Stipheidsacties grondpersoneel KLM gaan door

KLM Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De stipheidsactie van een deel van het grondpersoneel van KLM die gisteren was aangekondigd heeft vandaag niet tot grote verstoringen geleid. Dit was ook de verwachting van de maatschappij, ‘aangezien KLM medewerkers hun werk altijd veilig en volgens de voorschriften uitvoeren’. Volgens KLM deed ‘een zeer beperkt deel van het bij FNV aangesloten grondpersoneel’ mee met de actie; 230 werknemers waren opgeroepen door de vakbond. FNV meldt dat 22 vluchten ‘met (geringe) vertraging’ zijn vertrokken. “Vertragen was niet het doel van FNV Luchtvaart.”

Problemen aangetoond

Bij de actie werd strikt volgens de protocollen gewerkt. De vakbond neemt als voorbeeld de afhandeling van een 777 die -volgens het boekje-  vandaag 55 minuten heeft gekost, terwijl dat normaal 30 minuten duurt. Hiermee wijst FNV Luchtvaart op de hoge werkdruk voor de platformmedewerkers. Verder werd geconstateerd dat een aantal voertuigen niet in orde waren. Volgens projectleider Leen van der List heeft de actie het beoogde resultaat behaald:

Het geheel overziend moeten we vaststellen dat het signaal aan de KLM duidelijk is, zonder dat de reizigers veel hinder hebben ondervonden. Daarmee is het doel van deze actie gehaald. KLM bagatelliseert het effect van de actie.

Acties gaan door

FNV heeft aangekondigd de acties morgen, zondag 21 augustus, door te zetten. Volgens Schiphol vindt de actie tussen 09:00 en 13:00 plaats en kan dit mogelijk tot vertragingen leiden. Er wordt geadviseerd de vluchtinformatie in de gaten te houden.

KLM reageert als volgt op de voortzetting van de acties:

Ook nu verwacht KLM dat deze oproep geen nadelige operationele gevolgen heeft. Mocht FNV met deze acties alsnog beogen de gevolgen te creëren die de rechter heeft willen voorkomen, handelt FNV in strijd met het vonnis.

De rechtbank in Haarlem had eerder geoordeeld dat FNV in de drukke vakantieperiode geen acties mocht organiseren, onder andere in verband met de verhoogde terreurdreiging. Dit was echter specifiek gericht op werkonderbrekingen. Met de stipheidsacties voldoet de FNV formeel wel aan het vonnis, maar krijgt toch aandacht voor de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *