Schiphol drukste SkyTeam hub in 20212 min leestijd

Vertrek 2 te Schiphol (Bron: Unsplash / Ben Koorengevel)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dat Schiphol een belangrijkste positie inneemt in het internationale vliegverkeer weten we al langer. Zo staat de Amsterdamse luchthaven regelmatig in de top 3 van drukste vliegvelden ter wereld. SkyTeam maakt deze week bekend dat Schiphol zelfs de drukste SkyTeam hub van 2021 is.

SkyTeam hubs

Luchtvaartalliantie SkyTeam heeft op het moment negentien leden, waarvan ITA de nieuwste toevoeging is. Delta, Aeromexico, Air France en Korean Air hebben de alliantie opgericht in 2000. Niet veel later sloot ook KLM aan. Andere bekende leden zijn China Eastern, Garuda Indonesia, MEA, Saudia, Vietnam Airlines en Air Europa.

Elke airline heeft natuurlijk een eigen hub. Voor Air France is dat bijvoorbeeld Parijs-Charles de Gaulle (CDG). En Air Europa heeft Madrid (MAD) als hub. Veel airlines hebben echter meerdere hubs. Denk bijvoorbeeld aan Delta. De Amerikaanse airline moet natuurlijk ook een veel groter land bedienen. Daarvoor zijn op het moment zeven hubs ingericht, waarvan New York (JFK), Los Angeles (LAX), Seattle (SEA) en Atlanta (ATL) een van de bekendere zijn. Alle SkyTeam hubs kun je hier bekijken.

Leden van SkyTeam zijn verplicht een deel van de vloot te voorzien van een SkyTeam livery. Meer daarover lees je in dit artikel.

KLM 777 SkyTeam livery
Boeing 777 van KLM in SkyTeam livery (Bron: KLM)

Schiphol

Volgens SkyTeam was Amsterdam Airport Schiphol (AMS) de druktste SkyTeam hub in 2021. Daarbij heeft SkyTeam voornamelijk gekeken naar de overstappende passagiers die vliegen met een of meerdere leden van de alliantie. Belangrijke SkyTeam speler op Schiphol is natuurlijk KLM. Maar ook Delta en Air France zijn belangrijke maatschappijen.

Op de tweede plek komt de Parijse hub van Air France, namelijk Charles de Gaulle. Op #3 staat de luchthaven Benito Juárez Mexico-Stad (MEX), gevolgd door Atlanta Hartsfield-Jackson (ATL). Op de vijfde plaats komt New York (JFK). De exacte cijfers maakte SkyTeam nog niet bekend omdat het jaar nog niet helemaal voorbij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *