Bestemmingstips Fukuoka en het Dontaku Festival5 min leestijd

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Tijdens mijn reis door Japan heb ik een tweedaags bezoek gebracht aan Fukuoka. Ik was er deze keer speciaal voor het Dontaku Festival. Dit festival trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. De inwoners van Fukuoka trekken tijdens dit festival in traditionele kleding door de straten van de stad en doen zich te goed aan de vele food markets.

Dit artikel is onderdeel uit een reeks van een rondreis door China en Japan. De volgende artikelen zijn inmiddels al gepubliceerd op Insideflyer.nl:

Fukuoka Airport

Het vliegveld van Fukuoka ligt aan de rand van de stad en met de metro ben je in slechts zes minuten in het centrum van de stad (Hakata station). Het metrostation ligt bij de domestic terminal. Er is een gratis transferbus tussen het metrostation en de internationale terminal. De rit duur ongeveer 15 minuten.

Finnair is overigens de enige airline die vanuit Europa direct op Fukuoka vliegt. KLM heeft ook op Fukuoka gevlogen, maar is hier vorig jaar vanwege tegenvallende passagiersaantallen mee gestopt.

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival
Een bus brengt je gratis van het metrostation naar de internationale terminal!

Fukuoka

Fukuoka is een stad op het meest westelijke eiland Kyushu. Het is een van de grootste steden van Japan. Vanuit de stad ben je met het vliegtuig binnen een uur in China of Zuid-Korea. Fukuoka staat bekend om haar vele festivals, waaronder het Dontaku Festival tijdens de Golden Week en het Hakata Gion Yamakasa Festival in juli.

Fukuoka, Japan, Dontaku Festival
Fukuoka is de stad van de Japanse festivals!

De Golden Week is een reeks van feestdagen in Japan in de eerste week van mei, waarbij vrijwel alle bedrijven en kantoren zijn gesloten en heel veel mensen op vakantie gaan. Het is de langst aaneengesloten periode waarbij de meerderheid van de Japanners vrij heeft. Hotels, vluchten en treintickets zijn dan meestal al weken van te voren uitverkocht. Het koste mij dan ook grote moeite om een hotel te vinden. Een review van het hotel waar ik verbleef zal later gepubliceerd worden.

Sightseeing

Fukuoka is een relatief moderne en kosmopolitische stad met vooral veel hoogbouw. Tussen de wolkenkrabbers vind je soms opeens een prachtige tempel of shrine. Echte oude traditionele wijken zoals die in Tokyo en Kyoto vind je er echter niet.

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival
Een shrine vlak bij het metrostation van Tenjin.

Een van de meest indrukwekkende tempels van de stad is de shrine van Hakata Gion Yamakasa. In juli vindt hier jaarlijks het gelijknamige festival plaats. In Hakata vind je tevens de Kushida-jinja tempel. Een van de oudste tempels van de stad. Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan de Yatai Food Market. Deze is in tegenstelling tot de festivals elke dag open vanaf 18:00.

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival
De shrine van Hakata Gion Yamakasa.

Een andere prachtige tempel is Tocho-ji. De tempel staat bekend om de grootste houten Boeddha van Japan.

Fukuoka, Japan, Dontaku Festival
De tempel van Tocho-ji.

Fukuoka heeft een subtropisch klimaat met warme vochtige zomers en milde winters. Rondom de stad zijn vele prachtige stranden te vinden waar je lekker een dagje kunt vertoeven. Ik had er zelf geen tijd voor, maar tijdens de landing op de luchthaven van Fukuoka heb ik wel prachtige stranden gezien. Veel stranden zijn met de bus bereikbaar vanuit Hakata Station. Kijk voor meer informatie hier.

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival
Fukuoka wordt omgeven door prachtige stranden!

Dontaku Festival

Je kunt Fukuoka het beste bezoeken tijdens een van de vele festivals in mei, juni en juli. Fukuoka ademend dan een hele andere sfeer uit. De normaal gesproken ingetogen Japanners laten zich tijdens de festivals op hun best zien.

Japan, Fukuoka, Dontaku Festival
Het Dontaku Festival verweist naar “Hakata” het Nederlandse zondag.

Ik was er tijdens het Dontaku Festival. Dit festival wordt al ruim 800 jaar gehouden op drie en vier mei. Het hoogtepunt is op vier mei met een groots opgezette optocht die maar liefst vijf uur duurt. De optocht vindt altijd plaats in de wijk Tenjin rond het gelijknamige metrostation.

Deze diashow vereist JavaScript.

Direct als je het metrostation uitloopt vallen de vele kraampjes op. Ze verkopen hier allerlei Japanse specialiteiten en lekkernijen. Het is niet altijd even duidelijk wat er precies verkocht wordt, maar de verkopers zijn erg vriendelijk! En het smaakt heerlijk! De prijzen zijn erg schappelijk met 100 tot 500 Yen (1 tot 4 euro). En voor vier euro heb je dan ook echt een complete maaltijd!

Deze diashow vereist JavaScript.

De optocht begon om 15:00 met dreigende bewolking, maar gelukkig bleef het droog! Het was een prachtige optocht met verklede Japanners in allerlei verschillende stylen. Van traditioneel Japans als in Kyoto tot supermodern zoals je in Osaka ziet. Naast inwoners uit Fukuoka waren er ook verschillende landen met een groep vertegenwoordigd, waaronder Myanmar, Thailand en Indonesië.

Inspiratie opgedaan? Of heb je nog vragen of tips? Laat het hieronder weten of start een topic op het forum!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *