Review: Een verblijf in een echt Japans cabine hotel5 min leestijd

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Japan is het land van de cabine en capsule hotels. Tijdens mijn bezoek aan Fukuoka verbleef ik in een cabine hotel. Ik ben normaal gesproken niet zo’n fan van cabine hotels en gedeelde faciliteiten, maar aangezien er vrijwel geen andere accommodaties beschikbaar waren zat er niets anders op! Achteraf kan ik zeggen dat het mij alleszins meeviel. 

Dit artikel is onderdeel uit een reeks van een rondreis door China en Japan. De volgende artikelen zijn inmiddels al gepubliceerd op Insideflyer.nl:

Golden Week

Mijn verblijf in Fukuoka viel precies in de Golden Week samen met het Dontaku Festival, waar honderdduizenden Japanners op af komen. Tijdens de Golden Week zijn vrijwel alle bedrijven en kantoren gesloten en gaan veel Japanners op vakantie. Het is de langst aaneengesloten periode waarbij de meerderheid van de Japanners vrij heeft. Hotels, vluchten en treintickets zijn dan meestal al weken van te voren uitverkocht. Het koste mij dan ook grote moeite om een hotel te vinden.

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival
Tijdens de Golden Week worden er veel festivals gehouden in Japan!

Ruim drie maand van te voren waren er nog maar enkele kamers beschikbaar in de hele stad, maar de prijzen waren extreem hoog. Zo vroeg men bij het Hilton meer dan 500 dollar per nacht. Dit was mij iets te veel van het goede. Uiteindelijk kwam ik uit op Cabin Hotel Hakata, een cabine hotel voor ongeveer 40 euro per nacht. Het was de laatst beschikbare kamer.

Capsule vs Cabine hotels

Japan is het land van de cabine en capsule hotels. Ruimte is er erg schaars. Naast veel hoge gebouwen zie je dit terug in woningen en accommodaties. Zo zijn hotel kamers vaak relatief klein en duur. Als alternatief is men gekomen op cabine en capsule hotels. Deze zijn zo ingericht dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van elke kubieke centimeter. Echte gedeelde kamers zoals je vaak in hostels ziet, zijn niet echt populair in Japan. Japanners hechten namelijk veel waarde aan privacy.

Het voordeel van cabine en capsule hotels is dan ook dat ze voor gedeelde faciliteiten relatief veel privacy bieden. Een cabine biedt daarmee meer ruimte en privacy dan een capsule. Een capsule is vaak niet meer dan een eenpersoonsbed in een kleine afgesloten ruimte. Vaak zitten er meerdere capsules boven elkaar. Een cabine is een stuk groter (je kunt er in staan) en heeft daarnaast vaak ook nog een klein bureau en wat ruimte rond het bed.

Japan, cabine, capsule, hotel, fukuoka, review
Capsule vs Cabine

Cabin Hotel Hakata

Het Cabin Hotel Hakata bevindt zich midden in het centrum van Fukuoka op loopafstand van Hakata Station. Direct bij binnenkomst was het personeel erg vriendelijk, maar ik kon nog niet inchecken (pas vanaf 16:00). Ik was toch alleen van plan om mijn koffer te droppen aangezien ik naar het Dontaku Festival wilde.

Ik wist nog niet precies waar het festival zou plaatsvinden en vroeg of ze toevallig meer wisten over de locatie en het programma. Ze spraken gebrekkig Engels, maar we kwamen er prima uit met hulp van kaarten en een telefoon. Meer over mijn bezoek aan Fukuoka en het Dontaku Festival lees je hier.

Het wordt gewaardeerd als je direct bij binnenkomst je schoenen uit doet. Dit geldt eigenlijk voor alle cabine en capsule hotels, en zeker bij Japanners thuis (guesthouses). Je kunt je schoenen opbergen in een speciaal daarvoor bestemd kluisje.

Japan, cabine, capsule, hotel, fukuoka, review
Bij de receptie is een hele wand om je schoenen op te bergen.

Het hotel heeft drie verschillende kamers; C (capsules) ,D (cabines) en E (+cabines), waarbij de C-kamers het kleinst zijn en de E-kamers het grootst. Ik had zelf een D-kamer. De kamers hebben een vaste prijs. Capsules zijn beschikbaar vanaf 25 euro en cabines vanaf 30 euro. Tijdens festivals en speciale dagen betaal je meestal een toeslag van ongeveer 10 euro.

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival
Mijn D-cabine bij het Cabin Hotel Hakata in Fukuoka.

De cabine voelt best ruim aan en is voorzien van alle gemakken. Een zacht eenpersoonsbed, een kledingkast, een bureau, een televisie en een wekker. De cabines zijn niet helemaal afgesloten van de gang, maar bieden voldoende privacy. Ik heb geen last gehad van snurkende of schreeuwende medegasten. Eigenlijk heb ik goed geslapen. Aan een stuk door.

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival
De cabines zijn met een schuifdeur afgesloten van de gang.

De badkamers zijn gedeeld, maar er zijn er meer dan voldoende en ze zijn schoon. Ze worden zelfs constant schoongemaakt. Ook zijn de badkamers voorzien van alle gemakken; van scheersetjes en tandenborstels tot badolie en aftershave balsem.

Japan, cabine, capsule, hotel, fukuoka, review
De badkamers zijn voorzien van alle gemakken!

Tot slot

Ik had geen hoge verwachtingen, maar vond het al met al zeer meevallen. De cabines zijn best ruim en voorzien van alle gemakken. De gedeelde badkamers zijn goed schoon en ook voorzien van alle gemakken. Voor een kleine 40 euro (4500 Yen) mag ik niet klagen.

Overzicht

Publicatie Datum

28 May 2017

Voordelen

- Vriendelijk personeel
- De cabines zijn voorzien van alle gemakken
- De cabines bieden relatief veel privacy
- Badkamers zijn erg schoon

Nadelen

Geen

Service

Locatie

Kamer

Eigenschappen

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Ruime cabines met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

5 min leestijd">
4

Reacties

  1. Tweettweet zegt

    Hey! Mooie recensie, als ik ooit eens naar Japan ga, ga ik zeker een dergelijk hotel uitproberen 🙂

    • Roij Scholten zegt

      Graag gedaan 😉 Voor zover ik mij kan herinneren zijn er kluisjes voor bagage beschikbaar. Een kleine trolley kun je eventueel kwijt in de cabine zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *