Schiphol zet medewerkers op de fiets

Start je reis met een gezonde snack op Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Hoe reis jij dagelijks vanuit huis naar je werk? Een groot deel van de bevolking kiest voor de auto, een ander deel voor het openbaar vervoer en weer een ander deel voor bijvoorbeeld de fiets. Veel medewerkers die reizen naar Schiphol maken nu nog gebruik van andere vervoersmiddelen dan de fiets. Daar wil Schiphol verandering in brengen door de medewerkers op de fiets te zetten.

Fietsland

De luchtvaart staat natuurlijk niet in zo’n goed daglicht. Zeker niet als het gaat om het milieu. Maatschappijen maar ook vliegvelden proberen op verschillende manieren ervoor te zorgen dat er minder CO2uitgestoten wordt. Zo vliegt KLM op bepaalde vluchten op bio-fuel, zet het vol in op het CO2Zero programma en monteert Transavia winglets op verschillende toestellen om zo de CO2 uitstoot te verminderen.

Schiphol zet de komende jaren verder in op duurzaamheid, en dan duurzaamheid in breedste zin van het woord. Het wil medewerkers meer stimuleren gebruik te maken van de fiets. Op deze manier worden de toegangswegen meer ontlast, wordt er minder CO2uitgestoten en het is beter voor de lichamelijke gesteldheid van de medewerker. Om dit te bereiken is Schiphol fietsambassadeur van staatssecretaris (I&W) Stientje van Veldhoven geworden.

Schiphol zet medewerkers op de fiets

Het plan

Als fietsambassadeur moet je natuurlijk wel een plan hebben om dit verder uit te werken. Daarom werkt Schiphol samen met enkele andere grote partners. Het gaat hierbij om Microsoft, OrangeNXT en BAM. Samen rollen ze het programma goinGDutch uit. Bij dit programma hoort een visie die ervoor moet zorgen dat men met de fiets naar Schiphol komt. Zo komt er in de plannen naar voren hoe de infrastructuur aangepast moet worden, hoe het fietsgedrag aangepast kan worden en meer fietsvoorzieningen aanwezig zullen zijn. Het goinGDutch programma zet vooral in op mensen die binnen een straal van 25km van de luchthaven af wonen. Met dit programma moet het onder andere financieel aantrekkelijk worden voor medewerkers om ook met de fiets te komen naar je werk.

Schiphol zet medewerkers op de fiets

De ambitie van Schiphol is om ervoor te zorgen dat eind 2024 10.000 medewerkers op de fiets naar de luchthaven te krijgen. Volgend jaar moeten dat er al 7.000 zijn.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft het volgende aan over deze goinGDutch plannen:

Goede routes en voorzieningen voor fietsers naar de luchthaven leveren veel op. Niet alleen voor de bereikbaarheid van de luchthaven, maar ook voor de gezondheid en de portemonnee van de fietsers zelf. En elke extra fietser ontlast de andere toegangswegen richting Schiphol. Als je kijkt naar het aantal reizigers op Schiphol zie ik daar ook veel potentie, vooral voor de reiziger die vaak moet vliegen en weinig bagage heeft.

Of de plannen uiteindelijk gaan brengen zoals ze beoogd zijn is natuurlijk afwachten. Maar de investering in infrastructuur rondom de luchthaven voor onder andere fietsers is natuurlijk nooit verkeerd. Dit maakt de luchthaven ook meer toegankelijk voor dagjes mensen, reizigers met (heel) weinig bagage die voor een dag op en neer moeten vliegen en natuurlijk voor de vliegtuigspotters 😉 .

Bron & beeldmateriaal: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *