Alitalia gered door Italiaanse staat?2 min leestijd

Alitalia gered door Italiaanse staat?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In tijden van crisis gaat het bedrijven niet zo gemakkelijk af als zonder een crisis. Zeker in de huidige Coronacrisis is het behoorlijk lastig. Echter, voor Alitalia is het al jaren enorm lastig om te blijven bestaan. De Italiaanse staat heeft al meermaals bijgesprongen om het bedrijf letterlijk en figuurlijk in de lucht te houden. En het lijkt erop dat de Italiaanse staat Alitalia weer gered heeft.

Overheidssteun

Ongeveer alle vliegtuigmaatschappijen houden hun vloot aan de grond. Sommigen laten nog mondjesmaat vliegtuigen vliegen. Voornamelijk om inwoners van het thuisland te repatriëren. Zo vliegt KLM nog naar enkele landen om Nederlanders op te halen of om juist inwoners van het betreffende land terug te brengen. Echter zal dit geen weken meer duren voordat iedereen op de goede plek is, en dan komt de luchtvaart zo goed als stil te liggen. Vanuit verschillende hoeken is er gevraagd om overheidssteun. Verschillende overheden hebben inmiddels toegezegd steun te geven in deze moeilijke tijd.

Alitalia gered door Italiaanse staat?

Alitalia

Voor het Italiaanse Alitalia is het eigenlijk wel een ander verhaal. De overheid heeft al meermaals geld gestoken in het al jaren failliete bedrijf. Afgelopen jaren zijn er verschillende bedrijven die aandelen hadden overgenomen. Een daarvan was Etihad, maar ook dat bedrijf trok zich enige tijd geleden terug. Ook AF-KLM leek even interesse te hebben getoond, maar ook dat was van korte duur. In mei 2019 leek de redding nabij, maar uiteindelijk ook weer niet. Toen waren er nog Easyjet, Lufthansa en Delta. Maar allemaal zeiden ze nee. Op 18 maart was de deadline voor partijen om een bieding te doen op het bedrijf. Maar met de huidige crisis waren die er al vlot niet meer. En zo schipperde de maatschappij maar door.

Coronamaatregelen

Misschien komt het wel goed uit voor de maatschappij, of hebben ze gewoon goed pech. In ieder geval lijkt het erop dat de Italiaanse staat bezig is met het nationaliseren van Alitalia, dat stelt het Italiaanse Il Messaggero op basis van verschillende bronnen. Wie wil namelijk een failliete maatschappij nog kopen? Niemand, dus de overheid zal overblijven. Uit dezelfde bronnen van de krant Il Messaggero blijkt dat de overname op zeer korte termijn al kan plaatsvinden. En dat is nodig, anders staat iedereen binnen nu en enkele weken op straat. Alitalia heeft geen geld meer, het is blut. De Italiaanse staat zou maatregelen aan het nemen zijn van een half miljard euro voor de luchtvaart. Daarbij komen wellicht ook nog andere maatregelen die zo’n €3 miljard moeten opleveren. Dit geld kan dan gebruikt worden om Alitalia te redden. Het is nog even afwachten, maar de kans is dus groot dat Alitalia binnenkort door de Italiaanse staat gered is van de ondergang.

Alitalia gered door Italiaanse staat?

Beeldmateriaal: Alitalia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *