Accor Platinum worden? Koop aandelen

Accor CdA

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Update: vanaf 3 juni 2015 biedt Accor bij deze constructie Le Club Gold aan in plaats van Le Club Platinum!
Meer info over deze wijziging in dit artikel (klik). De status is ook maar één jaar geldig. 


Zomaar Accor Le Club Platinum member worden? Dat kon tot eind vorig jaar toen er op internet diverse links circuleerden, maar dat is door Accor helemaal gestopt. Ook een aanvraag voor een status match op basis van een status bij een andere hotelketen wordt door Accor niet geaccepteerd. Toch is er een zeer gemakkelijke manier om zomaar Platinum status te verkrijgen, al moet je er wel wat in investeren: door aandelen te kopen! We leggen in dit artikel uit hoe het werkt.

Achtergrond

Accor Hotels bestaat onder andere uit de merken Ibis en Mercure (in het goedkopere segment) en Novotel, Pullman en Sofitel (in het luxere segment). Vorig jaar heb ik me ook geregistreerd via een link die circuleerde op internet en van het ene op het andere moment was ik Platinum lid van Le Club, het loyaliteitsprogramma van Accor Hotels. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt! Sinds Accor is gestopt met het zomaar “weggeven” van Platinum statussen, is het programma verbeterd. Als Platinum lid krijg je namelijk naast een kamer-upgrade ook toegang tot de lounge indien deze aanwezig is. Met name in Azië zijn zeer goede Accor hotels te vinden, vaak met lounge. Op ikvliegveel.com (klik) zijn al diverse reviews te vinden!

Doordat ik niet voldoende nachten in Accor hotels had doorgebracht het afgelopen jaar werd mijn kaart onlangs ‘gedowngraded’ van Platinum naar Silver. De voordelen van Le Club Silver zijn echter minimaal. Ik had al eens gelezen dat het mogelijk was om Platinum lid te worden door Accor aandelen te kopen, maar de behoorlijke investering hield me tegen. Toen er half oktober ineens een grote dip op de wereldwijde beurzen was, werd mijn interesse getriggerd: àls ik het wil doen, dan moet ik het nu doen!

Club des Actionnaires

Om het Platinum lidmaatschap te krijgen, moet je lid worden van de Club des Actionnaires (aandeelhoudersclub). De vereisten zijn:

 • ofwel minimaal 50 Accor-aandelen kopen
 • ofwel minimaal één Accor-aandeel kopen dat op naam geregistreerd is

Dat laatste klinkt natuurlijk het interessantst, maar voor zover ik dat heb begrepen moet de aankoop dan via een Franse broker lopen, aangezien Accor op de Parijse beurs staat geregistreerd. Dat is lastig en zal relatief veel extra kosten met zich meebrengen. Het goede nieuws hierbij is: Zolang je de aandelen in bezit hebt, blijft de Platinum status gewoon geldig! Als je na het verkrijgen van Platinum status de aandelen weer verkoopt, zal Accor de status dan ook weer opheffen.

Stap 1: kies het juiste moment

De aandelenbeurzen kunnen behoorlijk schommelen, dat hebben we de afgelopen jaren wel gezien. Ook bij Accor heeft de koers behoorlijk geschommeld.

Accorkoers afgelopen jaar
Accorkoers afgelopen jaar

Te zien is dat de koers afgelopen juni ruim €38 was per aandeel. Op het moment dat ik aandelen kocht, stond de koers op €29,70, zelfs nog iets lager dan de slotkoers van die dag. Als je het juiste moment kiest, kun je dus nog leuk verdienen ook! Hieronder de weekgrafiek:

Accorkoers afgelopen maand
Accorkoers afgelopen maand

Er zijn vele financiële websites te vinden waar je de aandelenkoersen kunt vinden. Zoek dan eerst naar de Franse beurs CAC40 Paris en daarna is Accor snel gevonden. Bovenstaande screenshots zijn van de site belegger.nl: http://www.belegger.nl/aandeel-Accor.koersen. Hier zie je de actuele koers.

Stap 2: Koop (minimaal) 50 aandelen AC.PA

Aandelen zijn gemakkelijk online te kopen via je eigen bank, of via sites als alex.nl of binckbank.nl. Ik heb het bij mijn eigen bank geregeld (ING Bank). Met letterlijk één klik had ik een beleggersrekening geopend om zelf op de beurs te handelen. Vervolgens geld op de beleggersrekening ingelegd van de betaalrekening en het kopen/verkopen kon beginnen! Binnen 5 minuten was alles voorbereid!

De Accor-aandelen had ik dan ook moeiteloos daarna gekocht. Let op: Er zijn meerdere Accor fondsen en het is belangrijk om de juiste aandelen te kopen. De officiële naam van dit aandelenfonds heet AC.PA en heeft als ISIN-code FR0000120404. Tja, 50 aandelen voor €29,70 is nog altijd een kleine €1500, dus het is wel even een investering! Maar zoals in onderstaande plaatje te zien is, staat de koers een week later op ruim €32, dus ik heb alweer ruim €100 “verdiend”…

Accor aandelenportefeuille
Accor aandelenportefeuille

Stap 3: Meld je aan bij de Club des Actionnaires

Om je aan te melden voor de Club des Actionnaires moet je een formulier invullen op de Accor website.
Klik hier voor het formulier.

Stap 4: Stuur een mail naar [email protected]

Tot slot moet je nog een e-mail sturen naar [email protected], uiteraard in het Engels of Frans. Vermeld daarin dat je je zojuist hebt aangemeld voor de Club des Actionnaires en (minimaal) 50 aandelen Accor hebt gekocht.
Van de aankoop moet er een bewijsstuk bij zitten. Ik heb een screenshot meegestuurd van de aandelenportefeuille, zoals in het plaatje hierboven. Uiteraard is het ook nog erg belangrijk om je Accor Le Club accountnummer te vermelden, aangezien dat account ge-upgrade wordt naar Platinum status.

Resultaat

Op een standaard bevestigingsmail na het invullen van het formulier na, heb ik tot op heden geen reactie ontvangen van Accor. Maar na zes dagen logde ik in op mijn Accor Le Club account en zag ik dat mijn status was veranderd van Le Club Silver naar Le Club des Actionnaires!

Accor status overzicht
Accor status overzicht

De vervaldatum die hier staat, is de datum waarop mijn Silver status zou verlopen. Deze datum staat er kennelijk nog steeds.

Het is dus een speciale status die weliswaar dezelfde voordelen biedt als Le Club Platinum. Het pasje dat je hierbij ontvangt, is dan ook gewoon een Le Club Platinum pasje, met als verschil dat er op dit pasje geen vervaldatum op staat geprint.

Le Club Platinum kaart zonder vervaldatum
Le Club Platinum kaart zonder vervaldatum

Tip: Ik heb gelezen dat niet alle hotelmedewerkers op de hoogte zijn van de status Club des Actionnaires. Hoewel je een Platinum pasje krijgt van Accor, staat in het boekingssysteem van het hotel de status ‘Club des Actionnaires’. Het is dan ook slim om bij de boeking als extra mededeling nog te zetten dat je Platinum lid bent.

Deel je ervaringen op het forum!

Op het forum van ikvliegveel.com kun je terecht met vragen en/of om je ervaringen te delen. Klik hier om naar het topic op het forum dat over dit artikel gaat te gaan!

Reacties

 1. Sanne zegt

  Mooi artikel Theo! Weer een andere vorm van “travel hacking” waar ik nog niet aan gedacht had 😉 ! Nu hopen voor ons dat de koersen binnenkort weer een flinke dip gaan beleven 🙂

  • Theo Theo zegt

   Haha, inderdaad. Hoewel ik voor mijzelf natuurlijk alleen maar hoop dat ze alleen blijven stijgen! 😉
   Maar ook al zou ik er wat op toe moeten leggen, dan is het ’t me nog steeds waard om zo onbeperkt platinum status te hebben! Als de koers op 31 of 32 euro zit, is het nog steeds heel safe… (vandaag zelfs 33,51!)

 2. hanneke hartkoorn zegt

  Ik krijg net een mail van Accor.
  Ondanks mijn aandelen ben ik voor het komende jaar gedowngraded naar Silver.
  Zijn er meer mensen met dit probleem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *