Nieuwe tariefstructuur KLM: prijzen2 min leestijd

KLM voortaan naar Milaan Malpensa

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eind vorige maand berichtte Insideflyer.nl al over de nieuwe tariefstructuur bij KLM en Air France binnen Europa en het schrappen van gratis bagage voor BlueBiz en Corporate leden. Toendertijd waren de kosten om van product te wisselen nog niet gepubliceerd. Inmiddels zijn deze tarieven bekend gemaakt. De vaste toeslag van LIGHT naar STANDARD bedraagt €50. Van LIGHT naar FLEX betaal je €139 extra (dit was €99).

De belangrijkste feiten op een rijtje:

  • Flying Blue miles blijven bij alle producten inbegrepen. STANDARD en FLEX krijgen wel éxtra award miles. Het is nog onbekend hoeveel.
  • Ook drankjes een maaltijden blijven inbegrepen.
  • Flying Blue en Skyteam Elite (Plus) leden behouden hun gratis bagagestuk, ook bij LIGHT.
  • Het voordeel voor BlueBiz leden van een gratis bagagestuk vervalt per 1 april 2017.
  • LIGHT en STANDARD tickets zijn wijzigbaar tegen een toeslag van €70 en een eventueel verschil in tarief.
  • Afgezien van de extra award miles en andere stay vereisten, biedt STANDARD alleen maar inbegrepen ruimbagage bovenop LIGHT.
  • FLEX biedt ook Skypriority (in Economy, zonder status), een refund, Go Show (op dag van vertrek van vlucht te wisselen indien beschikbaar) en de mogelijkheid om kostenloos je ticket te wijzigen.
  • Het is niet mogelijk na boeken van product te wisselen.
  • Het is wel mogelijk om bij alle afzonderlijke producten extra services, zoals bagage en Economy Comfort, bij te kopen. Het is dus niet vergelijkbaar met British Airways’ HBO fares of Delta’s Basic Economy.
  • Het lijkt er verder op dat het minimumverblijf van za of zo nacht is gewijzigd naar een vr of za nacht.

nieuwe tariefstructuur KLM

De nieuwe tarieven en voorwaarden treden 7 december in werking. Tickets uitgegeven voor die datum behouden de oude voorwaarden.

Om BlueBiz leden te ‘compenseren’ voor de wijziging in bagagetoelage krijgen leden voortaan 20 extra Blue Credits, wat volgens KLM gelijk staat aan een besparing van €20.

Conclusie

Ik kan me geen situatie voorstellen waarin een STANDARD tarief aanschaffen verstandig is. Je betaalt eigenlijk €50 om op een retour (of erger, een enkele reis) bagage mee te nemen, dus €25 per enkele reis. Dit is eigenlijk de gepubliceerde prijs. Meld je je echter aan voor Flying Blue (gratis), dan krijg je met het Ivory basisniveau al €10 korting! Zo betaal je €30 voor ruimbagage bij een retour, en bespaar je €20! Waarschijnlijk probeert KLM met de benaming ‘STANDARD’ passagiers te overtuigen dat dit het product is zoals het hoort. Je krijg echter, afgezien van de award miles, hetzelfde voor minder geld als je gewoon LIGHT boekt en bagage apart bijboekt versus STANDARD boeken. Als Elite zou je eigenlijk helemaal geen STANDARD moeten boeken.

Of de upgrade naar FLEX verstandig is, hangt erg van je reispatroon af. Ik denk dat frequente zakenreizigers de flexibiliteit en optie voor Go Show zeker kunnen waarderen.

Wat denk jij van deze wijzigingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *