Polderbaan voor onderhoud dicht tot en met april2 min leestijd

Polderbaan voor onderhoud dicht tot en met april

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Regelmatig is er onderhoud aan de start- en landingsbanen op luchthavens. Dit omdat de banen natuurlijk veel gebruikt worden en er onder andere veel slijtage aan kan ontstaan. Ook zijn er reparaties en vernieuwingen die noodzakelijk zijn. Vanaf eind januari tot en met april gaat de Polderbaan op Schiphol Airport voor onderhoud op slot. Het betreft zowel onderhoud als het installeren van nieuwe installaties.

Groot baanonderhoud

Ondanks de enorm teruggelopen vraag naar vliegreizen, is onderhoud noodzakelijk. Van 25 januari tot en met 26 april 2021 is er onderhoud aan de Polderbaan. Hierdoor moeten vliegtuigen starten en landen via de andere start- en landingsbanen op de luchthaven. De Polderbaan is de grootste start- en landingsbaan van Schiphol. De lengte bedraagt 3,8 km. Gedurende dit onderhoud zal er 600.000 vierkante meter aan oppervlakte worden aangepakt. Het betreft niet alleen de Polderbaan maar ook de omliggende rijbanen. Bij de vernieuwing is 150.000 ton aan asfalt nodig, waarvan 60% gerecyclet wordt gedurende dit baanonderhoud. Niet alleen aan de baan zelf is onderhoud. Bekabeling en belichting wordt ook aangepakt. LED-verlichting vervangt de huidige minder duurzame verlichting.

Werkzaamheden aan Polderbaan op Schiphol zijn afgerond

De Zwanenburgbaan is ook niet geheel in gebruik gedurende deze werkzaamheden. Dit komt omdat taxibanen en opritten ten zuiden van de Zwanenburgbaan niet beschikbaar zijn. Dit alles heeft te maken met de voltooiing van de dubbele rijbaanstelsel in dit gebied. Overal op Schiphol liggen namelijk al dubbele rijbanen die voor een snelle afwikkeling van vliegtuigen zorgen, behalve in dit gedeelte. Daarom werkt men ook al sinds september 2020 aan een extra viaduct over de A4, meer daarover lees je hier.

Instrument Landing System

Gedurende het groot baanonderhoud installeert men ook al enkele installaties voor het nieuwe ILS. Het ILS is het Instrument Landing System, en zoals de naam al doet vermoeden, zorgt dit systeem dat vliegtuigen kunnen landen. Een deel van het ILS-installatie zal al geïnstalleerd worden gedurende het groot baanonderhoud van de Polderbaan. Echter een deel zal pas nadien kunnen. Dit zal gebeuren in de weken na 26 april. In die periode kunnen de Polderbaan en de Zwanenburgbaan niet in alle zichtomstandigheden gebruikt worden als landingsbaan.

Het ILS zorgt ervoor dat piloten een exact beeld krijgen van de locatie van het vliegtuig ten opzichte van de koerslijn en de daalhoek in de richting van de landingsbaan. Door dit nieuwe systeem kunnen piloten ook landen bij slechte weersomstandigheden.

Eindhoven Airport last van mist, tijd voor nieuw landingssysteem?
Hoe werkt het ILS systeem?
Bron: airservice

Informatie voor omwonenden

Gedurende de periode van het onderhoud, kan er meer overlast zijn. Zo is er meer gebruik van andere start- en landingsbanen. Het kan ook voorkomen dat door weersomstandigheden dat vaker voorkomt dan voorzien.  Om omwonenden van Schiphol over de werkzaamheden te informeren, is er op 21 januari informatiesessie. Deze informatiesessie zal online plaatsvinden. Omwonenden kunnen zich via [email protected] aanmelden voor deze sessie.

Bron & beeldmateriaal: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *