Productie Airbus A380 komt definitief ten einde

Welke Fifth Freedom Flights heeft Emirates?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dat het niet goed ging met de A380 wisten we al. Het Franse Airbus maakte deze week bekend definitief te gaan stoppen met de productie van de A380. Doordat diverse airlines afzagen van hun bestelling is er niet langer genoeg werk om de productie open te houden. Op de langere termijn zullen er 3.500 banen verdwijnen die gemoeid zijn met de productie en ontwikkeling van dit toestel. Betekent dit ook het einde van de super jumbojets in de commerciële luchtvaart?

Emirates

De A380 begon met Emirates en lijkt nu ook te eindigen bij de maatschappij uit Dubai. Er zullen de komende twee jaar nog veertien nieuwe A380 vliegtuigen geleverd worden in Dubai. Ook ANA zal nog drie nieuwe toestellen ontvangen. Emirates en andere airlines zien voor de toekomst meer heil in kleinere toestellen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe generatie A330 en A350. Dit is in lijn met andere airlines, die bijvoorbeeld ook kiezen voor de kleinere Boeing toestellen. Denk aan de populaire Boeing 787 Dreamliner.

Emirates eerste maatschappij met dagelijkse A380 vlucht
A380 van Emirates (Bron: Emirates)

Verkopen A380

Airbus investeerde de afgelopen jaren veel tijd in het zoeken van nieuwe klanten voor de A380. Het heeft niet mogen baten. Het toestel is te groot en niet zuinig genoeg om de concurrentie aan te gaan op nieuwe routes. En daarom niet meer interessant voor veel airlines. Toen de lijst met bestellingen zover afnam dat de productie stil kwam te staan maakte het bedrijf de beslissing om definitief te stoppen. De laatste A380 vliegtuigen zullen in 2021 afgeleverd worden.

Dit heeft grote gevolgen voor een deel van de werknemers van Airbus. Alhoewel er genoeg vraag is naar gekwalificeerd personeel voor de productie van de A330 en de A350 wil het nog niet zeggen dat deze banen uitwisselbaar zijn.

First Class

De A380 werd vooral bekend door de First Class cabine van onder andere Emirates, Lufthansa en Air France. Ook de faciliteiten zoals bars en douches maakten het vliegtuig bijzonder. Heel lang leek het succes niet te duren. De Boeing 747 vierde namelijk recentelijk nog haar 50ste verjaardag. Het is te verwachten dat de A380 de komende tientallen jaren nog wel actief zal blijven in de commerciële luchtvaart. Zo kun je nog bij genoeg airlines terecht voor een vlucht met dit iconische toestel. De geschiedenis van de A380 lijkt wel een van de kortste te zijn. Airbus zal er nog lang de gevolgen van ondervinden. De ontwikkelkosten zullen namelijk nooit helemaal terugverdiend worden.

Air France Airbus A380 op de landingsbaan
Air France Airbus A380 op de landingsbaan (Bron: Air France)

Toekomst

In de toekomt wil Airbus zich meer gaan richten op de A330 en A350 toestellen. Emirates deed recentelijk nog een grote bestelling voor dit type vliegtuig. Het is niet waarschijnlijk dat er op de middel lange termijn een nieuwe toestel ontwikkeld zal worden in de orde van grootte van de A380. De afgelopen jaren hebben wel uitgewezen daar hier nu geen vraag naar is. Er zal zeker een grote verandering nodig zijn in de luchtvaart om de ontwikkeling van zo’n nieuw toestel te kunnen rechtvaardigen. De vraag is of dit überhaupt ooit nog aan de orde zal komen.

Reacties

  1. Robert zegt

    Qoute: “Airbus zal er nog lang de gevolgen van ondervinden. De ontwikkelkosten zullen namelijk nooit helemaal terugverdiend worden.”
    Maw, dan zou je verwachten dat er een behoorlijk verlies genomen moet worden op deze ontwikkelkosten wat een behoorlijke invloed op het financiele resultaat heeft.

    Toch is de koers van het aandeel deze week alleen maar gestegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *