Op deze Europese vliegvelden heb je de meeste vertraging

vertraging Afbeelding: vliegen123.nl

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Niet is vervelender dan een grote vertraging van je vlucht. Het kan je hele reisschema in de war gooien. Helaas zijn de redenen van vertraging vaak lastig te vermijden. Te denken valt bijvoorbeeld aan slechte weersomstandigheden of grote drukte. Calamiteiten kunnen ook zorgen voor vertragingen of annuleringen, zoals recentelijk op Schiphol het geval was. In dit artikel vergelijken we de grootste vliegvelden van Europa op het percentage op tijd vertrokken vluchten. Welke Europese luchthaven is het meest punctueel?

Vertraging

In dit artikel bekijken we de negen grootste luchthavens met een hubfunctie voor wereldwijde doorverbindingen. Het gaat om vliegvelden die gemiddeld meer dan 10.000 vluchten per maand uitvoeren. Er is sprake van vertraging wanneer het toestel meer dan 15 minuten later dan de geplande vertrektijd bij de gate vertrekt. Het is natuurlijk mogelijk dat de vlucht alsnog op tijd aankomt. De cijfers komen van de website van Flightstats en kijken naar het percentage op tijd vertrokken vluchten en de gemiddelde vertraging. Eerder schreven we ook al over de airlines met de meeste vertraging.

Slechtste 3

Als we kijken naar de cijfers van afgelopen maand (oktober 2019) dan zien we Schiphol (AMS), Londen Gatwick (LGW) en Frankfurt (FRA) respectievelijk op plaats 9, 8 en 7. Schiphol valt natuurlijk op. Onze nationale luchthaven had afgelopen maand gemiddeld 37 minuten vertraging. Bijna 65% van de vluchten vertrok op tijd. In juli en augustus van dit jaar deed Schiphol het veel beter ten opzichte van de andere grote luchthavens in Europa. Schiphol stond afgelopen maand wel op de tweede plaats als het gaat om de meeste vluchten van alle genoemde vliegvelden in dit artikel.

Op de 8ste plaats komt Londen Gatwick met bijna 71% van de vluchten die op tijd vertrok. De gemiddelde vertraging was afgelopen maand bijna 41 minuten, hoger dus dan op Schiphol. Op plaats 7 staat de luchthaven van Frankfurt met 72% van de vluchten die op tijd vertrok. Het Duitse vliegveld voerde in oktober de meeste vluchten van alle Europese luchthavens uit, namelijk 21.581. De gemiddelde vertraging was hier het laagste van alle genoemde vliegvelden in dit artikel. Namelijk ‘slechts’ iets meer dan 31 minuten.

KLM verwacht grote drukte Schiphol in vakantieperiode mei
Schermen met vertrektijd op de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol (Bron: Schiphol)

Middenmoot

Op plaats 6, 5, en 4 staat respectievelijk Parijs (CDG), Rome (FCO) en Barcelona (BCN). In Parijs vertrok afgelopen maand meer dan 73% van de vluchten op tijd, met een gemiddelde vertraging van zo’n 38 minuten. In Rome was de punctualiteit bijna 74%. De gemiddelde vertraging was 41 minuten. In Barcelona was bijna 76% op tijd, maar de gemiddelde vertraging was met 45 minuten erg hoog. Parijs Charles de Gaulle is met meer dan 20.000 vluchten afgelopen maand de grootste van deze drie luchthavens.

Toestellen van Air France op CDG (foto credit Stephane de Sakutin/AFP/Getty Images)

Top 3

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de luchthavens waar je de minste kans op vertraging hebt. Londen Heathrow (LHR) en München (MUC) staan respectievelijk op plaats 3 en 2. Op Londen Heathrow vertrok bijna 77% van de vluchten op tijd. De gemiddelde vertraging was wel 41 minuten. In München vertrok 79% van de vluchten met minder dan 15 minuten vertraging. De gemiddelde vertraging was vrij laag met ‘slechts’ 34 minuten,

De meest punctuele luchthaven was afgelopen maand het Spaanse Madrid. Alhoewel het vliegveld meer dan 17.000 vluchten kreeg te verwerken, slaagde het er toch in om bijna 84% van de vluchten op tijd te laten vertrekken. De gemiddelde vertraging was 39 minuten.

madrid, air europa, terminal 2
De A330 van Air Europa aan de grond in terminal 2 op Madrid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *