Trip report: Eerste tier point run van 2018

tier point run

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het komende jaar moet en zal ik mezelf weer verzekeren van British Airways gold status. Daarom boekte ik in een opwelling mijn eerste tier point run van 2018. Ik zat te spelen met Google Flights en kwam op een gegeven moment relatief goedkope business class fares tegen.

Waarom een tier point run?

Waarom maak je in godsnaam meteen een tier point run aan het begin van het jaar? Bij British Airways loopt het jaar van kwalificatie niet gelijk met een kalenderjaar. Mijn nieuwe jaar was begonnen op 8 december. Ik had ondertussen al 10 tier points verdiend door vluchten van Manchester naar London en vervolgens naar Brussel.

Zoals eerder vermeld zat ik te spelen met Google Flights, tegenwoordig mijn favoriete tool als ik snel naar vluchten wil zoeken. En met snel bedoel ik simpele retour of one way vluchten.

Plots zag ik tarieven voor business class vluchten vanaf Brussel naar London en terug voor net boven de 190 euro. Het gangbare tarief schommelt rond de 287 euro. Met zo’n vlucht verdien je qua Avios bijna niets, maar het levert per gevlogen segment 40 tier points op.

Was het noodzakelijk om een ticket te boeken? Nee absoluut niet, maar het kriebelde gewoon om weer eens te vliegen. Ja verklaar me gek!

Wat doe je anders op zaterdag?

Boodschappen doen? Die waren al gedaan en met m’n sportdieet eet ik sowieso niet veel. Naar de markt gaan? Heb je al gekeken hoe de regen met bakken uit de lucht valt. Was draaien? Check! Gaan sporten? De afgelopen twee weken flink doorgeragd, dus dit weekend rust.

Voor alles een excuus, niet waar? Ik moest en zou per sé gaan vliegen. Normaal ga ik met de trein vanuit Antwerpen naar BRU airport. Het is een ontzettend makkelijke verbinding, maar mijn mams bood me aan om me te komen oppikken thuis. Daarna samen richting vliegveld. Het was ontzettend rustig op de weg, dus na een half uurtje stonden we op de parkeersplaats.

Snel afscheid genomen en vervolgens naar het terminal gebouw. Ik had op voorhand al online ingecheckt maar ik wil altijd zo’n papiertje hebben. Die worden gebruikt als versiering van mijn muur in de woonkamer. Snel even langs de self service check in, vervolgens naar security om boarding pas te scannen, daarna fast track door de security check met mijn rugzak. Gevolgd door de paspoort controle via de e-gates, daarna in vogelvlucht door de tax free zone en naar de lounge. Het duurde alles bij elkaar welgeteld 5 minuten!

Vertraging…

Ik zat op m’n vertrouwde plek in de lounge mijn ontbijt te nuttigen. Meer dan tijd genoeg voor de gate wordt aangekondigd. Uiteindelijk om 10u50 verschijnt het nummer van de gate op het bord en in de app, gate B30. Dat is wel een eindje wandelen vanaf de lounge.

Mijn laptop en toebehoren worden opgeborgen in mijn rugzak. Voor ik naar de gate ga, maak ik nog een sanitaire pitstop. Op het moment dat ik weer beneden ben en op de horizontale roltrap (ik weet het goede woord niet, niet in het Engels of Nederlands…) sta, zie ik ineens in de app van British Airways dat de vlucht vertraging heeft.

tier point run
Een kleine vertraging…

Twintig minuten staat aangegeven omdat het vliegtuig te laat uit London is vertrokken. Ja vertrekken ze anders wel op tijd? Maar goed, ik moet er om lachen, het is niet het einde van de wereld. Voor sommige andere passagiers blijkbaar wel, hopeloze gevallen.

Beenruimte? Waar dan?

Een overbodige vraag eigenlijk want ik wist op voorhand dat die onbestaand zou zijn. Alle vluchten die ik vorig jaar met British Airways heb gevlogen, heb ik doorgebracht op stoelen van de exit row. Daar had ik telkens een zee aan ruimte. Maar goed, ik wist op voorhand waar ik aan begon en voor dat uurtje is het prima te overleven.

tier point run
Onbestaande beenruimte in Club Europe als je 1m96 bent

Je krijgt trouwens nog een (lekkere) kleffe hap in de vorm van een gegrilde en vervolgens in aluminium folie opgewarmde panini met ham en kaas. Gelukkig zaten er jalopeno pepers tussen om het ding wat smaak te geven. Doorspoelen met champagne, maar ik had mijn bedenkingen bij de Castelnau champagne. Degenen die dat spul lekker vinden, die hebben nog nooit goede bubbels gedronken.

tier point run
(Lekker) eten en drinken…

Tot zover mijn klaagzang, niet eens klagen, puur observeren en opmerken. Ik ben helemaal geen azijnpisser, ik ben de vrolijkheid zelve… behalve als ik honger heb!

tier point run
De British Airways first class lounge op Heathrow terminal 5

First class lounge op LHR

Het hoogtepunt van deze korte trip? De first class lounge van BA op terminal 5 van London Heathrow. Alhoewel mijn eerste indruk vandaag was: WTF zit ik in de business lounge?! Het was er écht druk, misschien omdat het rond het middaguur was. Het duurde even voor ik een plekje vond. Uiteindelijk had ik een hoog tafeltje in het eetgedeelte van de lounge waar ik snel een warme maaltijd naar binnen werkte.

tier point run
Een lekkere warme maaltijd met champagne erbij

Nadien wilde ik een comfortabele stoel en een glas champagne! Even zitten, relaxen en mensen kijken. Een leuke bezigheid op het vliegveld, want je komt er wat tegen. Maar goed, laptop bij de hand en begin maar te tokkelen Jansen. Muziekje aan op de koptelefoon en de letters vlogen voorbij op het scherm.

tier point run
Meteen verslag doen van de gebeurtenissen

Af en toe een glaasje tussendoor. Ik probeer mezelf te bedwingen, maar die flessen Henriot Brut Rosé blijven gewoon naar me knipogen. Zo verleidelijk, ja dat wel, maar elk glas wat ik nu op heb, daar kan ik van de week eens zo hard voor aan de bak met trainen om het er weer af te krijgen.

tier point run
In het linkse glas zit geen Jack Daniels…

Op moment van schrijven ben ik aan mijn vijfde artikel bezig, iets wat me thuis absoluut niet zou lukken. Daar is teveel afleiding. Hier schiet het lekker op, misschien nog een tripje boeken? Het is wel verleidelijk, maar over twee weken mag ik weer vliegen. Dan niet in business, maar gewoon economy op de exit row.

Waar vlieg je dan naar toe? Nu gaan jullie lachen… Ik vlieg van Brussel naar London naar Amsterdam voor de nieuwjaarsborrel van InsideFlyer. Het was goedkoper dan met de Thalys! En het ergste of leukste is, dat ik zondag ook weer terug vlieg.

tier point run

Conclusie

Het is en blijft een leuke bezigheid om te doen zo’n tier point run of mileage run in het algemeen. Normale mensen zien het nut er niet van in, andere zeurpieten zeggen dat het overbodig is en dat je op die manier de status niet waardig bent. Ach man, loop toch een eind aan, ik heb plezier en geniet ervan, daar gaat het toch om in het leven?

tier point run
Op weg naar huis!

Hebben jullie al eens een tier point run gedaan? Wat was jullie ervaring? Of hebben jullie misschien al stiekem een BA trip gepland dit jaar? Ik ben volop aan het puzzelen maar heb nog niets geboekt. Misschien dat ik spijt krijg van het uitstellen, maar er bestaat altijd een kans dat er nog goedkopere tarieven voorbij komen.

 

Reacties

  1. foxtwo zegt

    Gefeliciteerd. Status maakt het vliegen, hoe veel of weinig je het ook doet, veel plezieriger.

    Die “horizontale roltrap” heet trouwens simpelweg een “loopband” 🙂
    In American English is het een “mowing walkway” en in British English een “travelator”.

  2. Jeroen van Beusekom zegt

    Prachtig Lionell! Wat een leuk artikel en dito ervaring. En je hebt helemaal gelijk als het gaat om plezier maken in het leven! Ik hou er ook van en vlieg daarom volgende week vrijdag avond naar Londen samen met mijn zoon van 10. We kopen zaterdag een paar boeken van zijn favoriete schrijver David Williams (nog drie en dan is zijn serie compleet, jammergenoeg ;-)) en vliegen aan het einde van de middag weer terug naar Amsterdam. Kan ik die boeken dan niet online bestellen? Ja natuurlijk kan dat, maar dit is veel leuker! En we zitten lekker lang in de KLM lounge samen (is alles gratis pa :-)? ). Dit zijn mijn eerste vluchten met KLM in 2018. Mijn doel is minimaal de status die ik nu heb (FB gold) maar ik heb zitten rekenen, onze zomervakantie (AMS-SIN-AMS) in combinatie met de reizen voor mijn werk kan ik Platinum halen dit jaar. Misschien 1 extra business run naar Madrid via Parijs in het najaar (tip zag ik op insideflyer!). Collect memories, not things!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *