Op deze routes vliegt KLM nog met de Boeing 7473 min leestijd

KLM sluit hoofdstuk passagier Boeing 747 definitief

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De ‘Queen of the Skies’ is voor menig frequent flyer een van de meest iconische passagiersvliegtuigen. Met als favoriete plek natuurlijk het ‘Upper Deck’. Alhoewel het toestel nog steeds in het luchtruim te vinden is zijn veel airlines de 747 aan het uitfaseren. Denk bijvoorbeeld aan het Australische Qantas, de Duitse trots Lufthansa, maar ook onze eigen KLM. Naar verwachting zal KLM alle Boeing 747 toestellen uiterlijk in 2021 uitgefaseerd hebben. Als je nog wil vliegen met deze blauwe jumbojet dan kun je momenteel nog op een beperkt aantal routes terecht. In dit artikel lees je welke dat zijn.

Queen of the Skies

KLM heeft momenteel nog tien Boeing 747 toestellen in de vloot. Daarnaast zijn er nog drie toestellen in de variant die enkel vracht vervoert. Een deel van de 747 vloot is van het type combi. In dit vliegtuig wordt een gedeelte gebruikt om passagiers te vervoeren. De rest van de ruimte wordt gebruikt om vracht mee te nemen. Recentelijk ging nog zo’n toestel met pensioen. Deze Boeing 747-400 combi droeg het registratienummer PH-BFU. Het vliegtuig werd afgeleverd in 1997 en vloog enkel voor KLM.

Deze Boeing 747-400 combi van KLM gaat met pensioen (Bron: Wikimedia Commons)
Deze Boeing 747-400 combi van KLM is inmiddels met pensioen gegaan (Bron: Wikimedia Commons)

De huidige 747s kennen twee reisklassen aan boord. Dit zijn Economy en World Business Class. Natuurlijk vergeten we Economy Comfort niet, maar dit is eigenlijk geen aparte reisklasse. In de 747-400 kunnen maximaal 406 passagiers vervoerd worden. In de combi variant gaat het om 268 passagiers. World Business Class is te vinden op twee locaties. Namelijk op het hoofddek voorin, maar ook op het bovendek. Die laatste staat beter bekend als het ‘Upper Deck’.

KLM, Business Class, Boeing 747, SkyTeam
KLM World Business Class in de Boeing 747 (Bron: KLM)

Uitfaseren

De 747 toestellen worden op termijn allemaal vervangen door de efficiëntere vliegtuigen zoals de Boeing 787 Dreamliner. De Dreamliner is namelijk veel flexibeler in te zetten. Daarnaast zijn de operationele kosten significant lager. De SkyTeam partner zet de Dreamliner al op veel routes in. Recentelijk maakte de carrier bekend op meer bestemmingen te gaan vliegen met deze toestellen. KLM beschikt momenteel over de Boeing 787-9, daar is recentelijk de 787-10 bijgekomen. Andere toestellen die op voormalige 747 routes worden ingezet zijn bijvoorbeeld de Boeing 777 en de Airbus A330.

Review: KLM World Business Class - Boeing 787-10 Dreamliner
De nieuwe Boeing 787-10 Dreamliner van KLM

B747 routes

Aangezien de Boeing 747 de vloot uiterlijk in 2021 zal verlaten zal je snel moeten zijn om nog met dit toestel te kunnen vliegen. Er zijn nog een beperkt aantal routes waarop je dit toestel tegenkomt. Bestemmingen zijn te vinden in Noord- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Azië. Hieronder een overzicht van de bestemmingen vanaf Amsterdam Airport Schiphol (AMS). Let op dat er altijd last-minute wijzigingen mogelijk zijn in de dienstregeling. Hierdoor heb je nooit 100% garantie dat een bepaald toestel ingezet wordt.

 • Chicago (ORD)
 • Los Angeles (LAX)
 • New York (JFK)
 • San Francisco (SFO)
 • Toronto (YYZ)
 • Mexico City (MEX)
 • Paramaribo (PBM)
 • Willemstad (CUR)
 • Hong Kong (HKG)
 • Seoul (ICN)

Tot en met 16 september 2019 kun je nog profiteren van de Werelddealweken van KLM. Mogelijk vind je hier een aantrekkelijk tarief in Economy of World Business Class. Tijdens de Werelddealweken verdubbelt KLM de co2-compensatie die is betaald door passagiers op alle vluchten.

Reviews

Mocht je nog eens met de Queen of the Skies van KLM willen vliegen dan heb je dus nog tot uiterlijk 2021. Benieuwd naar de ervaringen van de bloggers van InsideFlyer? Hieronder een aantal reviews van vluchten in de Boeing 747.

Trip introductie – Safariland Kenia
KLM – Business Class Boeing 747-400

Reacties

  • Diana zegt

   Leuk ook nog op Curacau,ben in ’93 naar Curacau geweest met KLM Boeing 747 toen was de film Jessica Rabbit te zien in het vliegtuig,trouwens ik vindt het nieuwe spotje van de KLM heel mooi.

 1. Ezra zegt

  Op 6 december zal de route AMS – HKG en v.v. door een 747 uitgevoerd worden. Chicago en San Francisco worden helaas ook niet meer aangevlogen door de 747. Delhi is er wel bijgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *