Review Retourtje Eindhoven – Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-8009 min leestijd

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is tijd voor een klein weekje citytrippen in Denemarken. We reizen dan ook af naar de Deense hoofdstad en bezoeken in Kopenhagen natuurlijk de kleine zeemeermin. Niet onze grote blauwe vrienden brengen ons naar Kopenhagen, maar de kleine groene dochteronderneming Transavia vliegt ons vanuit Eindhoven. In deze review lees onze ervaring over onze reis tussen Eindhoven en Kopenhagen met Transavia.

Met Transavia in Economy Eindhoven Airport naar Kopenhagen

Heerlijk zoals dat kan gaan, boeken we een paar weken voor vertrek onze tickets naar Kopenhagen. Nog redelijk voordelig ook en dat in hartje zomervakantie. Heen en terug kost ons € 116 voor een Transavia ticket, retour tussen Eindhoven en Kopenhagen, per persoon. Boek je op tijd dan ben je zo’n € 82 kwijt voor een retourreis inclusief handbagage. De grote koffers blijven deze keer thuis.

We kiezen ervoor om geen stoelen te selecteren wat weer de nodige euro’s bespaart. Bij het inchecken zijn de stoelen ‘kosteloos’ en voor zo’n korte vlucht maakt het ons niet heel veel uit of we bij elkaar zitten of niet.

Check-in en security check vanuit Eindhoven

Een dag van tevoren kun je inchecken voor de vlucht naar Kopenhagen. Dan doen we gewoon via de Transavia app en dat gaat vlot. Na wat klikjes kunnen we ook de stoelen selecteren. Helemaal voorin op rij 4 is nog voldoende plek en we kunnen dan ook met het gezelschap bij elkaar zitten, en dat zonder bijbetaling!

Met de boarding pass op de telefoon reizen we vroeg in de ochtend naar Eindhoven Airport. We parkeren de auto en wandelen naar het terminalgebouw van de luchthaven. Het is nog vroeg, dus erg rustig.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800
Goedemorgen Eindhoven!

Een deel van de groep gaat via de Fast Track, terwijl de andere groep via de normale rij naar de veiligheidscontrole gaat. Uiteindelijk blijkt op dit vroege tijdstip er geen verschil te zijn in snelheid.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800
Links de Fast Track-lane, rechts de normale rij.

Boarding Transavia naar Kopenhagen

Onze vlucht vertrekt om 07.15 uur. We hebben dus nog best wat tijd tot vertrek. We ontbijten op de luchthaven.

Ongeveer 30 minuten voor vertrek begint het boardingproces. Er wordt omgeroepen dat boarding begint en al snel snelt iedereen richting de gate. Er staat een flinke rij en we besluiten dan ook als een van de laatsten in te stappen.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800
Bij de gate kun je checken of je handbagage mee mag aan boord volgens de richtlijnen van Transavia.

Deze keuze zorgt er wel voor dat onze bagage in het ruim moet en opgehaald moet worden van de bagageband in Kopenhagen. We krijgen een label van de medewerker aangereikt en die bevestigen we aan de koffer. Bij het vliegtuig leveren we onze handbagage bij weer een andere medewerker in.

Via de trap komen we het vliegtuig in. We worden niet begroet en nemen daarna snel voorin plaats. Het valt gelijk op dat het toestel (PH-HZX) voorzien is van de oudere cabine, daarover later in deze review over de Transavia vlucht Eindhoven – Kopenhagen.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

Om 07.10 uur sluiten de deuren en begint de crew met het veiligheidspraatje. Iets wat streng en sfeerloos brengt de medewerker de instructies over. Dit had wel wat vriendelijker gemogen in mijn optiek. Na de veiligheidsinstructies komen er nog wat andere meldingen. Toiletten mogen enkel achterin worden gebruikt, er is eten en drinken aanwezig – maak alvast een keuze, en in verband met de korte vlucht komen ze niet met de artikelen langs die je kunt aankopen.

Op naar Kopenhagen!

Transavia Economy Cabine in de Boeing 737 naar Kopenhagen

Transavia vliegt naar verschillende bestemmingen met haar Boeing 737 vloot. Deze keer vliegen we met de 21 jaar oude PH-HZX van Transavia.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

In de cabine treffen we enkel economy stoelen, die in een 3-3 opstelling staan. Er zijn 32 rijen en 189 stoelen in dit toestel. Zelf zitten we op rij 4 en deze stoelen hebben een pitch van 74-76 cm.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

Stoelen bij de nooduitgang en op de eerste rij hebben een grotere pitch, maar hiervoor dien je wel bij te betalen.

Zoals eerder gezegd in deze review, zouden we terugkomen op deze oudere cabine. Stoelen lijken inmiddels antiek en zijn ‘lomp’. De rugleuning is laag en er is ook geen verstelbare hoofdsteun. De armleuningen zijn ook breed en zitten erg laag. Hierdoor zit je op beenhoogte erg krap. De beenruimte kan beter maar het is voor de duur van de vlucht prima. Ook zit de stoel niet heel fijn.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

Comfort op de vlucht van Eindhoven naar Kopenhagen

In deze review gaan we in op het comfort van de Boeing 737 van Transavia tussen Eindhoven en Kopenhagen. Transavia zet twee soorten cabines in. De variant in dit toestel is zeker toe aan vervanging, al vraag ik me af of men daar nog in gaat investeren. Transavia zal vanaf dit najaar namelijk de A321neo ontvangen en deze zullen de oudere toestellen vervangen.

De nieuwe A320NEO van Transavia (foto: Transavia)

Persoonlijk vond ik de stoelen in deze cabine dan ook niet prettig. De rugleuning is veel te kort waardoor mijn hoofd geen ondersteuning heeft en naar achter valt. Daarnaast zitten de armleuningen te laag en zijn ze te lomp. Dit beperkt de beenruimte.

Het is mogelijk hapjes en drankjes te bestellen vanaf het inflight menu. Ik sla over, maar er is voldoende keuze uit warme en koude drankjes, evenals snacks. Er zijn verschillende menuutjes samengesteld waaruit je kunt kiezen. Verder tref je nog een Transavia magazine, dat overigens flink is toegetakeld. Dit vind je de stoelzak onder het tafeltje. Het tafeltje is ook niet heel schoon vandaag.

Het is dat de vlucht iets meer dan een uur duurt en daardoor uit te houden is, maar ik kijk uit naar een vlucht met Transavia waarbij de cabine voorzien is van de Sky Cabine, waarover je in deze Best Seat Guide meer leest.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800
Hallo Denemarken!

Eerder verbleven we al eens in Kopenhagen. Een review van ons verblijf in het Moxy Kopenhagen Sydhavnen lees je hier.

Moxy Copenhagen Sydhavnen

Check-in en security check vanuit Kopenhagen

Het waren een paar prachtige zomerse dagen in Kopenhagen. Maar het is tijd weer huiswaards te reizen. Zoals je al kon lezen kozen we voor de terugweg ook de vlucht met Transavia. Waar de heenvlucht er vroeg naar Kopenhagen vertrok (07.15 uur), vertrekt de terugvlucht laat in de avond naar Eindhoven (21.20 uur). Al in de middag ontvangen we een bericht dat de vlucht vertraagd gaat vertrekken. Dit had er mee te maken dat de vlucht elders deze dag al flink wat vertraging opgelopen heeft.

Ook in de winter is Kopenhagen een zeer leuke stad voor een citytrip!

We nemen dit nieuws maar als positief op en kunnen hierdoor langer van het lekkere weer, eten en fijne sfeer in Kopenhagen genieten. Een dag voor vertrek hadden we al ingecheckt via de Transavia app voor de vlucht. Ook nu weer kunnen we heerlijk vooraan zitten in het vliegtuig. We selecteren de stoelen voor het gezelschap in rij 3. Ook nu niet vooraf aangekocht en toch fijn voorin.

Vanuit de stad nemen we de metro naar de luchthaven. De rit is comfortabel en snel. Je kunt hier eenvoudig met de M2 lijn heen reizen.

Eenmaal aangekomen op de luchthaven, is het ongeveer 10 minuten wandelen vanaf het station naar de security. Het is al vrij laat dus de rijen zijn kort. Ze zijn hier wel zeer strikt over de hoeveelheid vloeistof in je handbagage. Zorg dus dat je dit vooraf goed inruimt in een speciaal doorzichtig zakje. Deze moet ook uit de handbagage en los in de bak worden geplaatst.

De ingang voor de veiligheidscontrole

Na de security kom je langs het winkelgebied en restaurantjes. Transavia vertrekt Gate 8 in de F terminal. Na security is dit best nog een eindje wandelen. Wil je nog wat eten of shoppen, houdt rekening met minstens 10-15 minuten (rustig) wandelen.

Boarding Transavia naar Eindhoven

De vlucht moet nog aankomen als we arriveren bij de gate. Er zijn wat problemen met het toestel van Transavia richting Parijs-Orly. Hierdoor kan het toestel waarmee wij richting Eindhoven gaan, niet aan de gate arriveren.

Het boardingproces start uiteindelijk en iedereen staat schouder aan schouder bij de gate te wachten tot het toestel arriveert en leeg is. Het duurt allemaal lang en het is ook onduidelijk hoelang dit nog gaat duren. De vlucht zou nu een uur later moeten vertrekken dan de bedoeling is. Wel is duidelijk dat er te veel handbagage is en ook nu moet bagage weer afgegeven worden bij het toestel.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

Om 22.04 uur is het eindelijk zo ver, we mogen aan boord. Afhankelijk van de plek in het toestel, moet je voor- of achterin instappen. Hier wijst het grondpersoneel veelvuldig op.

Wij stappen de trap aan de voorzijde op en zitten al snel op onze stoelen in rij 3. En wat een verademing ten opzichte van de heenvlucht met Transavia! Het personeel is vriendelijk en verwelkomt ons aan boord. Dit toestel (PH-HXI), wat 6 jaar oud is, is voorzien van de Sky Cabine en een stuk comfortabeler.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800
Op naar Eindhoven!

Transavia Economy Cabine in de Boeing 737 naar Eindhoven

Ten opzichte van de heenvlucht heeft Transavia op deze vlucht dus een toestel met de nieuwere Sky Cabine ingezet. Ook hierbij zijn er 189 stoelen in een 3-3 opstelling. De stoelen bij de nooduitgang en op rij 1 hebben ook hier meer beenruimte. Zowel achterin als voorin het vliegtuig vind je toiletten.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

Comfort op de vlucht van Kopenhagen naar Eindhoven

Tot slot bespreken we in deze review over de vlucht van Transavia tussen Kopenhagen en Eindhoven ook het comfort van dit toestel met nieuwere cabine. In vergelijking met de heenvlucht hebben we nu meer beenruimte. Ook is de rugleuning beter en hoger, wat beter voor de nek en het hoofd is. De armleuningen zijn niet zo lomp en hierdoor beperkt het de beenruimte niet.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

Het tafeltje kun je eenvoudig naar je toe bewegen en onder het tafeltje vind je een stoelzak. In de stoelzak zijn een magazine, veiligheidskaart en menukaartje te vinden. Deze zien er netjes uit.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

De vlucht vertrekt ruim een uur later en we arriveren dan ook later op Eindhoven Airport. Eigenlijk ook later dan we nog zouden mogen arriveren, maar we zullen vast behoren tot een van de uitzonderingen die dag.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800

De crew is een stuk vriendelijker en voorziet de reizigers, wanneer ze dit willen, van een hapje en drankje. Voor de landing wordt alles netjes opgeborgen en voordat we het weten staan we aan de grond in regenachtig Eindhoven.

Review Retourtje Eindhoven - Kopenhagen met Transavia | Economy Class | Boeing 737-800
Vergeet niet je (hand)bagage van de band in Eindhoven op te halen!

Samengevat: deze cabine is een stuk comfortabeler en ook het personeel een stuk aangenamer. Dit doet mij meer herinneren aan een eerdere vlucht dit jaar met Transavia tussen Praag en Eindhoven. Op InsideFlyer schreven we hier eerder een review over en die is hier te lezen en voor een videoreportage bekijk je natuurlijk ons Youtube-kanaal.

Foto’s review Retourtje Eindhoven Kopenhagen met Transavia: InsideFlyer – Marco

Overzicht

Publicatie Datum

14 October 2023

Reisklasse

Stoel naar Kopenhagen

Stoel naar Eindhoven

Crew naar Kopenhagen

Crew naar Eindhoven

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Transavia vliegt met twee verschillende cabines naar verschillende bestemmingen. De oudere variant zou ik waar mogelijk proberen te vermijden, al heeft dit natuurlijk met de inzet van de toestellen te maken. De toestellen met de de nieuwere cabine daarentegen is een stuk prettiger en prima om met Transavia in te vliegen. Helaas heb ik deze reis verschillende ervaringen meegemaakt wat betreft de vriendelijkheid van het personeel. Qua drankjes en snacks heb ik niets genuttigd en kan ik hier dus ook niets over vertellen. Al is er wel een ruim aanbod op de vluchten.
Aangezien we last minute boekte was dit de beste en voordeligste optie voor ons om te reizen naar Kopenhagen. Een volgende keer zal ik zeker ook vanuit Eindhoven kiezen voor Transavia: kleine luchthaven, handbagage inbegrepen in de prijs en over het algemeen een prima product. Hopelijk zullen de oudere toestellen de vloot snel verlaten.

9 min leestijd">
3

Reacties

 1. Van Gooiland zegt

  De stoelen zijn lomp, en de armleuningen zelfs te lomp?!? Of juist niet te lomp?

  Welke betekenis van lomp is hier van toepassing?

  1) Afval van tabaksbladeren 2) Waardeloos lapje 3) Babokkig 4) Bakbeest 5) Banaal 6) Beer 7) Beotisch 8) Boers 9) Bokachtig 10) Bokkig 11) Bot 12) Bulachtig 13) Dom 14) Dwaas 15) Grof 16) Grofgebouwd 17) Heel onbeleefd 18) Honds 19) Hufterig 20) Immodest 21) Insociabel 22) Insolent 23) Kinkelachtig.

  Of is alles lomp omdat HV de luchtvaartmaatschappij van het lompenproletariaat is?

  Met de foto’s bij dit artikel is overigens ook gesjoemeld.

  • Marco zegt

   Beste Van Gooiland,

   Dank voor uw positieve feedback, daar hebben wij en onze lezers wat aan.

   Wat betreft de betekenis van lomp: ik ga graag voor de volgende opties op bingokaart: 4, 16, 17.

   Kunt u zich even nader toelichten m.b.t. het gesjoemel van de foto’s? Ik begrijp niet helemaal wat hier gesjoemeld zou moeten zijn. De foto’s zijn door ons zelf gemaakt, met uitzondering van de foto het nieuwe Transavia toestel, maar dit staat er, zoals u kunt lezen, ook bij.

  • Eelko zegt

   Weet u Van Gooiland, u bent een zuurpruim met al uw negatieve reacties. Zie hier wat dit betekent:

   zuur·pruim (de; m/v/x; meervoud: zuurpruimen)
   1
   nors mens

   Ah, hier is maar 1 betekenis van volgens de Van Dale. Ik kon er wel meer verzinnen, heeft u even mazzel. Desalniettemin dit dekt de lading redelijk goed. Wellicht kan u beter andere blogs gaan lezen als deze u niet aanstaat. Niemand verplicht u tot het lezen van deze lectuur hoop ik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *