Een dagje Formentera, een paradijselijk eiland in de Middellandse zee5 min leestijd

Formentera Ses Illetes

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wanneer je Ibiza bezoekt dan moet je ook zeker naar Formentera. Het eiland ligt ongeveer 7 km ten zuiden van Ibiza en is met de boot te bereiken.
Onze boot vertrok vanaf Platja d’en Bossa, vlakbij Ibiza stad. Dat was voor ons slechts 2 minuten lopen aangezien we in het hotel Torre del Mar verbleven. Tickets voor de boot hadden we voor €22,- p.p. gekocht in het hotel maar bij de steiger waar de boot vertrekt is ook een verkooppunt.

Vervoer Formentera

De boottocht naar Formentera is al een leuk tochtje op zich. Op de paar groen gekleurde mensen na dan. De boot stuiterde lekker op de golven. De haven is al een leuke binnenkomst, overal leuke bootjes. Het was nu nog vrij rustig op het water want het hoogseizoen moet nog beginnen.

Eenmaal aangekomen wilde we natuurlijk wat van het eiland zien. Als rasechte Nederlanders dachten we, we huren fietsen. Zo groot is het eiland niet. Doe het niet! Ik herhaal, doe het niet!! De zadels waren veel te hard en onderweg lag er ook nog eens een ketting af. Ook was het eiland iets groter dan we dachten. Al met al hebben we meer dan 30km gefietst. Het eiland is ook nog eens niet vlak en stond op sommige plekken best wat wind. Ik ben normaal vrij sportief aangelegd maar op gammele fietsjes is het toch afzien. Dus tip van de dag, huur een scooter!

Formentera fietsen
Onze mooie gammele fietsen.

Cala Saona

Met eigenlijk geen idee waar we heen moesten fietsen, vertrokken we richting het zuiden. Ik had gelezen dat heel het eiland mooi moest zijn. Dit is ook zeker waar. Heel veel wegen heb je niet op het eiland. Ongeveer halverwege het eiland kwamen we bordjes tegen met Cala Saona. Wij namen de afslag die kant op. Eenmaal aangekomen kom je bij een prachtige baai uit. Helaas was het toen nog wat bewolkt. Er was bijna niemand, heerlijk rustig. Er stond alleen een hotel en twee strandtenten. Hier konden we even bijkomen en genieten van het mooie uitzicht.

Formentera Cala Seona
Cala Saona, helaas was het toen nog bewolkt.
Formentera Cala Seona 2
Heerlijk rustige baai. Prachtig uitzicht.

Cap de Barbària

Op Pinterest had ik een beetje mijn huiswerk gedaan. Zo had ik ook gelezen over de vuurtoren van Cap de Barbària. Wij die kant op. Met een hoop geklaag en frustratie kwamen we uiteindelijk aan. De hele weg alleen maar tegenwind en versnellingen die niet meewerkte. De vuurtoren staat op het zuidelijkste puntje van Formentera. De kustlijn is hier veel ruiger. Hoge golven die tegen de rotsen aan slaan en weinig groen. Meer dan de vuurtoren is daar ook niet. Neem dus een lunchpakketje mee. Wij hadden gehoopt daar ergens te kunnen eten maar er zit niks in de buurt.

Formentera Cap de Barbaria
De weg naar de vuurtoren. Helemaal in het zuiden van het eiland.
Formentera Cap de Barbaria 2
De vuurtoren van Cap de Barbària.

San Francisco Javier

Gelukkig hadden we op de weg terug naar het noorden de wind mee en begon de zon ook eindelijk te schijnen. Dit maakte de rit een stuk dragelijker. Onderweg zagen we een leuk stadje en besloten om daar te kijken of we daar wat konden eten. De straten waren bijna helemaal leeg van San Francisco Javier. De siësta was in volle gang. De restaurants waren gelukkig wel open.

Formentera San Francisco Javier 2
Even lekker eten in het stadje San Francisco Javier.

Zo kwamen we uit bij restaurant/bar L’Estrélla. Ze moesten denk ik nog wennen aan de toeristen, want we werden nogal bekeken op het terras. Of ze dachten misschien, daar heb je weer een paar van die gekke Nederlanders op de fiets. Na hier lekker gegeten te hebben, liepen we nog wat rond. Het stadje was echt prachtig. Overal grote olijfbomen en mooie witte huisjes, ik was op slag verliefd. Nooit meer naar huis dacht ik. Helaas zat dat er niet in. Het stadje is zeker een bezoekje waard.
Met de gedachte we zijn klaar met fietsen en gaan richting de haven, ‘sprongen’ weer op de fiets.

Formentera San Francisco Javier 3
Overal in het stadje zijn olijfbomen te vinden.

Playa de Ses Illetes

Onderweg naar de haven zag ik bordjes Playa de Ses Illetes. Die naam kwam me bekend voor van alle plaatjes die ik had bekeken op Pinterest. Wij die kant op, onderweg ketting van de fiets afgegaan. Beide nog nooit een ketting gemaakt. Ik ging het wel proberen. Het lukte ook, alleen hele zwarte handen als gevolg en maar twee zakdoekjes mee. Gelukkig waren we er al bijna. Daar aangekomen stond ik versteld van hoe adembenemend mooi het strand was.
De zee zo mooi blauw en helder. Het was echt een paradijs in de Middellandse Zee.

Formentera Ses Illetes
Verscholen achter wat struiken zit een waar paradijs.
Formentera Ses Illetes
Formentera een paradijselijk eiland in de Middellandse Zee.

Voordeel van in het voorseizoen gaan is dat het nog lekker rustig is. Plek genoeg om lekker even op het strand te liggen.
Heel veel tijd hadden we niet want de laatste boot richting Ibiza vertrekt om 19:00.
Bij het strandje was één strandtentje, Kiosko Pirata. Hier hebben we even lekker een sangria gedronken en van het mooie strand genoten.

Formentera Ses Illetes
Kiosko Pirata.
Formentera Ses Illetes
Gezellig strandtentje bij Playa de Ses Illetes.

 

Boottocht terug naar Ibiza

Vermoeid van het fietsen hebben we de fiets ingeleverd en zijn we richting de boot gegaan.
Die deed er twee keer zo lang over dan op de heenreis. Nog meer dan op de heenreis stuiterde hij over de golven. Tegen 20:00 waren we eindelijk terug op Ibiza.
Het was een vermoeiende dag maar zo de moeite waard geweest. Formentera is een prachtig eiland met zoveel te zien en verschillende kanten. Echt een aanrader wanneer je naar Ibiza gaat om daar naartoe te gaan. Je wordt niet teleurgesteld. Ok, alleen wanneer je fietsen huurt dan.

Zijn jullie wel eens naar Formentera geweest? Laat dan een berichtje achter, ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Formentera Ses Illetes
Proost!

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

 1. Björn zegt

  Hoi Tamara,

  Leuk om te lezen. Ik ben er ook drie weken geleden geweest met ook een dagje naar Formentera. Dit samen met mijn vrouw en 2 jarige dochter. Zoals beschreven een prachtig eiland en idd in die periode erg rustig. Hij hadden het ANWB Ibiza boekje met daarin ook een hoofdstuk Formentera. Volgens het boekje moeten de stranden bij Cala Saona prachtig zijn. Zag dat jij daar ook bent geweest. Iedereen heel relaxt, bedden genoeg en een zee waarin je 50 meter kunt lopen zonder kopje onder te gaan en dat bij een temperatuur van +/- 23C 🙂
  Wij hebben er ook aan zitten denken om op de fiets te gaan maar toen we eenmaal op het strand waren, waren we blij dat we de taxi hadden genomen. 1 Week geleden is het hoogseizoen begonnen en mij is verteld dat dan de toeristen vanaf de boot beginnen te rennen om als eerste bij de scooter en fiets verhuur aan te komen. Dit gebeurt dus elk uur. Schijnbaar een mooi gezicht vanaf het terras met een biertje in de hand 😉

  Veel succes met je verdere reizen.

  Gr,

  Björn

 2. Anneke zegt

  Hoi Tamara,
  Smakelijk gelachen om je blog. Had m alleen graag wat eerder gelezen want ook wij zijn er in getrapt en hebben fietsen gehuurd, fout, fout, fout.
  Gelijk na de haven links gegaan en langs een drukke autoweg uitlaatgassen happen. Eerste afslag rechts naar waar wij hoopten het eerste parelwitte strand, helaas, mooi natuurgebied maar niet wat we direct voor ogen hadden.
  Toch maar weer langs de autoweg en bij San Fransesco afgeslagen naar rechts, na in de bloedhitte met gammele fietsen zonder remmen en haperende versnelling heuvel op gefietst en nog geen zicht op strand terug gefietst naar San Fransesco en lekker geluncht.
  Even gegoogeld en jouw blog gelezen.
  Daarop besloten terug te fietsen en het door jou aanbevolen strandje te zoeken.
  Dat is gelukt. Even de ondiepe, prachtig blauwe zee in geweest en toen weer op de fiets gesprongen, diepe snee opgelopen aan mijn been aan het fietsmandje achterop en snel fietsen ingeleverd heerlijk ijsje gegeten en terug op de boot naar het mooie Ibiza met stranden die ook heel prachtig zijn.
  Dus, inderdaad, bootreis is leuk maar fietsen huren, doe het niet!!!

  • Truus roosen zegt

   Wij gaan al jaren er 3 weken op vakantie, huren er voor die 3 weken een fiets en fietsen van strand naar strand. Geweldig

   • Inge zegt

    Wij gaan binnen 3 weken. Jij hebt blijkbaar geen problemen met het huren van fietsen. Heb jij tips om aan een goede degelijke fiets te geraken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *