Reisverslag: Keulen als Alternatieve Stedentrip deel 1

tripreport-keulen-alternatieve-citytrip

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Londen, Parijs, Milaan… Allemaal topfavorieten voor een weekendje weg. Waar ga je heen als je alles al hebt gezien? Of wil je juist gewoon even iets anders? Op slechts 2 uur en 40 minuten rijden met de trein vind je het pittoreske Keulen. Een prima bestemming om met je geliefde of een groep vrienden een heerlijke Kölsch te proosten!

 

Stedentrip met Trein of Vliegtuig?

Vorige maand wilden mijn vriend en ik een weekendje weg om ons lustrum te vieren. 5 jaar samen en we hebben al heel wat mooie bestemmingen bezocht samen. Bali, Parijs, Brugge, Thailand, Taipei, Griekenland, Spanje… Nu kwam mijn vriend ineens met het spontane idee om naar Keulen te gaan. Keulen? Ik kon me er totaal geen voorstelling bij maken, maar ik sta voor alles open en zo waren de treintickets geboekt. Voor slechts 38 euro per persoon hadden we een ticket bij ICE International, wat naar mijn idee wel een redelijk gemiddelde prijs is. In sommige gevallen gaan ze zelfs voor minder over de toonbank. Net als naar Parijs vind ik het het veel prettiger om met de trein te reizen dan met het vliegtuig. Geen gedoe met baggage inchecken en je reist zo van het ene stadscentrum in het andere. Daarbij vind ik treinen gewoon super relaxed. Veel beenruimte en een stopcontact om je elektronische apparaten op te laden.

 

 

Keulen-als-Alternatieve-Citytrip
Centrum van Keulen.

 

Overnachten in Keulen

In Keulen zijn de prijzen van de hotels ongeveer net zo hoog als in Nederland. Om die reden verbleven we in deze Airbnb. In eerste instantie was deze kamer in dit appartement hartstikke prima, ware het niet dat we een intents vervelende groep jongens in de kamer naast ons hadden die er voor een zuipweekend waren. Nachtrust -1. Daarnaast heb ik vaak toch een beetje een dubieus gevoel bij Arbnb’s. Ook dit huis werd verhuurd door een ondernemer die meerdere panden in bezit heeft en op die manier geld verdient. Ik weet dat het in Amsterdam best een big issue is geworden vanwege het schrijnende woningentekort en het groeiende aantal Airbnb’s maakt dat er niet beter op. Denk hier dus goed over na op je volgende trip mocht je zo’n overnachting overwegen.

Lees ook: Hyatt Regency Keulen

 

Keulen als Alternatieve Citytrip
Een van de vele kleine steegjes in Keulen.

 

Waarom je Keulen Móet Bezoeken

Ik moet toegeven dat Keulen mij op een aangename manier verrast heeft. Natuurlijk zijn er nog genoeg populaire plekken die ik zou willen bezoeken zoals Milaan, Moskou of Venetië. Keulen is misschien niet het eerste waar je aan denkt voor een citytrip maar er is genoeg te doen om een heel weekend te vullen.

 

Als eerste is er de rijke Romeins-Germaanse geschiedenis. De stad vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, ongeveer 50 na Christus. Destijds heette het nog Colonia Claudia, wat Latijn is voor het Romeinse Keulen. Vandaar dat Keulen in het Engels ook Cologne heet. *News flash*. En bij Cologne moeten veel mensen al gauw denken aan Eau de Cologne (Keuls water). Je kent deze kenmerkende parfum vast wel nog van je grootmoeder die dit royaal over haar kleding sprenkelde. In deze stad vindt dit geurtje zijn oorsprong.

 

All Day, Every Day Beer!

Wat ook echt typisch Keuls is, dat is het bier. Hou je net als wij van een spannend speciaalbiertje, dan krijg je het nog lastig in Keulen want er wordt louter Kölsch gedronken. Dit bier wordt en mag alleen in Keulen worden gebrouwen en de inwoners zijn er maar wat trots op. Een van de weinige plekken waar ze een biervariatie hebben is, hoe kan het ook anders, in het biermuseum. Toch zou ik deze plek vermijden, tenzij je van kapot toeristische trekpleisters houdt.

 

 

Keulen-Als-Alternatieve-Citytrip
Keulen is geen Keulen zonder een Duitse Schweinshaxe!

 

 

Wat misschien nog wel het beste is: ze kennen hier geen openbaar alcoholverbod zoals we in Nederland gewend zijn. Dat houdt in dat je de elke dag, de hele dag mensen ziet drinken op straat. Met name op zomerse dagen is de Rheingarten erg gezellig. Je zult in dit park langs de Rijn meer mensen zien die gezellig samen een biertje drinken dan op het terras. Let wel dat je proost met de onderkant van de bierglazen. Het verhaal gaat dat het proosten met de randen van het glas vroeger bedoeld was om te testen of er gif van je vijand in je glas zit. Maar in Keulen is het een teken van vertrouwen wanneer je proost met de onderkant. Dus, de volgende keer dat je in Keulen bent, PROST!

 

 

Keulen-Als-Alternatieve-Citytrip
Louter Kölsch!

 

Volgende week deel 2 van het reisverslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *