Polderbaan weer open, maar nog niet 100% in gebruik

Polderbaan weer open, maar nog niet 100% in gebruik

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Begin januari schreven we op InsideFlyer over het baanonderhoud van de Polderbaan. De Polderbaan zou tot eind april niet in gebruik zijn. Dat is door omstandigheden uitgelopen tot afgelopen week. Vanaf 15 mei is de Polderbaan weer in gebruik genomen. Echter nog niet 100%, dit in verband met het instellen van het Instrument Landing System (ILS). Na deze periode kan de Polderbaan er weer zeven jaar tegen aan.

Groot onderhoud

Werkzaamheden aan Polderbaan op Schiphol zijn afgerond
De belangrijkste werkzaamheden aan de Polderbaan op Schiphol zijn inmiddels afgerond (Bron: Schiphol)

De afgelopen vier maanden is er groot onderhoud uitgevoerd aan de Polderbaan. De Polderbaan is de belangrijkste start- en landingsbaan van de luchthaven. Gedurende de werkzaamheden is het vliegverkeer uitgeweken naar de andere start- en landingsbanen van de luchthaven Schiphol. 600.000 vierkante meter is aangepakt! Dit omvat de Polderbaan zelf, maar ook de omliggende gebieden naar de Polderbaan toe. Zo is bekabeling, verlichting en asfalt vernieuwd. Zo’n 60% van het asfalt dat eerder nog op de Polderbaan lag, is gerecycled en opnieuw aangebracht op deze baan. Met het oog op duurzaamheid is niet alleen gebruik gemaakt van gerecycled asfalt, maar zijn ook 2.100 duurzame ledlampen aangebracht.

Instrument Landing System

Gedurende het onderhoud aan de Polderbaan is in opdracht van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) ook het ILS vervangen.

Een ILS zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om via een optimale koers en vaste daalhoek geleidelijk te dalen naar de landingsbaan. Een vliegtuig daalt vanaf circa 10 kilometer voor de landingsbaan met behulp van het ILS-signaal. Bron: LVNL

Het vervangen van het systeem is dus gedurende de werkzaamheden uitgevoerd. Echter kunnen een aantal werkzaamheden pas na de afronding van de werkzaamheden aan de Polderbaan worden uitgevoerd. Die periode is nu aangebroken en zal nog ongeveer een maand duren.

Op maandag 10 mei en vrijdag 14 mei zijn er gedurende de dag verschillende testvluchten met de Cessna-Citation-II (PH-LAB) uitgevoerd. Deze meetvluchten zijn uitgevoerd om te kijken of de Polderbaan weer veilig in te zetten is als landingsbaan. De komende maand kan de Polderbaan uitsluitend gebruikt worden als er normale zichtomstandigheden zijn. Bij omstandigheden van minder dan 550 meter zicht of een wolkenbasis lager dan 60m kan de Polderbaan nog niet worden ingezet.

Deze infographic van LVNL legt uit hoe de ingebruikname van de Polderbaan in zijn werk gaat.

Wanneer na deze periode het ILS goed heeft gefunctioneerd, kan de Polderbaan weer 100% in gebruik genomen worden. Dit zowel bij normale als beperkte zichtomstandigheden.

Polderbaan weer open, maar nog niet 100% in gebruik
Boeing 747 van Saudia Cargo landt op Polderbaan (Bron: LVNL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *