Review: KLM bus service naar Schiphol5 min leestijd

KLM busservice

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

UPDATE: Miles of segmenten verdienen is helaas niet meer mogelijk.

We hebben al eerder geschreven over de KLM bus service van Maastricht en Eindhoven en Arnhem en Nijmegen naar Schiphol. Ook op het forum wordt over de busdienst gediscussieerd, vooral over het verdienen van Flying Blue miles. Om dit op te helderen nam ik de proef op de som en boekte de busdienst vanaf Eindhoven als onderdeel van een Europese vlucht.

Schema

De bus vanaf Maastricht en Eindhoven rijdt twee keer per dag in beide richtingen volgens onderstaand schema:

KLM bus
Dienstregeling

Het boeken kan gewoon online. Je kiest ZYT voor Maastricht CS, MST voor Maastricht Airport en EIN voor Eindhoven. Nijmegen is QNQ en Arnhem QAR. Er zijn geen extra kosten aan verbonden aan de busreis, maar je moet het wel op je ticket hebben staan dus boek het wel vanaf de goede opstapplek. Heb je een bussegment in je reis geboekt, dan kan je wel online inchecken maar geen boarding pass(es) printen. Je krijgt een incheckbevestiging en kan op Schiphol bij de kiosk je boardingpass uitprinten. Wel kan je eerder inchecken voor je vlucht. De 30 uur wordt namelijk berekend vanaf het moment van vertrek van de ‘busvlucht’. Zo kan je dus eerder een stoel kiezen dan de meeste mensen! Handig gezien de nieuwe toeslag voor het preselecteren van een stoel.

Mocht je tijdens de busreis vertraagd raken en je vlucht missen, dan boekt KLM je kosteloos om. Kom je door een vertraagde vlucht aan nadat de laatste bus is vertrokken? Dan zorgt de maatschappij ook voor vervangend vervoer.

Aan boord

In de vroege ochtend stond ik op Eindhoven Airport. Helaas was het onduidelijk waar de bus vertrok. Nergens was iets aangegeven. Ik ben maar bij de reguliere bushaltes gaan staan, helemaal links buiten de terminal. 5 minuten later dan gepland zag ik de touringbus aankomen en deze stopte inderdaad achter de bushalte, op de parkeerplek voor touringcars. Als bonus was het ook nog de Oranjeboven bus, gebruikt bij de aankomst van Olympisch atleten uit Rio. Ik zette mijn koffer in het laadruim en de chauffeur vroeg naar mijn naam die hij met de passagierslijst vergeleek. Ticket of ID was niet nodig.

KLM bus
KLM bus op Eindhoven

In de bus was het erg rustig. Niet meer dan tien passagiers. De stoelen waren erg comfortabel en hadden betere beenruimte dan in het vliegtuig! Ook konden de stoelen ver naar achter. Een uitkomst in een lege bus. De bus biedt verder wifi en er was zelfs een heus entertainmentsysteem met films en muziek! De busreis werd uitgevoerd door Oad.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze diashow vereist JavaScript.

Verder bevat de stoelzak de Holland Herald of Sky High catalogus, en is er een koelbox met water, en thee en koffie beschikbaar.

De rit verliep verder comfortabel en zonder problemen. Het was zaterdagochtend en het was rustig op de weg, dus we arriveerden 20 minuten eerder dan gepland op Schiphol. We werden afgezet voor vertrekhal 2 met de intercontinentale incheckbalies van KLM.

Na het uitladen van mijn koffer vroeg ik de chauffeur of hij de passagierslijst naar KLM moest sturen. Hij wist van niks dus ik verwacht dat het niet uitmaakt of je no-showed. Als je de bus mist kan je ook nog gewoon je vlucht vliegen als je op tijd op Schiphol bent. Je ticket wordt niet gecancelled wat bijvoorbeeld wel gebeurt als je de Thalys mist.

Flying Blue miles?

UPDATE: Miles of segmenten verdienen is helaas niet meer mogelijk.

Voor de meeste lezers het interessantste onderdeel van de busreis. Krijg je miles en segmenten in Flying Blue? De voorwaarden konden niet onduidelijker zijn:

Flying Blue leden verdienen alleen Award Miles en/of Level Miles en kwalificerende vluchten op een KLM-vlucht. De KLM Busservice Maastricht/Eindhoven – Schiphol (en retour) is een uitzondering op deze regel.

Omdat ik mijn Alitalia nummer in de boeking had, claimde ik online de miles voor Flying Blue. Hiervoor had ik alleen mijn boekingscode nodig. De miles voor de vluchten werden zonder problemen instant gecrediteerd. Het bussegment gaf echter een foutmelding omdat deze nog niet uitgevoerd zou zijn.

Flying Blue retroclaim
Online retroclaim. Erg gemakkelijk en snel!

Daarop heb ik via het contactformulier Flying Blue gevraagd de ‘vlucht’ alsnog bij te schrijven. Binnen een half uur stonden de miles en segment op mijn account!

KLM bus
Confirmed: je krijgt (kwalificerende) miles en een segment voor de busreis!

Conclusie

Ik ben erg onder de indruk van de KLM busdienst. Aan boord zit je erg comfortabel, je hebt internet, entertainment en wat te drinken en je bespaart geld voor parkeren of een treinkaartje. Daarnaast verdien je ook nog eens segmenten waardoor je sneller kwalificeert voor een Elite niveau! Afhankelijk van je vluchttijden is het misschien wel vroeg opstaan of heb je een lange wachttijd, maar als het schema je enigzins uitkomt zou ik niet twijfelen om de gratis bus te boeken!

Op de terugweg heb ik door de vluchttijden de bus niet kunnen nemen. Vanaf Schiphol vertrekt de bus vanaf Platform C voor Schiphol Plaza. Ik durf dus niet met zekerheid te zeggen dat je ook miles krijgt als je no-showed. Als dit te vaak gebeurt kan KLM natuurlijk besluiten geen Flying Blue miles meer toe te kennen en dat wil niemand.

Meer informatie over de dienstregeling en opstapplekken vind je hier voor Nijmegen en Arnhem en hier voor Eindhoven en Maastricht.

Heb je vragen over de busdienst of wil je je eigen ervaringen delen? Laat hieronder of in het forum een reactie achter!

Reacties

 1. BWempe zegt

  Is het nog steeds mogelijk om de busservice, nadat je je ticket al hebt geboekt, kosteloos aan een itinerary toe te voegen?

  • The Flying Dutchboy zegt

   Ja dit kan als je even contact opneemt met KLM Reserveringen. Volgens mij is dit wel tijdelijk omdat de dienst nog redelijk nieuw is. Uiteindelijk willen ze natuurlijk dat je het gelijk online boekt.

   • Dutchie zegt

    Mij is verteld dat dit per 01.06.2016 niet meer mogelijk was voor Arnhem en Nijmegen (omdat deze route dus al langer bestaat). Helaas komen de prijzen met en zonder bus zo goed als nooit overeen (hij boekt in een andere farebucket), dus moet ik alsnog telefonisch reserveren, wat dan wel mogelijk is.

 2. Rob zegt

  Wij gaan via een reisbureau. vlucht met klm mee
  Kunnen wij ook met die bus. En hoelang vorige je vertrekt kun je de bus reserveren

 3. Felix zegt

  Als ik het goed begrijp en mijn reis is Eindhoven-Amsterdam-Oslo, dan kan ik al wel online inchecken maar voor de vlucht Amsterdam-Oslo geen boarding pass printen of toevoegen aan mijn wallet (voorheen Apple Passbook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *