten per €10, dus 370 punten. Door de promo wordt dit vermenigvuldigd met 4 en levert het dus 1480 punten op. Dat zijn dus zowel status- als rewards punten.

Vanaf 2017 ontvang je nog steeds 1480 Rewards punten, maar je ontvangt als status punten enkel 250 punten! Het feit dat je een hogere status hebt in het Le Club programma doet er in dit geval dus niet toe.

In onderstaand schema de hoeveelheid punten die verdiend worden per €10 die is uitgegeven:

Accor Le Club - hoeveel punten verdien je?
Accor Le Club – hoeveel punten verdien je?

Uiteindelijk gaat het erom hoeveel punten er nodig zijn om een hogere status binnen het Le Club programma te krijgen. Deze hoeveelheden zijn in de nieuwe situatie weliswaar verlaagd. Echter, het zal een stuk lastiger worden om nu het hoogste niveau (Platinum) te behalen.

In onderstaande tabel een overzicht met in het blauw de huidige situatie en in het rood de nieuwe:

Accor Le Club status niveaus
Accor Le Club status niveaus

Het aantal benodigde status-punten is dan weliswaar verlaagd, maar zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt, wordt het nu moeilijker om een hogere status te behalen. Om Silver status te behalen zal je dus €800 aan hotelovernachtingen besteed moeten hebben, of 10 nachten. Voor Gold is dit €2800 of 30 nachten en voor Platinum zelfs €5600 of 60 nachten!

Als we daarbij optellen dat de voordelen die de kaarten bieden niet heel erg bijzonder zijn, vergeleken met andere hotelketens zoals IHG, Hilton of Hyatt, is het de vraag of Accor Le Club zichzelf hiermee mogelijk in de voet schiet.

Er is nog een relatief gemakkelijke en goedkope manier om Accor Le Club Gold te worden. Dat kan door aandelen te kopen. In een eerder artikel heb ik daar over geschreven. (NB: Toen het artikel geschreven werd, verstrekte Accor zelfs Le Club Platinum bij het kopen van aandelen, maar dat is sinds vorig jaar veranderd naar Le Club Gold!).
Op dit moment is er geen info of hier mogelijk ook veranderingen aan zitten te komen.

Meer info over deze veranderingen op de Accor website.

Reacties

 1. Denzi zegt

  Bij IHG moet je voor spire
  7500USD hebben, Platinum 4000USD en Gold 2000USD.
  Dan vind ik de respectievelijke 5600€ en 2800€ nog wel meevallen. Maar de vraag is natuurlijk dan ook: Wat zijn de daadwerkelijke benefits?

  • Theo Sikking Theo Sikking zegt

   Klopt, helemaal gelijk!
   Bij IHG heb je nog mogelijkheden om bonus-packages te kopen die wel als status punten geteld worden. Ook tellen rewards nights mee als kwalificerende nacht. Je zou dan d.m.v. de PointBreaks goedkoop toch je status kunnen halen.
   Mogelijk dat Accor volgend jaar ook met speciale promo’s komt om gemakkelijker status punten te verdienen…

 2. Arjan zegt

  Duidelijk uitgelegd.
  Dat zou voor mij een vlotte downgrade betekenen in status. Ik profiteer namelijk het meest van de bonuspunten en Places om punten voor de status te scoren. Ik heb niet zoveel overnachtingen per jaar om gold te blijven denk ik.

  Vwb de aandelen. Is het niet zo dat je 1 jaar gold krijgt en daarna ook terug gaat in status als je niet genoeg punten hebt? Volgens mij stond dat in de correspondentie omtrent de wijziging vorig jaar.

  • Theo Sikking Theo Sikking zegt

   Beste Arjan,

   Die info is mij niet bekend dat het maar voor een jaar zou zijn. Voor zover ik weet, blijf je Accor Gold zolang je minimaal 50 aandelen hebt, of één officieel geregistreerd aandeel.
   Op zich is het een gunstige tijd om aandelen te kopen. Het aandeel Accor is zeker sinds de aanslagen in Parijs flink gekelderd en zit nu op zo’n €36,60 en stond een jaar geleden nog boven de €50!

  • Theo Sikking Theo Sikking zegt

   Op ons forum wordt inderdaad ook verteld dat de Le Club Gold status voor degenen die aandelen hebben gekocht maar voor 1 jaar is…

 3. Chawa zegt

  Yep het aandeel Accor is flink gedaald in vergelijking met vorige jaar.
  Met die nieuwe wijziging snijdt Accor volgens mij in hun vinder.
  Is Accor überhaupt nog wel interessant?

  • Theo Sikking Theo Sikking zegt

   Hallo Chawa,
   Tja, het blijft vooral een persoonlijke keuze. Ik heb prima ervaringen gehad in Novotels / Pullmans / Sofitels in Azië. Dus ik zou er zo weer willen verblijven. Maar dat kan ook door een wat luxere kamer te boeken. Er zijn regelmatig leuke sales! 😉
   Zelf zal ik me niet gaan focussen op een hogere status bij Le Club…

 4. Didier zegt

  Zit nu in Azië door twee leuke acties vorig jaar platinum na gold via aandelen.
  Genoten van de benefits in de sofitels in Bangkok en Manilla, o.a. Lounge en privé inchecken.
  40% actie blijft interessant maar wordt volgend jaar denk ik alleen gold, of er moet nog een keer een 10000 punten actie komen. Jammer ga me denk ik focussen op andere keten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *