Schiphol stelt Kaagbaan tijdelijk buiten gebruik wegens onderhoud2 min leestijd

Toestel landt op Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Begin komende maand zal de Kaagbaan op Schiphol niet gebruikt worden in verband met gepland onderhoud. Tijdens het onderhoud zal vliegverkeer tijdelijk meer gebruikmaken van de andere start- en landingsbanen op Schiphol. De Kaagbaan was deze maand één van de meeste gebruikte banen, bijna een derde van het verkeer maakte gebruik van dit deel van de luchthaven.

Werkzaamheden aan de Kaagbaan

Amsterdam Airport Schiphol (AMS) beschikt op dit moment over 6 banen. De Kaagbaan is de op één na langste (3.490 m), alleen de Polderbaan is langer (3.800 m). Laatstgenoemde mag dan de bekendste van de nationale luchthaven zijn, de andere banen ontkomen ook niet aan periodiek onderhoud. Deze keer is dus de Kaagbaan aan de beurt.

De werkzaamheden starten volgende week maandag 4 september en duren tot en met dinsdag 12 september 2023. Gedurende het onderhoud is de Kaagbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer. Schiphol stelt nu meer gebruik te moeten maken van de andere banen, denk bijvoorbeeld aan de Zwanenburgbaan, Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan.

De werkzaamheden voor regulier onderhoud aan de Kaagbaan doet Schiphol in samenwerking met Heijmans. Het gaat naast een algehele inspectie om kleine reparaties aan het asfalt en de markeringen. De bekabeling en elektra krijgen ook een check, evenals de lampen. De omliggende grasvelden krijgen een knipbeurt en het hemelwaterafvoersysteem wordt gecheckt. Tot slot kijkt de luchthaven meteen de omliggende taxibanen na.

Banenstelsel Schiphol (Bron: Schiphol)

Verdubbeling taxibanen

Schiphol zit de komende periode niet stil als het om werkzaamheden gaat. Naast het genoemde onderhoud aan de Kaagbaan is er nog meer te doen. Het vliegveld werkt namelijk ook aan de verdubbeling van het aantal taxibanen. Om de veiligheid te kunnen waarborgen betekent dit dat de Kaagbaan bij slecht weer niet beschikbaar is als landingsbaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mist of bij laaghangende bewolking. Deze situatie geldt van 4 september 2023 tot en met 19 februari 2024.

In september 2023 staat ook nog het onderhoud van de Schiphol-Oostbaan gepland. Maar deze baan is niet zo intensief in gebruik. In november volgen de werkzaamheden aan de Polderbaan. Afgelopen maand werd er nog gewerkt aan de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan.

Bron foto’s: Schiphol

Reacties

  1. JdV zegt

    Lullig dat de kaagbaan nu demissionair is maar er is vast wel een nieuwe baan te vinden in binnen of buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *