Nieuwe Italiaanse airline dit keer wel een succes?2 min leestijd

Het Colosseum in Rome (Bron: Unsplash / Mathew Schwartz)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De luchtvaart en Italië lijken niet aan elkaar besteed. De nationale carrier Alitalia kwakkelt al jaren voort. En ook de in 2018 opgerichte maatschappij Air Italy is recentelijk alweer ter ziele gegaan. Toch wil de voormalige eigenaar van Air Italy het opnieuw proberen met ‘Italian Airways’. Zou de nieuwe Italiaanse airline deze keer wel een succes worden?

Alitalia en Air Italy

Het geplaagde Alitalia lijkt nu overeind gehouden te worden door de Italiaanse overheid. Bijvoorbeeld door gunstige belastingafspraken of extra leningen. Het is begrijpelijk natuurlijk dat het land de nationale airline wil behouden. Hervormingen moeten al jaren voor verbetering zorgen, maar de toekomst zal nog uit moeten wijzen of Alitalia erin slaagt om weer levensvatbaar te worden.

Dat Air Italy geen succesverhaal was blijkt wel uit het feit dat de airline alweer gestopt is met vliegen. Een investering van Qatar Airways mocht dus ook niet baten. De Boeing toestellen waarmee de maatschappij vloog zijn alweer vergeven aan andere maatschappijen.

Boeing 777 van Alitalia (Bron: Alitalia)
Boeing 777 van Alitalia (Bron: Alitalia)

Italian Airways

Na het einde van Air Italy denkt de oprichter echter niet aan opgeven. De Italiaanse website Corriere kwam erachter dat Giuseppe Gentile van plan is om ‘Italian Airways’ op te gaan richten. Hiervoor zijn diverse handelslicenties aangevraagd. De airline zou gaan vliegen met Embraer en mogelijk ook Boeing 777 toestellen. Op de vliegtuigen zou onder meer Italiaanse driekleur zichtbaar moeten zijn. Een officiële aanvraag om een airline te mogen oprichten is echter (nog) niet gedaan. Zoals het er nu naar uitzien zou de airline de basis in Milaan krijgen.

Toekomst?

Het is de vraag of deze nieuwe airline wel het succes gaat brengen waar de Italiaanse luchtvaart naar op zoek is. Waarschijnlijk is er nog wel een investeringspartner nodig en dat zal niet makkelijk worden, zeker niet in deze periode. Dan zijn er nog de low cost carriers als concurrentie die ook in Italië heel actief zijn. En natuurlijk Alitalia. Springt Italian Airways hier in een gat in de markt? Of gaat het de zoveelste mislukking zijn? Helaas spreekt er (nog) weinig voor een succes dit keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *