Uber – Introductie

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Uber is bedrijf dat via een app een alternatieve taxi dienst aanbied. Het bedrijf is drie jaar geleden begonnen in San Fransisco, in Nederland is Uber actief in de steden Amsterdam en Rotterdam. Uber is behoorlijk populair geworden, voornamelijk vanwege de prijs, het gemak en de service. Verder hoef je geen fooi te geven (maar dat mag natuurlijk wel), en je zit niet vast aan een taxicentrale. In dit artikel lees je meer over hoe Uber werkt.

Hoe vraag ik een rit aan?

Allereerst download je de Uber-app op je smartphone. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Vervolgens vul je in de app je ophaallocatie in. Deze kan bepaald worden via locatievoorziening van je smartphone. Daarna bestel je de rit en een Uber-chaffeur zal vervolgens deze rit accepteren. Vervolgens voer je het adres van je bestemming in, waarna de app zal aangeven wat de route zal zijn en de geschatte aankomsttijd (de aankomsttijd is alleen beschikbaar voor iOS). Tevens kun je in de applicatie een schatting van het tarief aanvragen, zo weet je op voorhand wat de rit ongeveer gaat kosten.

Uber Applicatie
Uber Applicatie

Opties en tarieven

Uber biedt Taxi’s met verschillende serviceniveaus. De goedkoopste variant is UberPOP, hierbij krijg je redelijk basic auto’s. Het basistarief hiervoor is €1,-. Per minuut komt er €0,20 bij of €1,10 per kilometer. Het minimumtarief is €4,- en de annuleringskosten zijn ook €4,-. Auto’s die in deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld een Volkswagen Golf, een Renault Clio of een Toyota Prius.

UberPOP
UberPOP

De tweede variant is UberBLACK, hierbij krijg je middel-klasse auto’s. Het basistarief hiervoor is €3,-. Per minuut komt er €0,35 bij of €1,90 per kilometer. Het minimumtarief is €8,- en de annuleringskosten zijn €10,-. Auto’s die in deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld een Mercedes E-klasse en de BWM 5-serie.

UberBLACK
UberBLACK

De laatste variant is UberLUX, je snapt het al, dit zijn de luxere auto’s. Het basistarief hiervoor is €6,-. Per minuut komt er €0,40 bij of €2,20 per kilometer. Het minimumtarief is €12,- en de annuleringskosten zijn €10,-. Voorbeelden van auto’s zijn een Mercedes S-klasse, een BWM 7-serie of een Audi A8.

UberLUX
UberLUX

In Nederland is Uber actief in Rotterdam met UberBLACK en in Amsterdam met uberPOP, UberBLACK en UberLUX.

Er zijn een aantal vaste prijzen opgesteld voor UberBLACK tussen grote steden in Nederland. Tussen Den Haag en Schiphol betaal je voor een rit €100,-. Tussen Rotterdam – Schiphol en Den Haag – Amsterdam betaal je €130,-. Tussen Rotterdam en Amsterdam betaal je €150,-.

In andere landen zijn er ook nog andere opties zoals UberTAXI, UberSUV en UberX. Daarnaast hebben zij vaak promoties, zoals een Uber helikopter, Uber vliegtuig of bijvoorbeeld gratis Uber ijsjes. Voor de gehele lijst met landen en steden waar Uber actief is, kun je kijken op deze link.

Uber verboden in Nederland?

De ‘normale’ taxicentrales in Nederland vinden dat Uber de bestaande Taxi wetgeving omzeilt. In verschillende landen is Uber verboden omdat het zich niet aan de daar geldende wetten houdt. In Nederland is de variant uberPOP door de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) verboden bevonden. In het verleden heeft de ILT gehandhaafd en een aantal boetes uitgedeeld aan chauffeurs. De passagiers zijn echter niet strafbaar, enkel de chauffeur. UberBLACK en UberLUX zijn in Nederland legaal, vanwege het feit dat het hier om contractvervoer gaat en de chauffeurs een officiële taxivergunning hebben. Aan het eind van dit jaar zal de taxiwet worden besproken in de Tweede Kamer, waardoor Uber er van uit gaat dat uberPOP dan legaal wordt. Om deze reden heeft Uber besloten om uberPOP te laten rijden in Nederland. Je kunt dus gerust gebruik maken van de diensten die Uber aanbiedt.

Aanmelden en meer informatie

Je kunt je aanmelden voor Uber via mijn referral link, als je dit doet dan ontvang je je eerste rit gratis. Je kunt je aanmelden via deze link . Wil je meer informatie over Uber of ervaringen delen, dan kun je hier terecht op ons forum.

Heb jij Uber al eens gebruikt?

Sommige affiliate links of codes leveren de auteur van dit artikel een commissie op. De inhoud van deze pagina werd niet geleverd door Uber. Meningen zijn van de auteur alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *